StoryEditor
Splitnovitet u kbc-u

Ministar Ostojić u Splitu otvorio Dnevnu onkološku bolnicu za djecu

Piše PSD.
15. travnja 2013. - 15:49
U KBC/u Split, na Klinici za dječje bolesti, dr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja, otvorio je Dnevnu bolnicu za liječenje djece s malignim bolestima.

Uređenje i opremanje prostora ukupno je stajalo 2,3 milijuna kuna od kojih je dva milijuna kuna investiralo Ministarstvo zdravlja.

Iznos od preostalih 300 tisuća kuna prikupljen je humanitarnim aktivnostima u organizaciji pjevača Gorana Karana i udruge “Naš mali svijet”.

- Zadovoljstvo mi je doći na otvaranje ove Dnevne bolnice. Prije samo nekoliko mjeseci obišli smo ovaj odjel koji je bio derutan i zatvoren. Zahvaljujući prvenstveno Ravnateljstvu bolnice i udruzi “Sanus”, danas Splitu vraćamo dug i dajemo mu odjel koji mu je prijeko potreban. Vi ste uvidjeli koji su vaši bolnički prioriteti, a mi u Ministarstvu zdravlja iznašli smo sredstva da omogućimo ovako modernu Dnevnu bolnicu, kako najmlađi pacijenti više ne bi morali odlaziti u Zagreb na liječenje. Nastavite tako raditi i s novim ministrom zdravlja jer ja nakon lokalnih izbora odlazim s ove funkcije - kazao je ministar Ostojić, očito uvjeren da će postati novi zagrebački gradonačelnik.

Prema njegovima riječima, najviše treba voditi brigu o najranjivijim skupinama, o najmlađim i najstarijim članovima društva. Ministar je zaključio da želi što manje pacijenata Dnevnoj bolnici, a svim djelatnicima bolnice da i dalje rade na dobrobit građana. Potom su ministar Ostojić i mali pacijent, dječak Toni Đidara iz Sinja otvorili Dnevnu bolnicu.

U našoj županiji od malignih bolesti godišnje oboli petnaestero djece. Od sada će svoju terapiju primati u Dnevnoj bolnici i neće biti potrebe za dužom hospitalizacijom, a nakon primljene terapije odlazit će kućama.

Dnevna bolnica ima 233 četvorna metra u kojima se nalazi 10 kreveta (šest standardnih, tri anatomska ležaja i jedan krvetić). Posebna pohvala za ostvarivanje ovog projekta pripada Udruzi “Sanus”, koja se još od 2007. godine nesebično zauzimala za otvaranje tog objekta.

Novi prostor, sve pacijente i zaposlenike bolnice blagoslovio je msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, a prigodni govor održao i dr. Darko Duplančić, sanacijski upravitelj KBC-a Split.

Nakon svečanog otvaranja, ministar Ostojić odgovarao je na pitanja novinara. Među ostalim, rekao je da će KBC Split uskoro dobiti novi angiografski uređaj i da će Ministarstvo zdravlja pomoći ostvarenju “sna” splitskih kirurga koji namjeravaju bivšu ginekologiju pretvoriti u novu kirurgiju, a za što im je potrebno oko 34 milijuna kuna (17 za građevinske radove, a 17 za opremu).

- Čim projekt bude gotov, rekao sam dr. Nenadu Iliću, šefu Kirurgije, da krenu u akciju iznalaženja sredstava za uređenje stare ginekologije. Rekao sam im da me slobodno “gnjave” i da će im Ministarstvo zdravlja pomoći najviše što može - kazao je dr. Ostojić.
I. MARKOVIĆ
Foto: Paun Paunović / CROPIX
#KBCSPLIT

Izdvojeno

30. svibanj 2020 12:04