StoryEditorOCM
Splitobiteljski smještaj

Marković o podizanju paušala u Splitu: Kopirali ste primjer Dubrovnika koji je luksuzna destinacija u odnosu na Split

Piše A.B.
5. ožujka 2023. - 23:40

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja jučer je gostovala na N1 televiziji i osvrnula se na zahtjeve Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da se smanje porezi na plaće, a poveća paušalni porez za iznajmljivače u turizmu. Glavna direktorica HUP-a Irena Weber smatra kako se Hrvatima time šalje opasna poruka da je isplativije živjeti od rente nego raditi. Marković se, pak, protivi takvom prijedlogu te smatra da se treba napraviti razlika između iznajmljivača obiteljskog smještaja i rentijera.

image

Irena Weber

Damir Krajač/Cropix

- Ne radi se samo o paušalu od 300 kuna, u pojedinim gradovima to je naraslo i na 1500 kuna po glavnome krevetu. Iznajmljivače obiteljskog smještaja treba razlikovati od rentijera koji imaju više nekretnina u odnosu na nas - rekla je Marković i pozvala ministricu da napravi klasifikaciju smještaja.

Marković je rekla kako bi uvođenje većeg paušalnog poreza, nakon ostalih poskupljenja, direktno dovelo i do podizanja cijena za iznajmljivanje obiteljskog smještaja.

image

Split, 260922.
Barbara Markovic, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smjestaja,
Na slici je Barbara Markovic, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smjestaja,
Foto: Iz privatnog albuma

Iz Privatnog Albuma/

- Povećanjem cijena obiteljskog smještaja, patit će ponuda i destinacija. Trenutno mi je jako žao, jer je turizam industrija koja nam jako dobro uspijeva, to bi potjeralo iznajmljivače u sivu zonu - rekla je Marković i dodala da se treba napraviti više reda kod iznajmljivanja.

- S ministarstvom turizma radit ćemo na tome da se odvoje obiteljski smještaj u odnosu na rentijere koji ne plaćaju ništa u odnosu na malog obiteljskog iznajmljivača - istaknula je Marković.

image
 

Božidar Vukičević/Cropix

Komentirala je i podizanje paušala u Splitu.

- Nažalost, Split nema kvalitetnu oporbu i kopirali su primjer Dubrovnika koji je luksuzna boutique destinacija u odnosu na Split. Split u ovom smjeru kojem ide, radi na tome da dosta iznajmljivača otkazuje pružanje usluga u turizmu te ih prijavljuju ponovno u 5 mjesec, a to znači da dok ne dobiju dozvolu za rad, radit će u sivoj zoni 5 i 6 mjesec i na taj način mislim ne idemo u pravom smjeru i da kvaliteta pada - zaključila je predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

image

Dubrovnik

Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 11:29