StoryEditor
SplitKORAK BLIŽE preuzimanju

Mic po mic... 'Adris' i preko 'Agrokora' do Kerumovog 'Marjana'

Piše T. GATTIN ZEBIĆ
14. srpnja 2016. - 19:40
dalmacija_zrak10-240715

Rovinjska "Adris grupa" svojim se potezima ističe kao najozbiljniji kandidat za kupnju hotela "Marjan".

Istarska je kompanija od "Agrokora" preuzela 61 milijun kuna vrijednu hipoteku na hotelskom aneksu na Zapadnoj obali, koja je prethodno bila na zagrebačkoj tvrtki "Lipa promet" u vlasništvu Sanje Palić. Ta poduzetnica, koja je prošle godine bila 28. na Forbesovoj listi najbogatijih hrvatskih građana, hipoteku je otkupila od Kreditne banke Zagreb.

Također, "Adris" je, kako smo u četvrtak ekskluzivno pisali, bivšim hotelskim zaposlenicima isplatio 7,7 milijuna kuna, što je oko jedne trećine njihovih potraživanja za plaće i otpremnine koja su imali u stečaju tvrtke "Adriatic" koja upravlja nedovršenim turističkim objektom. 

Time je preuzeo i njihovih 21,8 milijuna kuna tražbina i stekao pravo aktivnog sudjelovanja u stečaju "Adriatica".

Očekivati je da će rovinjska tvrtka uskoro tražiti da se u stečajnom postupku oglasi prodaja hotelskog aneksa za koji navodi da vrijedi oko 44 milijuna kuna, te da bi ga kupila prebijanjem stečenih potraživanja i kupoprodajne cijene te nekretnine.

"Adris" se istovremeno sa stranim hotelijerskim kompanijama natječe da od "Heta Asset Resolutiona", tvrtke koja je od austrijske Hypo banke preuzela naplatu loših kredita, otkupi više od 300 milijuna kuna "teške" hipoteke koje su upisane na starom dijelu hotela.

Zbog toga je "Heta" do 30. rujna privremeno zaustavila prodaju tog dijela "Marjana" na Općinskom sudu. No, Zoran Miletić, "Adriaticov" stečajni upravitelj, ističe da se nedovršeni hotel i njegov aneks moraju zajedno prodavati u istom postupku jer imaju zajedničku građevinsku dozvolu.

Na Skupštini vjerovnika propale hotelske tvrtke održanoj u četvrtak na Trgovačkom sudu, zastupnici "Adris grupe" rekli su da će do tada osigurati novac za plaćanje zaštitarske službe koja čuva "Marjan" od provalnika, kao i za kupnju police osiguranja za taj velebni objekt. 

Kako se čulo od upravitelja Miletića, bilo je puno pokušaja provala i krađe opreme, dok nisu pojačali osiguranje, za što zaštitarskoj tvrtki do danas duguju više od 400.000 kuna.

Hotel je ugrožen i zbog stalnog prodiranja vode koju su izbacivale pumpe dok im HEP zbog duga nije isključio struju. Miletić je pri tome istaknuo da je upozoren kako bi nakupljanje velike količine vode moglo izazvati i urušavanje cijelog objekta. 

#AGROKOR#HOTEL MARJAN#ADRIS GRUPA

Izdvojeno