StoryEditorOCM
SplitPA TI SAD GOSPODARI

Marjanska šuma ima barem tri vlasnika - Grad osnovao svoju gospodarsku jedinicu, u vlasništvu su država i privatnici. Društvo Marjan: Tek slijedi kaos

Piše Gabrijela Radanović
5. siječnja 2021. - 19:29

Svaki šumoposjednik može zatražiti osnivanje nove gospodarske jedinice kako bi se njome moglo upravljati prema planu gospodarenja.

Jučer je iz Banovine stiglo priopćenje da je Ministarstvo poljoprivrede, postupajući po zahtjevu Grada Splita, sukladno Zakonu o šumama, donijelo rješenje kojim se osniva nova gospodarska jedinica - Marjan-šume Grada Splita. Površina joj je oko 115 hektara, a isključivo je u vlasništvu Grada Splita.

Iz Banovine su zbog toga objavili priopćenje, "najbolju vijest u ovoj godini", kako ovim Grad Split konačno dobiva regulirani pravni status nespornog vlasništva nad najvrjednijim gradskim prirodnim resursom i mogućnost da njime gospodari sukladno zakonu, ali i u najboljem interesu Marjana i građana Splita.

- Ovo je najbolja vijest u ovoj godini i potvrda svega onoga na čemu smo inzistirali od početka. Split i Splićani zaslužuju čistu situaciju oko Marjana koji ne smije biti kamen spoticanja niti predmet bilo kakvih i bilo čijih manipulacija.

Sada kada su nedvosmisleno potvrđeni vlasništvo i status, možemo se napokon početi baviti sljedećom fazom koja je najvažnija, a to je pravilno i stručno upravljanje te pošumljavanje - kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Iz Banovine su naglasili kako se ovime konačno otvara put za donošenje programa zaštite, njege i obnove šume, ali i svih budućih strateških planova i odrednica upravljanja i gospodarenja Marjanom.

Izjava gradonačelnika u kojoj spominje "čistu situaciju" u najmanju ruku je oprečna realnom stanju na terenu, smatraju u Društvu "Marjan".

- Nije korektno pokazati ovu situaciju kao da je problem riješen. Od zaštićenog područja park-šume Marjan površine oko 307 hektara, na šumske površine otpada oko 205 hektara, a od toga je 115 u vlasništvu Grada. Dakle, oko 90 hektara marjanske šume nije splitsko, nego državno - reagirao je na objavu Srđan Marinić, predsjednik Društva “Marjan”.

image
Srđan Marinić
Tom Dubravec/Cropix

Smatra kako se situacija s vlasništvom nad Marjanom još više zakomplicirala jer se područje park-šume razbilo u tri gospodarske jedinice.

- Nova gospodarska jedinica su gradske šume, još imate i privatne šume te državne šume. Ako tome pridodamo i Državno odvjetništvo koje kaže da je sukladno Zakonu o zaštiti prirode Marjan županijski, onda tu nastaje još veći problem - istaknuo je Marinić.

Društvo "Marjan" je nedugo nakon objave priopćenja iz Grada, na svojoj Facebook stranici, najavilo nove zaplete u gospodarenju park-šumom. Da situacija neće biti idealna na terenu, kako je to prikazano u objavi iz Banovine, govori i sljedeći pasus koji su pustili u javnost:

- Rješenjem Ministarstva poljoprivrede ukida se gospodarska jedinica Park-šuma Marjan, dok će se temeljem sljedeće revizije šumskogospodarskog plana dio površina bivše gospodarske jedinice Park- šume u vlasništvu Republike Hrvatske uključiti u gospodarsku jedinicu Kozjak-Kaštela, a dio površina u vlasništvu privatnih šumoposjednika u gospodarsku jedinicu Splitske šume - napisali su.

To znači da će dio državne zemlje na Marjanu pripadati jedinici koja se zove Kozjak-Kaštela, što se slikovito može usporediti s Mjesnim odborom Slatine koji je smješten na poluotoku Čiovu, ali pripada Splitu.

No, iz Banovine su se pohvalili kako je ovo rješenje rezultat ustrajna rada stručnih službi i Gradske uprave, koji su u suradnji s resornim ministarstvom, šumarskom strukom i svim nadležnim tijelima "ishodovali konačno raščišćavanje pravnog statusa i otklanjanje svih spekulacija vezano za vlasništvo, a time i nadležnost nad marjanskom šumom".

Podsjećamo, riječ je o šumi koja je tako podijeljena u tri različite gospodarske jedinice (tri različita vlasnika), dok cijelo to vrijeme DORH drži da je Marjan - županijski (?!).

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 05:46