StoryEditor
SplitNEMA VIŠE PICAVANJA

Ministrica Divjak na susretu s dalmatinskim ravnateljima: Roditelji ubuduće neće moći neograničeno pisati ispričnice svojoj djeci! Duže izostanke morat će pravdati liječnici

28. kolovoza 2019. - 18:29
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je održala radni sastanak sa školskim ravnateljima Splitsko-dalmatinske županije na Medicinskom fakultetu

Kao što je i najavila, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, u sklopu turneje projekta "Škola za život", susrela se danas na splitskom Medicinskom fakultetu s oko 200 ravnatelja osnovnih škola s područja četiriju dalmatinskih županija.

- Sve je spremno za početak reformi u školama, a ovo je prilika da s ravnateljima utvrdimo gradivo i odgovorimo na pitanja koja ih zanimaju. Informacije s terena govore da je oprema dijelom stigla u škole, udžbenici su na putu prema školama, a dobar dio osmoljetki, odnosno više od pola njih, već je dobio udžbenike koji će učenike u rujnu dočekati u klupama.

Susreti s ravnateljima prilika su i da kažemo da je eksperimentalni program uspješan, uz konkretne podatke. Oko 7500 roditelja učenika koji su u eksperimentalnom programu, znači 90 posto njih, izrazilo je većinom zadovoljstvo novim programom - kazala je ministrica Divjak uoči sastanka s dalmatinskim školskim čelnicima.

Tijekom susreta s vodećim ljudima obrazovnih ustanova od Velebita do Konavala stavila je naglasak na autonomiju škola i nastavnika, ali i na poboljšanje statusa učitelja i nastavnika u društvu kroz edukacije, te izmjenu pravilničke regulacije koja će administrativno rasteretiti, ali ostaviti učiteljima više vremena da se bave svojim najvažnijim poslom i pozivom - podučavanjem.

- Prvi put uveli smo nagrađivanje učitelja, borimo se za povećanje plaća ovisno o složenosti poslova, kao i da prosvjetari dobiju status službene osobe. Najbolje učitelje ćemo nagrađivati napredovanjem, dodacima na plaću i obračunskim koeficijentima, a saslušat ćemo i sindikate.

Novost je i da ćemo uvesti izmjene u opravdavanja učeničkih izostanaka od strane roditelja koji su do sada neograničeno pisali ispričnice svojoj djeci, a ukupan broj izostanaka porastao je za oko 20 posto. Ideja je da ubuduće roditelji mogu opravdati djecu samo za nekoliko dana u polugodištu, a ako učenik bude duže odsutan, po primjerice 10 dana, svakako treba ići liječniku, ne samo zbog ispričnice - rekla je Divjak.

Tijekom susreta s ravnateljima osnovnih škola ministrica i njezin glavni savjetnik Marko Košiček predstavili su u svojim izlaganjima ključne elemente reforme te odgovarali na pitanja čelnih ljudi osmoljetki s ciljem utvrđivanja gradiva o reformi uoči početka nove školske godine.

- Proces reformi u školama nije utrka na sto metara, nego maraton za koji se treba pripremati i očekivati da povremeno naiđemo na probleme koje treba zajedno rješavati - slikovito je naglasila ministrica.

'Ne znam što je Pupovac rekao, ali treba nam dijaloga'

Novinare je zanimalo kako HNS-ova ministrica komentira izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, također člana vladajuće koalicije, koji je rekao da se u Hrvatskoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima.

- Nisam stigla pogledati taj razgovor s njim jer smo stalno u pogonu. No, sudeći po reakcijama u javnosti, treba biti oprezan kod takvih izjava jer umjesto da idemo na kulturu dijaloga, imamo kulturu polemike, odnosno nekulturu. Svako nasilje treba sankcionirati, a kod davanja izjava treba imati osjećaj za mjeru i smirivati situacije, a ne raspirivati ih - komentirala je Divjak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. listopad 2020 19:07