StoryEditorOCM
Splitprijave u tijeku

Maturante trese upisna groznica, a ovo su splitski fakulteti za koje će trebati rasturiti na državnoj maturi

Piše lucija vujnović
9. lipnja 2023. - 08:33

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je podatke o prijavama na fakultete, odnosno popis najatraktivnijih fakulteta u Hrvatskoj. Riječ je o preliminarnim podacima, ali trendovi su jasni.

Što se tiče Sveučilišta u Splitu, na prvom mjestu prema omjeru prvih izbora i kvote nalazi se Fizioterapija na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu s visokom brojem 4,54, dok je na visokom 6. mjestu na popisu fakulteta u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj studij prima 13 studenata, a ukupan broj prijava je 295. Za usporedbu, najviši omjer iznosi 6,52, a pripada Logopediji na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

image


Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu jako je atraktivan studentima
 

Božidar Vukičević/Cropix

Nakon Fizioterapije slijedi Gluma na Umjetničkoj alademiji Sveučilišta u Splitu koji upisuje 8 učenika, a prijavljeno je ukupno 66 učenika.

Na trećem mjestu javnih sveučilišta nalazi se Farmacija na Medicinskom fakultetu i Kemijsko-tehnološkom fakultetu čiji je omjer 3,5. Primaju 30 studenata, a broj prijavljenih iznosi 578.

Iduća dva mjesta pripadaju ponovno Umjetničkoj akademija, a osobito su atraktivni smjerovi Filmska i medijska umjetnost te Dizajn vizualnih komunikacija.

Prema broju prvih izbora situacija je malo drugačija. Na najvišoj poziciji je Medicina na Medicinskom fakultetu koja je zaprimila čak 928 prijava od čega je 171 njih odabralo ovaj studij kao prvi izbor. Računarstvo na FESB-u kao prvi izbor odabrao je 136 učenika, a 134 učenika odabralo je Kineziologiju na KIF-u. Popularno je i Računarstvo na Sveučilišnom odjelu za stručne studije koje se ponašlo na prvom odabiru 130 učenika nakon čega slijedi Poslovna ekonomija.

image

Veliki je interes i za studij Medicine za Medicinskom fakultetu

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 22:01