StoryEditorOCM
Splitususret 305. izdanju

Meštar Nikola - u sridu! Alkari posjetili splitski škver u kojem se već deset godina izrađuju njihove mete

17. srpnja 2020. - 10:25

Sinjski alkari jučer su posjetili splitski škver u kojem se izrađuju njihove mete. Domaćini su im bili njihov vojvoda Boško Ramljak, sada u svojstvu savjetnika "Brodosplitove" Uprave za korporativnu sigurnost, i Josip Jurišić, voditelj Odjela za odnose s javnošću.

Brodograditelji su već 10 godina specijalni proizvođači za potrebe Sinjske alke, a uoči svake fešte u Sinju se u škverskoj alatnici od specijalnog čelika u složenom postupku napravi pet alkarskih meta.

Tijek proizvodnog procesa detaljno nam je, kao i znatiželjnim alkarima, predstavio Nikola Muše, direktor Alatnice, ali i nekadašnji igrač košarkaškog kluba "Alkar" iz Sinja.

– Od "tondina" visokolegiranog opružnog čelika ispilamo krugove debljine oko 12 milimetara. Odrezani komad ide na tokarenje da bi se postigla potrebna debljina budućih krakova i formira se oblik "tanjura". Kada tokar obavi svoj dio posao, nastavlja glodač koji alkarskoj meti daje konačan oblik. Poslije toga slijedi toplinska obrada, gdje se metal kali i popušta.

Paralelno se od čeličnog lima istih svojstava izrađuju štipalice koje pridržavaju metu u drvetu, obješenu na konopu na stazi alkarskog trkališta. Nakon što smo napravili metu i štipalice, uključujući i toplinsku obradu, svih pet kompleta alkarske mete odlazi u našu tvrtku u Kninu na brumiranje – kaže meštar Nikola, dodajući da u izradi mete i štipalice, prije kaljenja, opuštanja i brumiranja, sudjeluju četvorica vrsnih majstora.

Uspjeli smo saznati da su dvojica od njih iz alkarskog kraja, Ante Smoljo iz Lučana izrađuje štipalice, a Mirko Armanda iz Hrvaca obavlja tokarske majstorije. Pitamo šefa Alatnice koliko vremena potroše na izradu svih pet meta koje doniraju Viteškom alkarskom društvu.

– Naša četiri radnika utroše oko 45 radnih sati. Tomu još treba dodati vrijeme toplinske obrade i brumiranja.

image
Alkari predvođeni vojvodom i 'Brodosplitovim' savjetnikom Boškom Ramljakom posjetili su i škverski muzej

Kako je došlo do toga da "Brodosplit" radi alkarske mete?

– Za to je zaslužan pokojni inženjer Petar Pavić zvani Prki. Alkari su dugo svoje mete izrađivali u Sinju, najduže u "Dalmatinki". Kada u toj tvornici više nije postojala mogućnost izrade, iz alkarske uprave su preko inženjera Pavića, koji je bio naš djelatnik, došli do "Brodosplita". Kolega Pavić je donio nacrte za izradu po kojima sve ovo vrijeme radimo ove specijalne proizvode – ističe Muše.

Dok je vodio alkare u razgledanje "Brodosplitova" muzeja Josip Jurišić posebno se zadržao uz jedan od pet primjeraka alkarske mete korištene na jubilarnoj 300. Alci. Radi se o meti punoj "ožiljaka" od pogađanja čeličnog vrha koplja. Metu je s ponosom uzeo u ruke alkar Frano Ivković, slavodobitnik 300., ali i 304. Sinjske alke, koji iz godine velikog jubileja u svojoj riznici trofeja posjeduje jedan od pet primjeraka mete iz te godine.

– Alkari često komentiraju alkarsku metu. Sada su, evo, prvi put došli u priliku vidjeti kako se ona izrađuje. Inženjer Muše ih je detaljno upoznao s proizvodnim procesom – ističe alkarski vojvoda Ramljak, koji je zajedno s alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem najavio da upravo ovoga četvrtka počinju završne pripreme alkara za 305. Alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića održati 9. kolovoza.

– Zbog prijetnje koronavirusa završni dio priprema odvijat će se pod posebnim uvjetima. Mi se pripremamo kao da će se 305. Alka održati u najnormalnijim okolnostima. Na prijedlog alaj-čauša obavio sam prvu selekciju pa u završnici sudjeluje ukupno 30 kandidata za sudionike povorke. Ništa nismo prepustili slučaju pa smo organizaciju priprema postavili tako da Alka svakako može biti održana – dodaje Ramljak.

Pripreme kopljanika u dvije ‘antivirusne‘ grupe


– Nikada nismo imali organizaciju završnih priprema kao ove godine, upravo zbog prevencije mogućih iznenađenja zbog koronavirusa. Ovih 30 kandidata koji su ušli u završni dio priprema podijeljeno je u dvije skupine. Jedna grupa imat će probe ponedjeljkom, srijedom i petkom, a druga utorkom, četvrtkom i subotom. Međusobno se neće miješati, a preporučeno je da se ne druže ni u slobodno vrijeme. U slučaju da bi iz jedne grupe netko bio pozitivan na koronavirus svi iz grupe bi morali u samoizolaciju. Ostala bi nam druga grupa pa održavanje Alke ne bi došlo u pitanje. Po statutu je potrebno najmanje 11 alkara kopljanika, a uz alkarskog vojvodu, barjaktara, ađutanta i najmanje dva pratitelja barjaka s 15 zdravih alkara bez problema bi mogli održati završnu feštu – napominju vojvoda Ramljak i alaj-čauš Filipović Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 12:34