StoryEditor
Splitsastanak u zagrebu

Ministar Butković na strani taksista: Cammeo i Uber splitskim ulicama voze nezakonito!

Piše Nikolina Lulić, Milena Budimir
2. prosinca 2016. - 17:40

Predstavnici udruženja taksista iz cijele Hrvatske zadovoljni su sastankom koji se s ministrom prometa Olegom Butkovićem održao u petak u resornom ministarstvu.

Potvrdio nam je to Božo Miletić, predsjednik Udruženja obrtnika auto-taksiprijevoza Dubrovnik, kazavši da je ministar odlučio stati u zaštitu provođenja važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

- Mi smo jako zadovoljni jer je ministar potvrdio da je rad "Ubera" i "Cammea" u Splitu nezakonit, te da će se ustrajati u poduzimanju svih mjera koje Zakon propisuje da bi se to spriječilo, dakle inspekcijske nadzore koji bi kao krajnju mjeru uključivali oduzimanje vozila. Drago nam je čuti da se provodi i da za sve vrijede ista pravila, što mi oduvijek tražimo - kazao nam je Miletić.

Iz Ubera reagirali na prozivke ministra Butkovića: Mi nismo taksi služba!

Mario Madunić, pomoćnik ministra prometa, za "Slobodnu" je istaknuo da su hrvatski taksisti od Ministarstva dobili odgovor da će se štititi i provoditi važeći zakon.

Izmjena Zakona

- Taksisti su se možda plašili našeg odgovora, ali ministar Butković je tu bio vrlo jasan. Na prijašnjim sastancima primili smo i predstavnike "Ubera" i "Cammea", koji su bili zahvalni što smo ih saslušali. Predstavnici "Cammea", za razliku od "Ubera", zauzimaju se za liberalizaciju taksitržišta, pogotovo u segmentu izdavanja dozvola, odnosno traže da ih jedinice lokalne samouprave uopće ne izdaju - kazao nam je Madunić i naglasio kako se radi na izmjeni Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u kojemu će sudjelovati stručnjaci iz svih zainteresiranih skupina, uključujući i taksiste, no ta procedura je tek počela.

Taj se Zakon, pojašnjava, planirao mijenjati neovisno o taksiprijevoznicima, pa će to biti dobra prilika da se kvalitetno "pročešljaju" sve djelatnosti koje ova legislativa obuhvaća.

"Cammeo" u Splitu, za razliku od drugih gradova gdje nudi svoje usluge prijevoza, nema dozvolu, i to je razlog zbog kojeg je u našem gradu nelegalan. Ima, pojašnjava Madunić, nekih gradova koji nemaju ograničenja po pitanju broja licencija za obavljanje auto-taksiprijevoza, dok su neki, poput Splita, taj broj ograničili.

Gradonačelnik Ivo Baldasar kratko je komentirao odluku ministra Butkovića, kazavši kako je ministar ponovio ono što on sam tvrdi cijelo vrijeme.

- Pravila moraju biti jasna i primjenjivati se na sve jednako, ilegalan način rada treba zaustaviti - kazao je poteštat.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 06:11