StoryEditorOCM
Splitbez većih zamjerki

Ministarstvo o ZOO-u: Malo je skučeno, ali sve je to u skladu s pravilima...

Piše PSD.
19. ožujka 2014. - 00:38
Uvjeti držanja životinja u splitskom Zoološkom vrtu definitivno mogu biti bolji i primjereniji potrebama njegovih stanovnika, no, unatoč tomu, i dalje su u skladu s važećim pravilnicima. Potvrđuju nam to iz Ministarstva poljoprivrede u okviru kojeg djeluje veterinarska inspekcija. Jednom godišnje inspektori su kontrolirali rad i uvjete smještaja životinja na Marjanu, a prošle godine su čak dvaput bili u izvidu, vjerojatno zbog pismenih pritužbi na rad Vrta.

’Skromni uvjeti’

– Zoološki je vrt imao obvezu prijaviti nam sve dimenzije kaveza i broj životinja, ali i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kako bi ishodili potrebno rješenje, te udovoljili važećem Pravilniku i dobili odobrenje za rad. Na sve naše upute u tijeku postupka odobravanja, dobro su reagirali te su napravili izmjene onih kaveza koje smo smatrali premalenima. Poduzimali su i potrebne radnje u smislu kontrole i liječenja, evidentirali promjene i uginuća – odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

U splitskom ZOO vrtu su, među ostalima, zaposleni i jedan biolog i jedan veterinar koji brinu o životinjama. Svi uvjeti, navode u Ministarstvu, postoje, ali su “nesumnjivo skromni i teško udovoljavaju današnjim zahtjevnim posjetiteljima i ljubiteljima zaštite prirode i njihovih bogatstava”.

– Sigurno da bi bilo bolje da životinje nisu osamljene, da ih je više ili da su prostori veći, ali onaj tko odlučuje o financiranju vrta odlučuje i o mogućnostima njegova razvoja. Isto tako je sigurno i da Split zaslužuje postojanje zoološkog vrta te da uvjeti za njegov opstanak postoje – ističu iz Ministarstva.

Podsjetimo kako je gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio kako Grad nema sredstava za unaprjeđenje uvjeta u ZOO vrtu, te da je on, kao takav, apsolutno neodrživ na Marjanu. Zanimljivo je kako gradska uprava prije nego što je izišla u javnost s najavom preseljenja divljih životinja uopće nije zatražila u nadležnome Ministarstvu poljoprivrede savjet ili mišljenje o smjeru kojim bi Vrt mogao ići. Od glasnogovornika Miroslava Kuskunovića doznajemo kako službeno još nisu zaprimili informaciju o zatvaranju splitskog ZOO vrta.

Zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević potvrdio nam je kako je gradonačelnik Baldasar osobno uputio dopis ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini zbog ZOO vrta te je samo pitanje dana i protokolarne procedure kada će ga ministar dobiti u ruke.

Plan zbrinjavanja

Upravno vijeće Prirodoslovnog muzeja u međuvremenu je, veli, Nediljku Ževrnji, ravnatelju Prirodoslovnog muzeja, uputilo pet točaka o kojima se treba očitovati – odobrenje za rad, rješenje o udovoljavanju propisanim uvjetima za osnivanje i rad ZOO vrtova, dopuštenje za držanje zaštićenih vrsta, zapisnik o inspekcijskom nadzoru i plan zbrinjavanja životinja u slučaju zatvaranja, koji je ocijenjen – nepotpunim.

– Taj plan sadrži samo pet rečenica pa je poslan na nadopunu – kazao nam je Kovačević, najavivši skorašnji osobni posjet gradonačelnika Baldasara dvama ministarstvima nadležnima za Zoološki vrt.

Kada se u razgovoru s njima razradi koncept, cijela priča o prenamjeni postojećeg vrta doći će na Gradsko vijeće koje će o tome odlučivati.

LINDA PERIĆ
NIKOLINA LULIĆ
FOTO: Duje Klarić/CROPIX

Medi tu nije lipo...

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan može preuzeti upravljanje Zoološkim vrtom ako dopuni djelatnost na dio koji će se odnositi na uzgoj autohtonih pasmina domaćih životinja. To znači da se ovakav ZOO vrt kakav danas imamo kosi sa zaštićenim područjem u kojem se nalazi sve ove godine. Kako nam je kazao Srđan Marinić, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove, i ta izmjena i dopuna odluke o osnivanju Javne ustanove najprije treba proći Upravno vijeće, a zatim i Gradsko vijeće.

U međuvremenu, veli, ne bi bilo loše djelovati na svijest, u prvom redu roditelja koji djecu vode u Zoološki vrt, nakon vijesti da će se zatvoriti, što je rastužilo najmlađe.

– Roditelji trebaju reći djetetu da medi nije lipo tu di je sada i da mu takvo mjesto nije adekvatno. To je valjda nekakav civilizacijski doseg – zaključio je.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 05:22