StoryEditorOCM
Splitpartnerstvo

Mladi Splićani i Splićanke oduševili Nijemce aromatskom kemijom

29. siječnja 2017. - 23:11
obrtnicka_erasmus13-270117.JPG

Kako bi prezentirala rezultate partnerstva između pet europskih škola, Obrtnička škola organizirala je izložbu u prostorijama Francuske alijanse u Marmontovoj 3, koja je u petak (jučer) svečano otvorena.

Provodeći program "Erasmus+KA2", odnosno projekt "EUse your brain-Challenge your talent for science", dvadesetak učenika iz našega grada boravilo je nedavno u Danskoj i Njemačkoj na razmjeni kod svojih vršnjaka kojima su promovirali Split i Hrvatsku, kao i struke za koje se školuju, osobito optiku i fotografiju.

- Jedan od ciljeva projekta je učenje stranih jezika, kao i povećanje zanimanja za predmete iz STEM područja (biologiju, kemiju, matematiku i fiziku). Tijekom razmjene stanovali su u obiteljima učenika-domaćina, te su se uključili u njihove školske aktivnosti. Dancima su tako prezentirali projekte iz biologije, i to na temu osjetila, dok su Nijemcima pokazali neke zanimljivosti iz aromatske kemije na temu vanilije.

Naš boravak u tim sredinama zabilježili su i tamošnji mediji, a krajem travnja očekuje nas uzvratni posjet danskih školaraca, kada će na našim prezentacijama nešto više doznati o optici i fotografiji - kazala nam je prof.Miranda Barac, voditeljica projekta, uz naglasak kako je svrha učeničke mobilnosti suradnja i zajednički rad u grupama mješovitih nacionalnosti, razmjena vještina, iskustava i kulture.

- Boravak u Danskoj bio je zaista zanimljiv. Školski dan, kao i cijelo obrazovanje im traje duže nego nama, znatno kasnije se specijaliziraju za željene struke, a svakodnevni život dosta im je isplaniran. Večera im je uvijek u 18 sati, a svi su u krevetima već u 22 sata - prepričali su nam "obrtnici" svoje dojmove.

Kao domaćini danskim prijateljima, splitski učenici već su osmislili prezentacije iz optike i fotografije, pa će s njima izrađivati kaleidoskop, cameru obscuru i još neke zanimljivosti. Treba napomenuti da su u programu mobilnosti sudjelovali najbolji srednjoškolci iz ustanove koja obrazuje polaznike četverogodišnjih programa kozmetičar, modni tehničar i tehničar za očnu optiku, kao i za zanimanja frizer, pediker, krojač, galanterist i fotograf u trogodišnjem obrazovanju.

- Aktivno smo uključeni u mnoge projekte mobilnosti poput "Comenius", "Leonardo da Vinci" i "Erasmus+", a sve kako bismo poboljšali strukovne kompetencije učenika s naglaskom na razvoj poduzetničkih i strukovnih vještina, te olakšavanju njihova prelaska na tržište rada - rekao je Davor Kulić, ravnatelj škole, pozivajući građane da posjete izložbu u Marmontovoj do 3. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:10