StoryEditorOCM
Splitcrno i zeleno

Marjanskih 69 traži papire - aktivisti prozivaju vijećnike: Kako ih nije sram?

Piše PSD.
29. ožujka 2013. - 23:02
Sramota je za Grad da se jednoglasno legalizira bespravna gradnja na Marjanu, a kada ga treba zaštititi, nitko ne reagira! Kako ih nije sram, od prvog do zadnjeg vijećnika što su digli ruku za to, a nisu uopće reagirali kada smo tražili da se Marjan proglasi kulturnim dobrom?! Bitka za zaštitu Marjana traje godinama, a sada su nelegalni graditelji odjednom postali prioritet!

Ogorčena je to reakcija Srđana Marinića, tajnika Društva “Marjan”, na inicijativu Gradskog vijeća Vladi da se proglasi moratorij na rušenje bespravnih kuća unutar park-šume Marjan koje se ne mogu legalizirati po članku 6. zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, ili da se taj članak izmijeni.

Izvan pameti

Marinić navodi da je ovo postupanje vijećnika izvan pameti, s obzirom da se nakon 25 godina od zadnje izmjene granica park-šume konačno počeo izrađivati prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) za park-šumu Marjan, da bi se sada išlo u eventualnu izmjenu prostorne dokumentacije, koja bi trajala godinama.

U Društvu se boje novog pomicanja granica park-šume, što bi - veli Marinić - dovelo do toga da Marjana više ne bi bilo.

- Koga se zapravo štiti?! Naravno da mi u Društvu “Marjan” nismo za rušenje svega s reda, ali bojim se da se ovdje otvara mogućnost daljnje gradnje na Marjanu. Zaštita Marjana moguća je i kroz PPPPO i kroz njegovo proglašenje kulturnim dobrom, a to se ne radi. Ja predlažem da vijećnici upute apel Vladi da se zaštiti park-šuma Marjan umjesto legalizacije bespravnih objekata. Mi smo ionako napravili kompletan elaborat za zaštitu. Mogu, ako žele, već sutra to napraviti - mišljenja je Marinić.

Dogradonačelnik Jure Šundov kategorički odbacuje mogućnost bilo kakvog mijenjanja granica park-šume Marjan.

- Apsolutno smo protiv toga. Naš je stav da se svakom objektu pojedinačno omogući zadržavanje u prostoru. Bilo kakvo mijenjanje granica iziskuje dugotrajnu proceduru. No, treba reći i da je Željko Kerum jedini gradonačelnik koji je poduzeo konkretne korake vezano uz Marjan kroz odluku o donošenju PPPPO-a za vrijeme svog mandata, čiju izradu financiraju podjednako Grad i Županija.

Svakako, ne dolazi u obzir da se na ovoj inicijativi traže razlozi za daljnju devastaciju Marjana - kazao nam je Šundov i dodao kako su predmet inicijative isključivo vlasnici objekata na Marjanu koji im služe samo za stanovanje, a ima ih 69. Tekst koji će se uputiti Vladi upravo se priprema i svakako će u ova dva dana žurno biti poslan u Zagreb - najavljuje Šundov.

Očekivano, inicijativu prema Vladi pozdravio je Goran Jugović, predsjednik novoosnovane udruge “Merjan”, koja okuplja vlasnike objekata sagrađenih u park-šumi.

Razapinjanje šatora

- Mislim da je u redu da nam se omogući legalizacija, jer 95 posto objekata koji se nalaze u zaštićenom području u prostoru je više od 30 godina, a vlasnici su im ljudi kojima su te kuće isključiva nekretnina - veli Jugović.

Na pitanje boje li se rušenja, odgovara kako je taj strah izglasavanjem ove inicijative malo ublažen, ali je i dalje prisutan.

- Isto se pitamo što ako ostanemo bez krova nad glavom. Nismo mi na Marjanu jedini, ima po Splitu još slučajeva da se ne mogu legalizirati kuće, koliko znam, bar još 300 objekata. To vam je otprilike 1000-1500 ljudi, a di ćemo onda? Razapet šator nasrid ulice? - pita se Jugović.

Svakako, dobra je vijest da se svi sugovornici slažu u jednom - granice park-šume Marjan ne smiju se mijenjati.

- To je izvan pameti. Treba samo promijeniti članak 6. zakona o postupanju s nezakonitim zgradama i sve je riješeno. Neka se pomogne ljudima. Time se samo legalizira postojeći objekt, bez izmjene prostornih planova, a to traži dugotrajnu proceduru - zaključuje Jugović.

NIKOLINA LULIĆ
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX

Područja pod povećalom

Famozni članak 6. zakona o nelegalnim zgradama kaže da se one ne mogu ozakoniti ako se nalaze: - unutar zaštićenog područja (nacionalni park, park prirode, rezervat, park-šuma...)

- na koridorima i površinama prometnih, energetskih i vodnih građevina od važnosti za državu - unutar površine javne i društvene namjene unutar građevinskih područja naselja - unutar arheološkog nalazišta ili zone kulturnog dobra ili kulturne cjeline upisane u registar kulturnih dobara...

‘Legalizacija može čekati izmjenu planova grada’

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na upit kako komentiraju inicijativu Gradskog vijeća, odgovorili su nam da Grad - ako želi - može i dalje izaći ususret svojim građanima vezano uz legalizaciju.

- Naime, zakonski propis (članak 6.) odnosi se na stanje u prostornom planu koje je vrijedilo na dan stupanja na snagu zakona ili na dan podnošenja zahtjeva za rješenje o izvedenom stanju ili na dan donošenja tog rješenja ako je to povoljnije za podnositelja zahtjeva. To znači da upravni odjel koji provodi postupak legalizacije i kojem je podnesen zahtjev za legalizaciju u zakonskom roku, a za koji trenutačno nisu ispunjeni uvjeti prema članku 6., može s rješavanjem zahtjeva pričekati dok Grad ne promijeni prostorni plan.

“Ministarstvo pozdravlja nakanu Grada da omogući legalizaciju što većem broju svojih građana. Napominjemo da je prvi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama stupio na snagu 10. kolovoza 2011. Ministarstvo graditeljstva dodatno je pojednostavilo proceduru donošenjem novog Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2012. Iz toga proizlazi da se postupak legalizacije provodi već skoro 20 mjeseci. Šteta što je Grad Split čekao zadnji trenutak za ovu inicijativu - stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ministarstva.N. lulić


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 21:05