StoryEditor
SplitZELENA KAMPANJA

Maškline u ruke i put Korešnice: sutra se održava posljednja ovogodišnja akcija ‘Boranka‘, pošumljavat će se južne padine Mosora

Piše Helena Lovrić
20. studenog 2020. - 12:56

Šesta i posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje "Boranka" - najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i "Hrvatskim šumama" završava u ove subote iznad Korešnice.

Start ove "vrijedne, nužne i sjajne" akcije kako ju je nazvao predsjednik Zoran Milanović koji je i sam sudjelovao proteklog vikenda, zakazan je za subotu u 9 sati, a pošumljavat će se požarište na južnoj padini Mosora, preko puta Auto centra "Teo". Završetak radova predviđen je u 13 sati.

Na subotnjoj akciji pošumljavanja sudjelovat će izviđači iz Splitskog skautskog zbora, volonteri HGSS-a, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta u Splitu, članovi Hrvatskog planinarskog društva "Mosor" i Planinarskog kluba "Split", članovi udruge studenata "Oceanus" i Rotaract kluba "Split".

Ako se još uvijek niste priključili akciji, a to želite učiniti, radi ograničenog broja mjesta trebate se prijaviti na e-mail adresu: info@scoutcity.org ili na broj mobitela organizatora 091/363-99-42. Grad Split, kao partner kampanje, osigurao je besplatne autobuse za prijevoz volontera od Splita do lokacije pošumljavanja i natrag.

Autobusi kreću s terminala u Sukoišanskoj u 8.30 i 9 sati, a povratak iz Žrnovnice je predviđen u 13 sati.

- Svim volonterima osigurana je pitka voda, sendvič, voće, zaštitne maske, radne rukavice i alat za sadnju. "Hrvatske šume" osigurat će dovoljno sadnica i drugog sadnog materijala za sadnju, a njihovi stručnjaci volonterima će na početku održati kratku edukaciju o sadnji.

O sigurnosti volontera brinut će volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava logistiku i drugu opremu za održavanje akcije, a za sve volontere osigurat će i zaštitne maske - pojasnio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

- Akcije pošumljavanja odvijaju se pod propisanim epidemiološkim mjerama - nošenje maski obavezno je prilikom dolaska i odlaska te pri preuzimanju opreme i održavanju edukacije.

Volonteri će biti odvojeni u manje skupine kako ne bi došlo do grupiranja, a obzirom da se sama aktivnost sadnje odvija na širokom otvorenom prostoru, održavanje razmaka među sudionicima u potpunosti je moguće - poručio je Špicer.

item - id = 1058832
related id = 0 -> 1136390
related id = 1 -> 1136371
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 10:58