StoryEditorOCM
Splitovo je ‘Boom‘

Mlađa sestra Željka Keruma preuzela hipoteku na parcelama jedne od nekad najvećih tvrtki u Splitu

Piše T. Ga.
11. siječnja 2024. - 18:16

Nekad jedna od najvećih dalmatinskih firmi koja je godinama u stečaju i koja je ostala dužna brojim svojim dobavljačima, ponovo prodaje svoju imovinu, ovog puta oranice u Drnišu koje su nekada pripadale "Mesoprometu".

Radi se o tvrtki "Kerum” u stečaju, čiji je osnivač Željko Kerum, a koju je u propast povukla sestrinska tvrtka "Adriatic", odnosno nikad dovršeni hotel Marjan koji je bio dograđivan kreditima Hypo banke.

No, to što su financijski propale tvrtke Željka Keruma, ne znači da je propao i on. Baš suprotno, već godinama preko članova obitelji i porodice preuzima nekretnine tvrtke "Kerum” u stečaju i to preko hipoteka koje su članovi njegove porodice, odnosno njihove tvrtke, ili upisali prije otvaranja stečaja ili su nakon otvaranja stečaja hipoteke na nekretninama otkupljivali od banaka.

Hipoteku na nekretninama u Drnišu preuzela je Mara Sapunar, mlađa sestra Željka Keruma i supruga Petroslava Sapunara, županijskog vijećnika Kerumovog HGS-a.

Mara Sapunar odnosno njena tvrtka "Boom" je preuzela založno pravo 9. listopada 2023. godine od tvrtke "Coast" kojom također upravlja familija Željka Kerum.

Vrijednost dvije oranice ukupne površine 2.742 metra kvadratna procijenjene su na 85.939 eura, a od njihove prodaje će se ili namiriti tvrtka Kerumove sestre ili će preuzeti nekretnine prijebojem kupoprodajne cijene i potraživanja.

Slobodna Dalmacija već je pisala o Mari Sapunar kao investitorici stambeno-poslovne zgrade u Zvonimirovoj ulici, glavnoj solinskoj promenadi. Višekatnica je podignuta na dijelu zemljišta od ukupno 751 četvornog metra, te je naslonjena na obiteljsku kuće Sapunarovih. 

image

Željko Kerum

Tom Dubravec/Cropix

Kako je tada napisao naš kolega i urednik Gordan Zubčić, projekt Kerumove mlađe sestre, koja je u javnosti znatno samozatajnija od one starije, Nevenke Bečić, bivše predsjednice Gradskog vijeća Splita i današnje županijske vijećnice, ni po čemu se ne bi izdvajao od niza sličnih uz Jadro da Sapunarovi ne grade na mjestu gdje je do rušenja početkom 2021. godine stajala rodna (kamena) kuća don Lovre Katića, solinskog svećenika, povjesničara i pisca.

Građanima je svakako zanimljiv i prethodni vlasnik uklonjenog objekta od 304 kvadrata, jer je riječ je o - Željku Kerumu. On je svojoj sestri Mari prije 12 godina darovao kuću Katić s pripadajućim okolnim terenom, a u zemljišnim knjigama vidljivo je da je upravo spomenute nekretnine još 2008. opteretio hipotekom za kredit od gotovo 2,5 milijuna eura.

Kako je dalje pisala Slobodna Dalmacija, Zagrebačka banka kao Kerumov kreditor je u ožujku 2019. posredstvom suda pokrenula ovrhu kuće, da bi samo šest mjeseci kasnije svoja potraživanja prodala švicarskoj tvrtki "DDM Invest III", specijaliziranoj za "utjerivanje dugova". Bankovna hipoteka u konačnici je brisana, i to početkom studenoga 2020. godine.

Prije dvadesetak godina, kada je stara kuća Katić s pripadajućom parcelom u zaštićenoj jezgri i arheološkoj zoni, prodavana od strane tadašnjih vlasnika, Grad Solin ju je mogao otkupiti, o čemu je pisala i naša medijska kuća, ali tadašnja HDZ-ova lokalna vlast, nažalost, nije to učinila.

U zemljišnim knjigama vidljivo je da je kuća bila zaštićena kao kulturno dobro još od ožujka 1970. godine, a od 1972. je pod zaštitom konzervatora kao dio znatno šire urbane cjeline kulturno-povijesne jezgre Solina, što je vidljivo i u posljednjim izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

Budući da nakon rušenja kuće Katić, najavljeno da će na fasadu novogradnje biti postavljena/vraćena spomen ploča koja je stajala na uklonjenom objektu, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ulicu kralja Zvonimira ponovno krasiti ovaj natpis, premda će njegov početak iz aktualne perspektive izgledati tragikomično:

"U ovoj kući rodio se hrvatski povjesničar don Lovre Katić, o stotoj obljetnici rođenja ovu ploču postavlja narod Solina i Splita, 28. listopada 1987. godine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:23