StoryEditor
Splittakujin civilnoga sektora

Marinić nije jedini: za plaće i trošak udruga Split plaća 3,5 milijuna kn

Piše PSD.
4. travnja 2014. - 13:06
Nedavnom profesionalizacijom funkcije predsjednika Društva “Marjan”, koji će tako prvi put u 130 godina dugoj povijesti te udruge primati plaću iz proračuna, gradska uprava od ove godine na platnom popisu ima ukupno devet zaposlenika iz pet udruga. Riječ je o tzv. udrugama od posebnog interesa za Split, a prema riječima Siniše Kuke, pročelnika Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, novcem građana financira se redovna djelatnost Književnog kruga i Centra Marulianum, i to sa 768 tisuća kuna, Glazbena mladež Split dobiva 200 tisuća kuna, Foto klub “Split” 100 tisuća, dok Društvo “Marjan” prima 150 tisuća kuna.

Gradski interes

- Prema planu za 2014. godinu, financiramo rad i godišnje programe za točno pet udruga, s time da su sve one, osim Društva za zaštitu i unapređenje Marjana, dugogodišnji proračunski korisnici, čija djelatnost i programi predstavljaju interes grada Splita te trajnu potrebu u kulturi grada Splita. Sukladno Zakonu o financiranju javnih potreba u kulturi, u proračunu se svake godine osigurava novac za njihov rad, pri čemu se plaće za djelatnike u udrugama tretiraju kao programska sredstva. Sukladno financijskoj situaciji u 2014. godini za njih smo izdvojili oko milijun i 250 tisuća kuna - pojasnio nam je pročelnik Kuko.

Dodao je kako je Društvo “Marjan” odlukom Gradskog vijeća od 19. prosinca 2013. godine udruga od trajne potrebe u resoru kulture, umjetnosti i stare gradske jezgre.

Budući da Grad svakog mjeseca iz proračuna servisira plaće za čak 1800 ljudi, među kojima su zaposlenici Banovine, odgojiteljice u vrtićima, djelatnici u kulturnim ustanovama i udrugama od posebnog interesa te vatrogasci, potrudili smo se doznati ima li još sretnika koji su se spojili na “gradsku sisu”. Prema službenim podacima koje smo dobili iz gradske uprave, Služba za sport i sportsku infrastrukturu ove godine podijelit će tako 2,3 milijuna kuna za troškove i plaće zaposlenicima Stručne službe Splitskog saveza sportova, Udruge za osnivanje Muzeja sporta i Saveza školskih sportskih društava.

U zdravom tijelu...

Kako doznajemo od pročelnika Hrvoje Akrapa, za Stručnu službu Splitskog saveza sportova Grad je u proračunu za ovu godinu osigurao 1,36 milijuna kuna, u što spadaju i plaće sedmero djelatnika koje se kreću od 5,5 pa sve do 11,5 tisuća kuna, privatna udruga za osnivanje Muzeja sporta, osim gradskih prostorija, dobit će 330 tisuća kuna, iz čega se financira jedan zaposlenik (nismo dobili podatke kolika mu je mjesečna plaća op.a), dok će se za Savez školskih sportskih društava izdvojiti 670 tisuća kuna, koji će od toga novca financirati plaće za svojih dvoje djelatnika u iznosu od 5200, odnosno 7000 kuna.

LEO KOVAČIĆ

BROJKE

1800
ljudi prima plaću iz gradskog proračuna
439
broj zaposlenika u gradskoj upravi
400
milijuna kuna Grad godišnje troši za plaće korisnika proračuna
1,25
milijuna kuna izdvojit će se ove godine za udruge od posebnog značenja
5
udruga, odlukom Gradskog vijeća, stalni su korisnici proračuna


‘Slučaj Marinić’ podilija javnost

Odluka da predsjednik najstarije gradske udruge ubuduće bude profesionalac na platnom popisu Banovine, podsjetimo, podijelila je javnost nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća oporba javno prozvala Srđana Marinića, čelnika Društva “Marjan”, da je u sukobu interesa te je njegovo zaposlenje nazvala “pljuskom civilnom sektoru”. U obranu Marinićevih 6300 kn plaće stali su ostali članovi Društva, koji su profesionalizaciju 130 godina stare, i u pravilu volonterske funkcije, pravdali velikim opsegom posla te lošim sustavom zaštite Marjana.

-
#UDRUGE

Izdvojeno

28. svibanj 2020 05:32