StoryEditorOCM
Splitskuplje od nove robe

Mašine u splitskim praonicama rublja vrte kao lude, a cijene pranja skočile u nebo: ‘Znate koliko me dođe jedna tura?‘

Piše mirela goreta
7. lipnja 2023. - 11:52

Cijene apartmana u Splitu iznajmljivači su ove sezone digli za 30 posto u odnosu na lanjsku godinu, ali to je ništa, kažu, u odnosu na troškove koje imaju.

Splitski iznajmljivači panično zure u rupe u bukingu. Stručnjakinja vrti glavom: Obilo im se o glavu, a bit će i gore

- Struja, a onda i praonica za otprilike 40 do 70 posto. To je katastrofa. Strašno sam se razočarala baš mojom praonicom s kojom sam redovito radila, od 12 kuna po kilogramu došli smo na 20 kuna. A još je lani bilo 12 kuna. Sad to pravdaju nekim troškovima zemnog plina, za koji znamo da se cijenom nije baš toliko povećao. Takve su stvari poprilično razočaravajuće. Nažalost, limitirani smo s praonicama, nema ih puno, pa onda moramo uhvatiti što možemo. U suprotnom, peremo sami. Nema ni kadra, moja je praonica puna Nepalaca - kazala nam je to Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, referirajući se i na cijene čišćenja. Neki joj, veli, ovih dana govore kako se sat već popeo na 20 eura, ali ta joj se informacija ne čini baš vjerodostojnom kad se uzmu u obzir cijene u gradu.

image

Barbara Marković

Privatni album

- Mislim da se to više odnosi na čišćenje objekata do kojih morate odlaziti trajektom ili negdje na kopnu, gdje je potrebno voziti desetke kilometara automobilom. Ali da će vam i u gradu netko čistiti za manje od 15 do 18 eura po satu, e pa baš ni neće. To je strašno, s obzirom na to da sam prošle godine imala čišćenje za 10-11 eura po satu. Velike su to oscilacije... I onda kad se sve to zbroji u cijenu smještaja, to jesu veći troškovi, ali da su troškovi toliko visoki da se cijena digne 50-60 posto, to ne stoji. Nikako – rezolutna je Barbara Marković.

Rade kao lude

Osim što su značajno podigle cijene, iznajmljivačima je postalo sve teže i naći praonicu rublja, a kamoli onu čiji će im djelatnici doći u apartman pokupiti prljavu posteljinu i vratiti čistu i opeglanu, kao što je to ponekad bio slučaj dok je bilo manje iznajmljivača i turista. Sad si sretan kad ti uopće prime posteljinu, govori nam splitska iznajmljivačica koja ima nekoliko apartmana u centru grada i zbog povećane je cijene praonica odlučila do daljnjega sama prati i peglati.

- Namučim se, ali sušilica rublja mi se ispostavila kao sveta stvar. Robu skoro pa ne treba ni peglati, malo je samo taknem... A cijene u praonici su brutalne. Pa znate li koliko me dođe samo jedna tura za jednosobni apartman? Skoro 20 eura! A to je samo par ručnika, lancuni, jastučnice, stolnjak i kupaonski tepih - kaže nam.

Ovako se one otprilike kreću, ovisno o vrsti robe: mala plahta 1,40 eura, a velika 2,10. Ako je s gumicom, ta usluga košta dodatnih 30 centi za svaki komad. Čistu i ispeglanu navlaku za poplun ćete platiti 2,50 eura, a jastučnice od 60 centi do jednog eura, ovisno o veličini. Pranje jastuka pak košta i do deset eura, a popluna skoro 18. Pranje većih deka stoji 12 eura, a stolnjaka 3, 50.

Ručnici će vam biti čisti i popeglani za otprilike euro i pol, ali dosta praonica će vam dati i popuste na količinu, naročito ako ste im stalni klijent.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:16