StoryEditorOCM
Splitpovratak zemlji

Mladi pohrlili na studij Mediteranske kulture, puno je otočana, cvjeta interes za vinarstvo, maslinarstvo, voćarstvo... ‘Znala sam odmah, to je to!‘

11. rujna 2020. - 18:10

Iako je riječ o praktički novom studiju čiji je nositelj Sveučilište u Splitu, nije iznenađenje da je redovni preddiplomski sveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda sasvim lijepo već u prvom roku popunio upisnu kvotu.

Korona-kriza nas je sve dobro prodrmala, a mnogi su se pritom odlučili vratiti korijenima, i to doslovno. Zdrava hrana, domaći proizvodi, vrtlarstvo, vinarstvo, hortikultura, popeli su se visoko na listu prioriteta.

Svakako, trend povratka zemlji i percepcija domaće poljoprivrede kao zaloga zdrave ekonomije motivirali su i brojne mlade ljude da se odluče za upis na ovaj studij koji ima dva smjera. Prvi je vinogradarstvo i vinarstvo, a drugi hortikultura, pod koji spadaju maslinarstvo, voćarstvo, povrćarstvo, cvjećarstvo…

Ostalo je i nešto slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, pa ako se još premišljate oko toga gdje ćete se upisati, a blizak vam je Mediteran i agrar, još se stignete upisati na studij Mediteranske poljoprivrede. Konkretno, ostalo je slobodno još 12 mjesta.

Kako nam kaže voditelj Studija mediteranske poljoprivrede doc. dr. sc. Leo Gracin, dva su mjesta rezervirana za "starije" studente, odnosno one koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prije uvođenja državne mature, a deset je mjesta preostalo za maturante koji se upisuju preko središnjeg prijavnog ureda.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku trajat će do 17. rujna 2020. godine.

Studij traje tri godine

Svi državljani RH, odnosno Europske unije, upisuju se u I. godinu prvi put besplatno i ako tijekom studija studenti redovito izvršavaju svoje obaveze, studij im do kraja ostaje besplatan. Studenti ovog studija stječu kvalifikaciju sveučilišni prvostupnik, odnosno inženjer mediteranske poljoprivrede (univ. bacc. ing. agr.)

- Kroz tri akademske godine, koliko traje studij, naši studenti nauče puno stručnih stvari, ulazi se u detalje, a posebno im je atraktivno što imaju dosta praktične nastave u uspješnim poljoprivrednim tvrtkama. Sad smo dobili i atraktivne prostore u centru Splita, gdje će studenti imati predavaonicu s pogledom na Peristil, a dio nastave će se održavati na Kampusu i Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša - govori nam Leo Gracin.

Pozvao je da im se kao partneri i nastavne baze jave zainteresirane tvrtke koje se bave poljoprivredom.

- Povezivanje gospodarstva i visokog školstva kroz model nastavnih baza omogućava kontakt gospodarstva s budućim mladim kadrom. Poljoprivredni resursi u Dalmaciji su vrlo potentni za uzgoj poljoprivrednih kultura. Znanje je jedan od segmenata koji je nužan za uspjeh na zahtjevnom tržištu poljoprivrednim proizvodima. Sveučilište u Splitu i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša svojim angažmanom će promijeniti stanje s kojim ne možemo biti zadovoljni - tvrdi docent Gracin.

Kaže da je među novim brucošima dosta mladih otočana, a polovica upisanih su pokazali interes da se nakon prve godine studija, koja je za sve ista, usmjere na vinarstvo i vinogradarstvo, dok je ostatak brucoša zainteresiran za druge module.

Jedna od osoba koja se diči diplomom ovog studija jest i Tonka Ninčević, današnja zaposlenica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Ozarena lica

Svoje iskustvo s fakulteta zgodno je opisala na službenoj Facebook stranici ove mlade sveučilišne sastavnice. Nakon završene gimnazije, kao i većina budućih studenata, nije znala što točno upisati.

- Odlučila sam se voditi starom izrekom: kad radiš ono što voliš, ne radiš ni jedan dan, u ovom slučaju kada studiraš što voliš, ne može ti biti teško. To se kasnije tijekom pohađanja studija pokazalo točnim. Oduvijek me zanimala priroda i živi svijet oko nas.

Kao izviđač i planinar znala sam da želim studirati prirodne ili biotehničke znanosti, a da pri tom studij bude i dinamičan te da se ne svodi samo na sjedenje i slušanje. Kad je izdana brošura sa svim studijima, primijetila sam novi studij Mediteransku poljoprivredu. Odmah me zaintrigirao te sam htjela pronaći više informacija.

Prva generacija studenata objavila je nekoliko fotografija s prve godine studija na kojima su stajali ozarenih lica u voćnjaku, vinogradu, laboratoriju, predavaonici, na polju... Znala sam odmah, to je to! I nisam se prevarila - prepričala je svoja iskustva ova djelatnica Instituta.

Tvrdi da joj je studij pružio mnogo zanimljivih predavanja, praktičnog rada, terenske nastave i rada u manjim grupama.

- Ovaj studij spaja znanja iz različitih područja znanosti te zaista pruža za svakoga ponešto. Bilo da se sutra vidite kao samostalni poduzetnik, djelatnik neke tvrtke, institucije ili kao znanstvenik, studij vam pruža temelje za sve.

Danas sam djelatnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, gdje se bavim ljekovitim i aromatičnim biljem. Nestrpljivo čekam da se upoznamo i da vas uvedem u mirisni svijet ljekovitog i aromatičnog bilja - poručila je budućim brucošima Mediteranske poljoprivrede Tonka Ninčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 19:12