StoryEditor
SplitKAMIKAZE NA CESTI

Maloljetnik s motorčinom na Marjanu ‘zakačio‘ srednjoškolku koja pukom srećom nije ozlijeđena. Šokirat će vas što je napravio sišavši s motora... Pitali smo policiju koliko je ovakvih vozača kaznila

Piše Merien Ilić
8. lipnja 2022. - 21:32

Nema dana da ne čitamo i ne slušamo o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači motora. Neopreznost, neiskustvo, prebrza vožnja najčešći su uzroci tih nesreća.

Dolaskom toplijih dana, broj motocikala i mopeda povećao se na splitskim ulicama, pa je potreban dodatan oprez neovisno u kojoj ste ulozi u prometu, kao vozač automobila, motora ili ste, pak, pješak.

Jedna takva nepažnja, nama nepoznato s čije strane, dogodila se u utorak pred Sjevernim vratima Marjana.

Dok su išle na sat tjelesnog odgoj, jednu od srednjoškolki "zakačio" je motor. Onaj veliki, moćni, od kojeg strepite kada kraj vas prohuji na cesti. Kako je jedan od roditelja objavio na Facebooku, u grupi “Prometne zgode i nezgode”, vozač je maloljetan, vozio je 60 km na sat. Upućeni kažu, 500 kubika. Zanimljiva igračka za jednog maloljetnika. Koliko nam je poznato, srećom, djevojka osim šoka, nije pretrpjela ozljede.

– Sišao je s motora i ne pogledavši u curicu gledao da se nije što desilo “pili”. Svaka čast na odgoju. Sigurna sam da će se za koju godinu naći na zadnjoj strani novina ukoliko ga ne spasite nakon ovog događaja danas. Motor sa slike je vaš motor, draga mama – napisala je autorica ove objave, koja je izazvala brojne reakcije. Neki su osuđivali vozača, a neki postavljali pitanje tko je zapravo kriv.

Kamikaze na brzoj cesti

Kontaktirali smo djevojku iz priče, no dan nakon ovog događaja, nije to prijavila policiji, pa pretpostavljamo da je dobro, koliko može biti nakon bliskog susreta s moćnim motorom.

No, ostaje pitanje odakle roditeljima ideja da djeci kupuju ovako snažne motore?! Motor koji može razviti brzinu do 300 kilometara na sat, nema što raditi na gradskim cestama. Kao što na cestama ne smije biti motora čije se registracije uopće ne vide.

image
Duje Klarić/Cropix

– Ako vozite preko Sirobuje nema dana da neki kamikaza ne divlja motorom. Ili na brzoj cesti Solin –​ Klis. Na tim potezima su postavljene kamere, ali zaludu, jer ne mogu snimiti registraciju koja uopće nije vidljiva. Samo vas Bog čuva – komentira jedan čitatelj.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska, od početka ove godine do danas u gradu Splitu evidentirala je ukupno 800 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema vozačima i putnicima na motociklu ili mopedu.

– Od toga je 47 prekršaja zbog isteka prometne dozvole, odnosno neregistriranog vozila. Čak 32 prekršaja odnose se na nepropisan broj registarskih pločica, postavljenih tako da se ne vide ili nisu čitljive. Od 1. siječnja do danas sankcionirano je ukupno 20 maloljetnih osoba, vozača i putnika na motociklu i mopedu.

Policijski službenici ove PU će kao i do sada, svakodnevno provoditi nadzor svih sudionika u prometu, te sukladno sigurnosnim prosudbama i raspoloživim resursima nadzirati stanje prometa u cilju zaštite svih sudionika u prometu – javljaju iz splitske policije. Ostaje nam samo potaknuti roditelje na razmišljanje ima li možda drugih darova za djecu osim motora od 500 kubika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2022 09:23