StoryEditorOCM
Splitsumnjivi poslovi

Markotić opet upozorava na malverzacije u Hrvatskom domu: ‘Čak me i ministrica pokušava zaustaviti... A umjetnici? Važno im je da im honorar sjeda, nek se ne miješaju u politiku‘

Piše SPLIT SD
11. prosinca 2022. - 16:53
Gradski vijecnik Josip Markotic sazvao je konferenciju za medije na temu Hrvatskog Doma i vd.ravnatelja Marina Kaporela.  Duje Klarić/Cropix

Mostov gradski vijećnik, Josip Markotić, nedavno je upozorio na nepravilnosti u radu kulturne ustanove Hrvatski dom Split. Točnije, izrazio je sumnje da ta ustanova fiktivno izvlači javni novac i netransparentno posluje. Na konferencji za mediju koju je nedavno sazvao kazao je i kako je vrlo teško dolazio do traženih podataka i dokumenata o radu ustanove.

Tada je ustvrdio kako su honorari umjetnicima isplaćivani sumnjivo te da sama ustanova od svog osnutka, a od kojega je prošlo već dvije godine, djeluje bez ikakvoga nadzora. Naime, da bi se formiralo upravno vijeće koje kontrolira rad ustanove ona treba imati najmanje pet zaposlenih, a natječaj za petog zaposlenika ove kulturne ustanove, kazao je Markotić, poništen je u lipnju 2021., pa je tako Hrvatski dom opet ostao bez nadzora.

Na svom Facebook profilu Markotić je prokomentirao pritisak koji se na njega vrši nakon što je iznio informacije o njenom poslovanju.

- Proteklih dana intenzivirao se žestoki pritisak na mene jer sam se usudio javno reći "Car je gol". Jer sam se usudio postaviti najjednostavnije pitanje koje je u Hrvatskoj očito zabranjeno postaviti: "Di su pare?"

Iako me se na sve moguće načine pokušalo opstruirati da se čak i ministrica kulture angažirala i radila pritisak da me se zaustavi, da je i v.d. ravnatelj skandaloznim i protuzakonitim Rješenjem o odbijanju zahtjeva pokušao spriječiti da dobijem informacije na koje kao gradski vijećnik imam apsolutno pravo, da me je pokušao zastrašiti i prijetnjom tužbe, moju namjeru da stvari raščistim do kraja nisu uspjeli zaustaviti.

Ovih dana pokrenuta je peticija kojom određeni umjetnici izražavaju svoju zabrinutost za Hrvatski dom Split - koncertna dvorana. Budući da jako respektiram umjetnost i umjetnike, iz poštovanja prema njima želim jasno reći nekoliko stvari. Znam da su umjetnici u pravilu okupirani umjetnošću i da se ne zamaraju "nebitnim sitnicama" poput financijskih izvješća i da im nije toliko bitno poklapaju li se nekakve konto kartice javne ustanove sa isplaćenim ugovorima.

Njima je bitno da im se honorari isplaćuju i da im se osigura da nastupaju u ustanovama koje se financiraju javnim novcem građana. Ako koji ugovor fali, ako se brojke ne poklapaju, ako financijsko izvješće nije transparentno, ako se isplati poneki honorar za koji se nema pokriće, a Bože moj, pa nećemo oko toga cjepidlačiti, neće grad propasti ako se uzme malo više nego je trebalo.

image


Gradski vijecnik Josip Markotic sazvao je konferenciju za medije na temu Hrvatskog Doma i vd.ravnatelja Marina Kaporela.
 

Duje Klarić/Cropix

Uz sve dužno poštovanje prema uglednim umjetnicima i potpisnicima peticije: kao što s pravom očekujete da vam se politika ne miješa u posao, ne miješajte se ni vi u politiku. Ako se želite baviti politikom, kandidirajte se na izborima i dobro došli u političku arenu.

U protivnom ste licemjeri, jer kad vam političke odluke odgovaraju, onda mudro šutite. Kad su u konkretnom slučaju zbog kojeg ste se digli na zadnje noge, propale politike postavile "svog čovjeka" na ravnateljsko mjesto, niste se bunili, jer vam je to tada odgovaralo.

Jer ako ste mislili da ćete dobivati javni novac, a da oni kojima su građani na izborima dali pravo da u njihovo ime kontroliraju što radite s tim novcem neće pratiti što radite, e onda ste "promašili ceo fudbal".

Ja sam gradski vijećnik koji je u skladu s pravima i ovlastima koja mi pripadaju došao do saznanja koja ozbiljno kompromitiraju rad Javne ustanove Hrvatski dom. O tim saznanjima obavijestio sam i Službu za društvene djelatnosti i Odsjek za kulturu i Službu za unutarnju reviziju. I očekujem njihovo postupanje u skladu sa zakonom.

image


Hrvatski dom u Tončićevoj ulici

Cropix

A sva ova panika i histerija koja se sada namjerno stvara kako grad želi uništiti Hrvatski dom i prenamijeniti dvoranu u nešto drugo, prozirni je pokušaj skretanja pozornosti.

Prenamijeniti u što?

U striptiz bar?

Ćevabdžinicu?

Zoološki vrt?

Evo vam ekskluziva: u koncertnoj dvorani će se i dalje, vjerovali ili ne, održavati - koncerti.

Ali zapamtite jednu stvar: Ja sam kao vijećnik javno prisegnuo da ću štititi javni interes i raditi u interesu svih građana Splita.

I nema te peticije, nema tog pritiska, nema tog medija i novinara, nema te ministrice niti bilo koga ili čega drugoga šta bi me moglo zaustaviti da idem do kraja i borim se za ono što mislim da je ispravno i kako bi istina izašla na vidjelo.

Oni koji me poznaju, jako dobro znaju da ovo za mene nisu prazne i patetične riječi nego istina po kojoj živim - poručio je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 03:55