StoryEditorOCM
SplitOKO PRESKONTEJNERA

Matijević podržao stanovnike Spinuta: ‘Predložit ću poništenje odluke, ali i alternativne lokacije‘

Piše A.F.
19. veljače 2023. - 10:04

Stanovnici Spinuta danas će na izvanrednoj sjednici kotara u 18 sati razgovarati o pres kontejnerima koji bi trebali biti postavljeni na mjestu gdje su nekad stajale PIS-ove barake.

Od trenutka kada su za to saznali, digla se velika buna jer zbog smrada, ali i činjenice da je planirana lokacija za postavljanje kontejnera u blizini nogometnog igrališta gdje treniraju djeca.

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, izglasano je odobrenje gradskoj tvrtki "Čistoća" za privremeno korištenje gradske površine u Spinutu na kojoj bi se postavili pres kontejneri za otpad iz centra grada. 

image

Lokacija u Spinutu gdje će se smjestiti kontejneri i vozila "Čistoće"

Jakov Prkić/Cropix

Podršku im je dao i Davor Matijević, SDP-ov gradski vijećnik i predsjednik kotara Blatine-Škrape, koji je najavio da će predložiti Vijeću poništenje odluke o Spinutu. 

- Split godinama nije ulagao u sustav gospodarenja otpadom i pohvalno je da je gradska vlast započela s intenzivnijim ulaganjima. Taj sustav se mora dugo graditi, u njega će se morati jako puno financijski ulagati, ali ćemo i svi mi morati dati svoj doprinos kako bi se taj sustav razvijao i postizao rezultate.

Jasno mi je da će uvijek postojati i određenih nezadovoljstava i da neće svi biti zadovoljni s ponuđenim opcijama, ali i to je nešto na što ćemo se morati naviknuti.

Ono na što će se ova, ali i svaka buduća vlast morati naviknuti je da naučimo komunicirati s našim sugrađanima i da ne donosimo odluke demonstracijom moći koja proizlazi iz vlasti. Dijalog i dogovor s građanima je jedini ispravni put - kazao je Matijević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Istaknuo je da bi se izbjeglo puno dezinformacija i disonantnih tonova da je situacija na Spinutu raspravljena na vrijeme i da je na vrijeme sve objašnjeno stanovnicima, ali i Vijeću gradskog kotara. 

- Počelo se s jednim kontejnerom, završili s četiri do šest te se najavilo i reciklažno dvorište u sljedećoj fazi. Povjerenje građana je narušeno i došli smo do faze kad će se teško moć postići dogovor i kompromis.

S druge strane samu lokaciju smatram itekako spornom jer je riječ o sportsko rekreacijskom centru. Točno je da je taj centar derutan i trenutno nefunkcionalan, ali to nam treba biti motiv da ga obnovimo i privedemo svrsi.

U konačnici i sportski centar na mojim Blatinama je bio u sličnom stanju prije osam godina pa smo ga kao kotar obnovili i doveli do faze da imamo najveći sportski centar u Splitu bez ijednog komercijalnog termina. Mislim da isto zaslužuju i djeca sa Spinuta.

Jedino ispravno rješenje po meni je da na sjednici Gradskog vijeća predložim da poništimo ovu odluku, a rado ću stručnim službama ponuditi alternative te s pročelnicom Majom Đerek provjeriti moguće lokacije, o kojima onda možemo razgovarati sa stanarima.

Riječ je o lokacijama u blizini škvera i prema dostupnim podacima zemljišta su u vlasništvu Grada. Vjerujem da će takva odluka biti usvojena konsenzusom. Jedino suradnjom i dijalogom možemo mijenjati Split na bolje - zaključio je Matijević. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:52