StoryEditor
Splitrješenje iz Zagreba

Ministarstvo graditeljstva stalo na stranu građana Splita: stanari Kopilice moći će osporiti građevinsku dozvolu za novi kolodvor!

Piše Andrea Topić
26. rujna 2019. - 19:17

Iako je Grad Split stanovnicima Kopilice poručio da se nemaju pravo žaliti na to što će im doslovce ispred ulaznih vrata sagraditi kolodvor, Ministarstvo graditeljstva stalo je na stranu običnih građana i poručilo da Grad ipak nije u pravu.

Na žalbu stanara Tonćija Grozdanića odgovorili su "poništavanjem Rješenja Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Upravnog odjela za prostorno planiranje uređenje i zaštitu okoliša" od 23. svibnja ove godine.

U prijevodu, poništeno je rješenje po kojem Kopiličani nemaju "pravo glasa" uoči izdavanja građevinske dozvole za izgradnju kolodvora. Ministarstvo nije poništilo građevisnku dozvolu koju je izdala Banovina, nego je stanarima omogućilo da je ospore prije nego što postane pravomoćna.

Detalje nam je ispričao Grozdanić:

- Naše žalbe na izgradnju kolodvora Grad je odbio uz obrazloženje da nismo stranka u postupku. Pozivali su se na Zakon o gradnji i tvrdili da je projekt od državnog interesa. Tvrdili smo da jesmo stranka i žalili se Ministarstvu koje je, sada, potvrdilo da smo u pravu i da se ipak imamo pravo žaliti - obrazlaže Grozdanić što znači da je postupak vraćen korak unatrag.

O samom sadržaju žalbi institucije još nisu odlučivale, ali hoće. Ovaj dokument obvezuje ih na to.

- Sad će se Grad morati očitovati o svim našim žalbama, a materijala tu ne fali. Prva očita stvar jest da su izvadili dozvolu za rekonstrukciju, a to nema veze sa stvarnim stanjem budući da ne rekonstruiraju ništa, nego rade novo. Drago nam je da je Ministarstvo potvrdilo da smo nezakonito izbačeni iz procedure. Mogu napraviti cijeli projekt kako treba i onda se nećemo žaliti - poručuje Grozdanić.

Grad ima pravo pobijati ovu odluku, ali na Upravnom sudu. To bi, naravno, potrajalo. Lokalni izbori su za malo manje od dvije godine, a povoda za žalbe ima na pretek.

Budu li stanari uporni, Andro Krstulović Opara morat će se pozdraviti s idejom transplantacije kolodvora, bar u ovom mandatu.

Ako gradonačelnikova vizija propadne, u računicu troškova koje je već stvorila poreznim obveznicima morat će se pribrojiti izgradnja parkirališnih mjesta i montaža naplatnih automata, postavit će se i pitanje svrhe metroa rentabilnog poput pršutoreznice u Meki, cijena uređenja prostora za informacije i kupnju karata, plaćanje projekta kolodvora i niz ostalih birokratskih stavki, skupocjeno šminkanje Hercegovačke ulice za ovu namjenu, da bi tek onda na red moglo doći oduzimanje političkih poena od ukupnog zbroja.

#KOPILICA#MINISTARSTVO GRADITELJSTVA#KOLODVOR#GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 04:16