StoryEditorOCM
Splitponavlja se afera ževrnja

Ministarstvo opet poništilo spornu odluku Županijske skupštine: Kerumov zet mora sinu oduzeti koncesiju za Bene, raspisuje se novi natječaj za atraktivnu uvalu

11. srpnja 2017. - 13:58

Novi-stari predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar mora poništiti odluku kojom je svom sinu, nećaku Željka Keruma, omogućio upravljanje plažom Bene na idućih 15 godina!

Odlučilo je tako Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon obavljenog upravnog nazora te naložilo Županijskoj skupštini da zbog povrede propisane procedure povuče odluku o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra za plažu koja je dio park-šume Marjan.- Nakon provedenog upravnog nadzora Stručno povjerenstvo utvrdilo je nepravilnosti u postupku dodjele, odnosno da je Županijska skupština splitsko-dalmatinska odluku o dodjeli koncesije donijela bez prethodno ishođene suglasnosti ministarstva nadležnog za zaštitu prirode, a što je protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Temeljem utvrđenog, Županijskoj se skupštini nalaže da poništi odluku o dodjeli koncesije te da nakon ishođenja suglasnosti od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i uvrštavanja uvjeta zaštite prirode, ponovno provede proceduru donošenja odluke o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži Bene – izvijestila nas je, više od dva mjeseca nakon početka nadzora, Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Cijela priča zakotrljala se nakon poništenja izbora novog upravitelja Zlatnog rata na Braču, koji je potaknuo stranačko isključenje Zlatka Ževrnje iz utrke za novi mandat na čelu Županije.

Situacija je bila sumnjiva čim je povjerenje za Bene dobila tvrtka "National" koja, baš kao i zagrebačka kompanija kojoj je u konačnici poništena koncesija za bolsku plažu, nema zaposlenih ni prihoda i u 2016. je prijavila poslovnu neaktivnost. Ipak, vrlo brzo ustanovljeno je kako je, koncesija zapravo dodijeljena Kerumovu nećaku Igoru Sapunaru, koji je samo nekoliko dana kasnije formalno preuzeo "National".

- Nisam upućen u poslovne planove svog sina. O tome ne govorimo. Ja eventualno mogu nešto naslućivati - pravdao se Sapunar stariji, iako je za svog sina glasovao prvo kao član povjerenstva za koncesije, a poslije i kao predsjednik Skupštine koja je cijelu priču potvrdila.

Usprkos očekivanom raspletu ove priče, jer situacije je bila "čista ko suza", na odluku iz Ministarstva trebalo je čekati više od dva mjeseca. Rezultat smo saznali nekoliko dana nakon što je Sapunar zahvaljujući "braku" HDZ-a i Kerumova HGS-a po treći put izabran za predsjednika Županijske skupštine. Njegovo ustoličenje prošlo je tako bez trzavica, vijećnici Mosta i SDP-a bili su suzdržani, a jedini glasovi protiv stigli su od predstavnika stranke Pametno.


Društvo Marjan: Vjerujemo da Grad više neće tolerirati ovakve nepravilnosti

Iz Društva "Marjan", koje je odgovorno za pokretanje nadzora zakonitosti postupka za 'Bene', zadovoljni su odlukom.

- Razlog zahtjeva za nadzor upravo je ovo zbog čega je stručno povjerenstvo poništilo dodijeljenu koncesiju. Međutim, nas puno više brine što Javna ustanova za upravljanje park- -šumom Marjan, koja je nadležna za nadzor provođenja uvjeta zaštite prirode, nije reagirala na očite nepravilnosti, premda je sudjelovala u postupku i dala svoje očitovanje o namjeri davanja koncesije.

Upravo suprotno, oni su sva upozorenja ignorirali. Vjerujemo da je ovo ipak naznaka da Grad Split, preko svoje javne ustanove, nepravilnosti više neće tolerirati te da će Bene dobiti skrb koju i zaslužuje područje zaštićeno kao prirodna vrijednost, kao kulturno i pomorsko dobro - poručeno nam je iz Upravnog odbora Društva 'Marjan'.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:30