StoryEditorOCM
Split‘pusti me proć‘

Marjanska rampa završila na sudu. Vlasnici parcela tvrde da je ilegalna: ‘Pod stresom smo i nismo kriminalci‘

Piše Božidar Lončar
10. siječnja 2024. - 08:15

Udruga "Vlasnici zemljišta na Marjanu" kontaktirala nas je nakon događaja u subotu 6. prosinca kada je, prema riječima policije, sa "sjeverne strane Marjana na ulazu u park-šumu osoba s kombi vozilom oštetila spuštenu rampu nakon što ju je zaštitar odbio podignuti", pri čemu "nije bilo ozlijeđenih osoba". Dario Alujević, vozač kombi vozila koji je prošao rampom kod Vodospreme njihov je član. Riječ je o udruzi koja nastoji, kako tvrde, uskladiti granice park-šume sa Zakonom o zaštiti prirode, zbog čega su i 6. studenog podignuli tužbu protiv Županije Visokom upravnom sudu.

Uputili su nas na djelatnika Komunalnog redarstva koji nam je rekao kako je podnio prekršajnu prijavu za uklanjanje rampe na Institutu suprotno mišljenju Grada i poslali nam rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz 2021. o ocjeni zakonitosti "zaključka o korištenju prometnica u dijelu park-šume Marjan" koje je potpisao tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ministarstvo utvrdilo brojne nepravilnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je nadležno za ocjenu zakonitosti akata poslalo je Javnoj ustanovi ocjenu zaključka. U dopisu navode kako je pitanje prometnica u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a nadzor nad radom i aktima županijskih ustanova obavlja nadležno upravno tijelo.

Ministarstvo je zaključilo kako zakonom nije propisano da Javna ustanova izdaje vinjete niti bilo kakva pisana odobrenja za prolaz. Pojedini članci i stavci zaključka nisu u skladu s odredbama Statuta Javne ustanove, navodi Ministarstvo.

image
Nikola Vilić/Cropix

Iznose i stav kako se zakonom, a ne zaključkom, određuje tko provodi nadzor. Gradonačelnik ne može zakonom ovlastiti glavne čuvare prirode za provođenje nadzora i ispisivanje kazni te Javnu ustanovu za pokretanje prekršajnog postupka.

Poslali smo upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i čekamo odgovor na pitanje je li pokrenut postupak ocjene zakonitosti zaključka.

Šefovi kažu jedno, komunalci drugo

Udruga je u svom priopćenju navela kako je rampa kod Vodospreme ilegalna. Uputili su nas na "djelatnicu komunale" koja nam je potvrdila kako je napisala više prekršajnih prijava za rampe. Kaže nam kako će se o njima sudski odlučivati.

Marjanski put na ulazu kod Vodospreme, gdje se u subotu sve i dogodilo, upisan je na web stranici Grada kao nerazvrstana cesta. Prema zaključku gradonačelnika iz rujna 2020., vlasnici parcela na Marjanu i osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na trajne vinjete koje se plaćaju 13,26 eura (100 kuna) godišnje. Ako zemlja ima više suvlasnika, pravo na vinjetu ima jedan suvlasnik, a po kućanstvu s prebivalištem na Marjanu izdaju se najviše dvije vinjete godišnje.

Pročelnica "komunale" Leona Grgić i voditelj Odsjeka Damir Babić o rampama su se očitovali u kolovozu ove godine. Naveli su kako su rampe postavljene do "stupanja na snagu Zakona o cestama" 2011. te se "smatraju legalno postavljenima".

Babić nam je rekao kako prvi put čuje za prijavu, dok je pročelnica bila nedostupna.

Dok sud ne odluči koje tumačenje prihvatiti, mi smo pitali prometnog stručnjaka i sudskog vještaka Stanka Smodlaku, za kojeg nema dileme kako rampu može postaviti Grad:

- Prema zakonu su nerazvrstane ceste u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Što će se na njoj graditi, dorađivati ili mijenjati ovisi o Gradu Splitu. Isto vrijedi i za državne ceste i HAC koji donosi takve odluke. Za mene nema ništa sporno - rekao nam je Smodlaka.

‘Pod stresom smo i nismo kriminalci‘

U Zakonu o nerazvrstanim cestama nije navedena rampa kao njezin dio. Osobe koje se dovode u vezu sa subotnjim događajem nisu htjele ništa komentirati. Pod stresom su i ne treba im dodatna medijska pažnju, kažu.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice su nam potvrdili kako su "primili pritužbu i otvorili predmet, a o zaključcima će govoriti nakon što predmet bude dovršen". Iz dosadašnje prakse, kažu upućeni, mjesto prebivališta nije navedeno kao povod diskriminacije poput boje kože ili etničke pripadnosti.

U konačnom prijedlogu plana upravljanja Marjanom navedeno je kako se na području park-šume nalazi preko 100 nezakonito izgrađenih građevina! Prostor u blizini Kašjuna, Lučice Špinut, Vile Dalmacije i cijelo rubno područje uz Meje... Stoji navedeno u prijedlogu.

image

Ocjena zakonitosti Zaključka gradonačelnika o prometovanju kroz Park šumu Marjan od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 2021. godine nadležno za Zakon o zaštiti prirode.

Screenshot/Anonimno
image

Konačni prijedlog plana upravljanja PŠ Marjanom

Slobodna Dalmacija
image
Nikola Vilić/Cropix/Screenshot Facebook /Screenshot anonimno
image

Odgovor Upravnog odjela za komunalne poslove na upit Javne ustanove o rampama na Marjanu.

Screenshot/Grad Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:45