StoryEditorOCM
SplitAJME, AJME

Marjan se opet crveni od potkornjaka! Iako gradonačelnik uvjerava da je bitka s tim nametnikom skoro gotova, snimke dronom kao da govore drukčije

Piše Ivana Perković
9. studenog 2020. - 11:38

Iako iz Grada Splita tvrde da je situacija pod kontrolom, sve su glasnije sumnje da je potkornjak ponovno zavladao Marjanom.

Podsjećamo, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je u više navrata posljednjih mjeseci kazao da je bitka s potkornjakom pri samom kraju. Svoje tvrdnje temelji, kazao je, na izvješćima koja svako dva mjeseca Gradu dostavlja Hrvatski šumarski institut (HŠI). Izvješća nisu predstavljena javnosti osim šturim priopćenjima iz Grada u kojima se tvrdi da je potkornjak "gotovo nestao". Stabla koja se vidljivo crvene po Marjanu Krstulović Opara naziva normalnim životom šume.

- Potkornjaka je uvijek bilo i uvijek će ga biti. Prije tri godine je on bio u velikom razvoju, ali mi smo ga zaustavili. Logično da u jednoj normalnoj šumi imate odumiranje stabala i rađanje novih, ova stabla koja su pocrvenila su najnormalniji život šume. Dakle, nema masovnog odumiranja kao što je to bilo prije tri godine, zaustavili smo proces velikog progrediranja, on je sad u retrogradaciji i dolazi do normalne razine. Potkornjak živi i napada stara stabla koja odumiru, a odumirala su uvijek i odumirat će ubuduće - kazao je gradonačelnik krajem listopada.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić ne slaže se s njim. Stanje je i dalje loše, kaže, a Grad ne čini ništa da spasi šumu od odumiranja.

- U izvješću HŠI iz svibnja na Marjanu je bilo, što zaraženih što suhih, oko 3000 stabala. Od toga oko 1900 suhih, a ostalo su zaraženi potkornjakom. Vidljivo je da se šuma suši na više lokacija, po našoj slobodnoj procjeni ponovno smo u situaciji u kojoj smo bili 2016. godine, kada je prvi put započelo sušenje. Promislite, sada imamo duplo manji broj stabala uopće, a opet se javlja ogroman broj suhih - kaže Marinić.

Napominje da je tvrtka Matima splitsku šumu napustila u srpnju prošle godine, a od tada nema ni sječe ni iznošenja zaraženih stabala.

- Stabla koja su prošle godine bila crvena, sad su crna, a pojavljuju se nova crvena. To se ne smije dozvoliti, treba to vaditi van, a ne ostaviti mjesecima da stoji. U Programu gospodarenja iz 2007. godine lijepo piše, ako se potkornjak pojavi, treba odmah reagirati i uklanjati crvena stabla, a već godinu i pol dana nitko ništa ne sječe - govori.

image
Crvena stabla na Marjanu u studenom 2020.
Čitatelj

Ukazuje i na nelogičnosti informacija koje pristižu iz Gradske uprave.

- Grad je najavio da Hrvatske šume doznačavaju stabla i da surađuju s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan (JUPŠM) u sanaciji. Postavlja se pitanje tko će posjeći doznačena stabla, što JUPŠM uopće smije raditi u šumi, jer je sam ravnatelj Damir Grubšić kazao da ne smiju gospodariti? Ponovno plaćamo Hrvatske šume za doznačavanje i što onda? - pita se Marinić.

Uvjeren je da je situacija na Marjanu jednako loša kao i prije sanacije.

- Po mojoj laičkoj procjeni, ako smo u svibnju imali oko tri tisuće osušenih stabala, sada bi ih lako moglo biti i pet tisuća. Zanimaju me službene brojke, zašto se izvješća HŠI ne pokažu javnosti? Gradonačelnik u svojim istupima doslovno od građana traži da vjeruju njemu, a ne vlastitim očima - upozorava predsjednik Društva Marjan.

Podsjećamo, zbog lošeg stanja stabala u Park šumi Marjan, gradonačelnika je protekli vikend prozvao i Nenad Uvodić, gradski vijećnik stranke Pametno. Mini performansom označavanja osušenih stabala upozorio je da se Marjan suši, pošumljavanja nema, a u opasnosti su, osim šume, i građani koji svakodnevno po njoj šetaju.

U posjedu smo snimki dronom koje prikazuju stanje splitske šume na potezu od spinutske lučice do Lubinskog porta, a na kojima je vidljiv veći broj crvenih stabala. Oni upućeni kažu da je situacija jednaka u svim dijelovima šume. Pogledajte snimku i sami procijenite postoji li razlog za brigu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:39