StoryEditorOCM
Splitšto se to kuha?

Marjan kakav volimo ostat će samo uspomena? Neki imaju velike planove za splitsku park-šumu, ostvare li se prijeti joj invazija turista

26. studenog 2017. - 23:35
marjan_rekreativci

Hoće li Grad Split izgubiti ovlasti nad park-šumom usvoji li se novi Zakon o šumama te nakon što Državno odvjetništvo upiše na Republiku Hrvatsku šume i šumsko zemljište koji se vode kao "društveno vlasništvo", "općenarodna imovina"...? 

Opara kaže da ima "čvrsto uvjeravanje" od strane ministra poljoprivrede i šumarstva kako će se naći rješenje za Marjan. Neki, pak, smatraju da je glavni problem s prijedlogom Zakona o šumama što je previše popustljiv prema turizmu. Zelena akcija ga je prozvala "Zakonom o golfu".

Šuma ili šumsko zemljište moglo bi se proglasiti strateškim interesom za državu radi golf-igrališta, kampa i ostalih sportsko-rekreacijskih objekata. Privatno zemljište koje se odredi da je od takvog "strateškog interesa" za neku investiciju može biti izvlašteno.Upitali smo Tolušićevo Ministarstvo znači li "čvrsto uvjeravanje" koje je navodno dobio Opara da gradska vlast može odbiti na Marjanu strateške projekte turističke namjene ako ih Zagreb pokrene? Iz Ministarstva se ne oglašavaju više od tjedan dana.

Međutim, i splitska Javna ustanova ima planove da na Marjanu intenzivira turizam. Naručili su prošle godine studiju održivosti park-šume koju je izradio gradonačelnikov savjetnik za EU fondove Krešimir Budiša. Teza studije je da treba povećati broj posjetitelja na Marjanu.

"Održivi razvoj park-šume ovisi o broju posjetitelja i njihovu povećanju", poručuje Budiša, iako je u studiji izračunao kako je Marjan tijekom godine najposjećenije zaštićeno područje u Hrvatskoj. Prijedlozi uglavnom idu u smjeru da se park-šuma komercijalnije iskoristi negoli do sada.

Studija nudi ideje kako privući posjetitelje željne akcije: adrenalinski park sa zip-lineom, tereni za paintball i softball, ekstremni brdski biciklizam, downhill usluge, određivanje smjerova za penjače, street workout park... Predviđa se restoran kod bivšeg Prirodoslovnog muzeja, dok bi u muzeju bio "posjetiteljski centar"...

Javna ustanova je aplicirala na EU fondove za izradu nove promatračnice na vrhu Marjana s dizalom kako bi turisti uživali u panoramskom pogledu. Ravnatelj Robert Koharević nam je svojedobno kazao kako se spremaju zaprimiti turiste s kruzera koji bi na Marjan dolazili kako bi se gradska jezgra rasteretila od posjetitelja.

Ukratko, dođu li adrenalinski rekreativci i gomile turista u većem broju, oni građani koji na Marjanu traže okrepljenje u mirnim boravcima u ljepoti prirode mogli bi odmor potražiti drugdje, što bi bilo istiskivanje dijela postojećih korisnika park-šume.

U međuvremenu, legalnost upravljanja marjanskim plažama je osporena. Željku Kerumu je na Benama istekla koncesija, "Dolisu" je na Kašjunima koncesiju poništio Upravni sud, a u uvali Ježinac Dragan Jurišić Jenki morao je srušiti nelegalno podignute objekte.

Nitko ne zna što slijedi, odnosno hoće li građani moći slobodno koristiti plaže. Pravilnik o korištenju pomorskog dobra koji je donijela Županija je dobar. No, Županija se pokazala loša u pisanju ugovora s koncesionarima, zbog čega ih je u zadnje vrijeme poništeno nekoliko i malo je do sada nadzirala kako se provodi ono što je ugovoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 05:30