StoryEditorOCM
Splitdruga runda

Maturanti se znoje nad ispitima u jesenskom roku, objavljeno i koji su studiji trenutno najpopularniji

Piše D.B.
22. kolovoza 2023. - 11:34

Sredinom srpnja objavljene su konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u ljetnom upisnom roku 2023. godine. Nakon ljetnog roka na fakultetima u državi ostalo je slobodno 13.625 mjesta, a dobar dio njih trebao bi se popuniti u jesenskom roku.

U tijeku je i provedba ispita državne mature u drugom roku, koja traje od 21. kolovoza do 6.rujna, a za ovaj jesenski rok prijavilo se 5.276 kandidata.

Dakle, izvjesno je i kako će i nakon što završe upisi u ovom roku, opet ostati neupražnjenih mjesta na brojnim fakultetima. No, izvjesno je i da će se neki do početka akademske godine sasvim sigurno 2023./24. popuniti.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje 21. kolovoza je objavila kakvo je stanje s prijavama na prijediplomske studije i to u odnosu na prvih 10 studija prema omjeru prvih izbora i kvote, te prvih 10 studija prema broju prvih izbora. Pritom su uzeli u obzir samo studijske programe s kvotom višom od 10.

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njihov studij Glume najtraženiji je u jesenskom roku: ostalo im je mjesta za samo 12 brucoša, a na ta mjesta pretendira čak 103 kandidata kojima je Gluma na ADU prvi izbor.

Dakle, omjer broja prvih izbora i dostupnih upisnih mjesta od 8,58. Slijedi stručni studij Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a na trećem mjestu Kineziologija na Kineziološkom fakultetu u Splitu. 

Na splitskom studiju Kineziologije za jesenski je ostalo slobodno 12 mjesta, a prema ovim privremenim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje ukupno je 56 kandidata kojima je to prvi izbor. Dakle, omjer je visokih 4,67.

Što se tiče Sveučilišta u Splitu, velik je interes i za studiranjem na Odjelu za forenzične znanosti, Odjelu za stručne studije na Kopilici, zatim na preostalim mjestima na Pravnom fakultetu, Ekonomiji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 14:57