StoryEditor
Splitsusret S GRADSKIM ČELNICIMA

Ministar Marko Pavić: Prioriteti Europske unije su pametni i zeleni projekti

Piše Ana Franić
14. prosinca 2019. - 22:33

U radnom posjetu gradu Splitu boravio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić sa savjetnicima Miroslavom Smetiškom i Ivanom Botom.

S gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, savjetnikom Krešimirom Budišom te suradnicima razgovarao je o pripremi europskih projekata na splitskom području za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

- Grad će, na temelju pozitivnih iskustava s projektima “Zaželi” i “Vrtići po mjeri suvremene obitelji”, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda, a preko kojih je zaposleno oko 130 Splićanki i Splićana, nastaviti dalje s pripremom sličnih projekata kako bi osigurao odgovarajuću skrb za potrebite - rekla je zamjenica Hrgović Tomaš.

Pohvalivši izvrstan dijalog Grada, Ministarstva i Vlade na temelju provedbe dosadašnjih europskih projekata, ministar Pavić rekao je kako će se partnerstvo nastaviti i dalje u novom obračunskom razdoblju, kada će prioriteti Europske unije biti “pametni” i “zeleni” projekti. Gradonačelnik Krstulović Opara kazao je kako u tom smjeru gradska uprava priprema projekte koji će pridonijeti razvoju Splita, ali i zaštiti okoliša te pametnom upravljanju kroz Smart City.

Plan Grada Splita je i prijava tri strateška projekta u suradnji s ministarstvima za iduće programsko razdoblje, na temelju zaključaka sa sjednice Vlade RH održane u Splitu u svibnju 2018. godine. To su obnova i revitalizacija podruma Dioklecijanove palače, projekt spajanja Zračne i Trajektne luke brzom gradskom željeznicom s multimodalnim čvorom na Kopilici te projekt novog ulaza u Split - Most sv. Duje i novi pristup Trajektnoj luci.

Svi projekti moraju imati naglasak na teme inteligentnih i inovativnih rješenja te teme zelene tranzicije i smanjenja CO2 emisije, u što navedeni gradski projekti zasigurno spadaju te će se oblikovati u skladu sa spomenutim ciljevima - zaključeno je na sastanku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 03:15