StoryEditor
SplitOD DEPONIJA DO TOBOGANA

Mališani s Kile dobili igralište: Ljulje su super, a žabica jede papir

Piše PSD.
10. rujna 2015. - 11:52
Nakon puno uloženog truda, stanovnici Kile napokon su dobili pravo dječje igralište, prvo u tom kvartu koji je dosad bio osuđen na manjak kvalitetnih komunalnih sadržaja.

– Izgleda kao svemirski brod, kada pogledate naše ceste i ostale probleme s kojima se svakodnevno suočavamo – komentirali su okupljeni roditelji s mališanima koje smo zatekli dan uoči svečanog otvaranja novog objekta.

I stvarno, suvremeni prostor s “kavezom” za mali nogomet, dječjim igralištem s ljuljačkama, penjalicom i toboganom, te nekoliko klupa s kojih ih roditelji mogu ugodno imati na oku, u infrastrukturnom neredu Kile i obližnjeg Kamena izgleda kao da nije s ovog planeta.

Uz ograđene terene postavljeni su kontejneri za odlaganje smeća, ali i za odvojeno prikupljanje otpada, te tri male žabe koje “jedu” papir, plastiku i staklo kako bi se mališani s Kile i njihovi prijatelji od najranijeg djetinjstva ekološki obrazovali.

Članovima građanske inicijative “Karepovac – Drugo lice Splita” trebale su dvije godine da “proguraju” ideju od početne zamisli do ostvarenja, a igralište, ukupno vrijedno oko pola milijuna kuna, izgrađeno je i opremljeno novcem iz ekološke rente.

– Igralište smo uspjeli realizirati uz pomoć gradonačelnika Ive Baldasara, no sami smo pronašli gradsku parcelu i uložili svoje slobodno vrijeme u taj projekt. Uz dobru suradnju s “Čistoćom” i njezinim direktorom Miroslavom Delićem postavile su se i rampe koje obične kontejnere čine manje upadljivim i vizualno puno ljepšim, a za najmlađe su tu – žabice. Naselje ima dosta mališana i nadamo se da je ovo samo početak, te da ćemo u susjednom Kamenu pronaći slično zemljište na kojem bismo mogli napraviti još jedno igralište – kazao nam je Igor Ljubić, član Inicijative.

Zemljište koje je nekad imalo dvojaku namjenu, za parkiranje vozila i odlaganje otpada, sada je stavljeno u puno bolju funkciju. Djeca i njihovi roditelji nisu krili oduševljenje.

– Da vam pravo kažem, nismo ni znali da ovoliko djece ima u kvartu – sa smiješkom je ustvrdila majka Nada.

– Sada djecu možemo dovesti baš ispred kuće, a prije smo odlazili na Žnjan ili čak do Stobreča kada bismo uhvatitli vremena. Igralište je prekrasno i nadam se da će takvo i ostati budući da će nam sada jedini zadatak biti kako ga očuvati – zaključila je naša sugovornica.

KATARINA LUJAK
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX


Izdvojeno

04. kolovoz 2020 08:41