StoryEditor
SplitNikada nije kasno

Matematika se na zanimljiv način može učiti i u - autobusima 'Prometa'! Plakati splitskih i drniških gimnazijalaca izazivaju emocije, ali i poučavaju

20. studenog 2019. - 23:52

Nikada nije kasno naučiti i saznati nešto novo, a nove spoznaje možemo steći i u najobičnijoj svakodnevnoj životnoj situaciji kao što je vožnja žutim “Prometovim” autobusom.

Vjerojatno našim sugrađanima automatski padaju na pamet smiješne i bizarne situacije kojima svakodnevno možemo svjedočiti u autobusima javnog gradskog prijevoznika, no za novostečeno i korisno znanje ovoga puta su zaslužni učenici II. gimnazije i III. gimnazije iz Splita i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš.

Naime, učenici navedenih škola odlučili su svojim sugrađanima pokazati aktualnost matematike u svakodnevnom životu i to izrađujući plakate zanimljivih tema. Javnost ih može vidjeti u “Prometovim” autobusima na oglasnom prostoru koji je za potrebe projekta ustupila tvrtka B1 plakati.

Riječ je o projektu “Bus znanja", a njihove su teme vrlo raznolike pa je tako jedan plakat prikazivao emocije preko geometrijskih likova, dva su plakata tematizirala broj Pi, jedan je predstavio Gaussovu dosjetku, a jedan poučio građane kako izračunati postotak, što je primjenjivo u izračunavanju cijena na sniženju.

Plakati se izmjenjuju svaka dva tjedna, a do sada je u autobusima bilo izloženo pet plakata. U izradi su plakati s još mnoštvom interesantnih tema, neke od kojih su - određivanje vjerojatnosti dobitka na lotu, Möbiusova vrpca, određivanje svježine jaja, kako odabrati najbolji kredit ili kako se matematikom boriti protiv Alzheimera i bubrežnog kamenca.

Iz navedenog, jasno je da plakati u svojoj podlozi imaju neku temu iz matematike, ali je povezuju sa svakodnevnim životom i time pokazuju kako zanimljivost i primjenjivost matematike ne zastarijeva. Treba dodati da su plakati izrađeni na hrvatskom i engleskom jeziku (pa mogu poučiti i pokojeg stranca).

Osim zanimljivosti tema, učenici potpuno samostalno, bez uplitanja mentora, osmišljavaju plakate, počevši od ideje pa sve do završnog grafičkog oblikovanja. U grupnom radu razvijaju kreativnost i timski duh, povezuju znanja iz različitih predmeta te su puni ideja koje onda na svima razumljiv način, ali ne oduzimajući na preciznosti, izražavaju na svojim plakatima.

- Njihov je interes za ovaj projekt zadivljujući, a samostalnost i zrelost koju pokazuju u radu jednostavno treba proširiti dalje. Međužupanijska suradnja i povezanost škola koje sudjeluju u projektu dodatni je plod cijelog projekta. Na kraju, treba naglasiti kako se cilj projekta ostvaruje - građani su educirani, a matematika promovirana na (naj)lakši mogući način! - poručile su mentorice projekta "Bus znanja" - Olga Nerlović, Gabrijela Malenica i Zlata Bilandžija (SS Ivana Meštrovića Drniš); Mia Milun i Anastazija Pažanin (III. gimnazija); Sanja Vitaljić, Karmen Šesnić i Sanda Ilić (II. gimnazija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 10:28