StoryEditor
SplitNESTRUČNE TERAPIJE

Majke djece s teškoćama u razvoju o slučaju lažne defektologinje: ‘Što bi suci kazali kada bi njihovoj djeci u školi predavao trgovac ili veterinar?‘

15. svibnja 2021. - 17:37
Prije provođenje terapija s djecom s poteškoćama u razvoju Splićanka je trebala pložiti 17 ispita razlikeIlustracija/Shutterstock

Slučaj u kojem je sud odbacio optužnicu za nadriliječništvo protiv Splićanke koja je radila s djecom kao edukacijski rehabilitator bez propisane stručne spreme razotkrio je manjkavosti sustava koje pojedinci koriste na štetu najpotrebitijih.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokušalo je pokrenuti kazneni postupak protiv 46-godišnjakinje koja je radila u udruzi s djecom s poteškoćama u razvoju kao edukacijski rehabilitator prije nego li je položila sve potrebne ispite.

Splićanka je imala diplomu privatnog Sveučilišta Hercegovina Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenko Brkić te se 2015. godine uspjela zaposliti u jednoj ustanovi koja se bavi s djecom s autizmom. Ugovor o radu potpisala je odlukom ravnatelja ustanove uz pozitivno mišljenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na temelju toga dobila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja privremeno rješenje za rad, ali uz ograničen pristup profesiji, mogla je raditi samo u segmentu odgoja i obrazovanja. Za cjelovit pristup profesiji i upis u Hrvatsku komoru edukacijskih rehabilitatora morala je u roku od tri godine položiti ispite iz 17 područja.

Nemedicinska pomoć

Do tada nije smjela obavljati poslove edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti. U konačnici je to i napravila 2020. godine, ali problem je bio što je tijekom 2017. i 2018. godine u prostorijama udruge za djecu s teškoćama u razvoju za naknadu od 300 kuna mjesečno pružala maloljetnom djetetu edukacijsko-rehabilitacijsku pomoć. Tužiteljstvo je smatralo da se radi o kaznenom djelu nadriliječništva jer je u to vrijeme Splićanka imala stručnu spremu magistre turizma, a navedena terapija spada pod “drugu medicinsku pomoć”.

Ni Općinski sud ni Županijski sud u Splitu nisu se složili s njima i odbacili su optužnicu uz obrazloženje kako se ne radi o medicinskoj pomoći i kako je radila samo s jednim djetetom pa se to ne može smatrati "bavljenjem" nadriliječništvom. Za komentar smo pitali i dvije majke djece s poteškoćama u razvoju od kojih je jedna imala priliku da je 46-godišnjakinja radila s njenom kćerkom.

- Pretpostavila sam o kojoj se osobi radi. Ona je promijenila nekoliko udruga, a meni je ponudila da radi s mojom 11-godišnjom kćerkom s oštećenjima u razvoju kada je prešla u jednu od udruga u kojima je privatno davala terapije. Kako se mi roditelji, silom prilika, kroz rast i razvoj našeg djeteta educiramo o svemu, odmah sam uvidjela da je nešto manjkavo s njenim metodama.

image
Prije provođenje terapija s djecom s poteškoćama u razvoju Splićanka je trebala pložiti 17 ispita razlike
Ilustracija/Shutterstock

Isto tako sam uočila kako joj je od stanja moje kćeri važnije kada ću joj uplatiti novac, to vam otvoreno kažem. Ta udruga u kojoj je radila je kasnije propala pa se prebacila u ovu o kojoj vi pišete. Mi majke s djecom s poteškoćama smo dosta upućene u situaciju s udrugama te su mi zato poznate okolnosti vezano za navedenu osobu.

S obzirom na to da sam imala direktan uvid u njen rad nevjerojatno mi je da ona sada radi s djecom koja imaju autizam i koja su iznimno zahtjevna - rekla nam je 39-godišnja majka djevojčice.

Druga nam je slikovito pojasnila koliko je važno da njihova djeca rade s a stručnim osobama.

- Ovakva odluka suda stavljaju u nepovoljan položaj i diskriminira djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Sud nam je poručio: vaša djeca s teškoćama nema pravo na adekvatnu skrb i tretman. Pitam se što bi suci rekli da njihovoj djeci u školi umjesto učitelja razredne nastave predaje trgovac ili veterinar. Ispada da s djecom s teškoćama može raditi bilo tko - ogorčeno nam kaže 41-godišnjakinja.

Polovična rješenja

S druge strane, roditelji djece s poteškoćama ili s invaliditetom su sretni da itko radi s njihovom djecom. Upravo stoga često u ovakvim situacijama pristupaju emocionalno, a ne objektivno te ne provjeravaju reference osobe koja im se ponudi za pomoć.

- Trebali bi imati svijest da njihova djeca imaju pravo na najbolju moguću skrb i pomoć, a ne na polovična rješenja. Meni je poznato da su kvote za upis na studij za struku edukacijskog rehabilitatora jako male i nije se lako upisati i završiti, što samo po sebi govori kako je to zahtjevno zanimanje.

Isto tako je i za logopede, pa nije isto ako imate zdravo dijete koje “frflja” ili dijete koje ima oštećenja. To su ogromne razlike i zaista treba stručna osoba koja zna što radi. Primjerice, moj sin ima devet godina i poteškoće u razvoju te mu je utvrđen invaliditet četvrtog stupnja.

S njim se rade vježbe u sklopu Bobath terapije, koju može provoditi samo educirani terapeut i taj način rada između ostalog podrazumijeva učenje pokreta kroz različite vrste igre. Ne može to raditi netko tko se educirao za masažu jer u tom slučaju moje dijete ne bi nikada stalo na svoje noge, eto to vam je slikovito kazano – rekla nam je.

Od 1998. godine je fakultet u Zagrebu promijenio naziv u Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet te su se promijenila i zvanja koja se stječu na njemu. Nekadašnji defektolog je sada edukacijski rehabilitator.

Studenti svoje obrazovanje stječu kroz studij koji je podijeljen u tri smjera: edukacijska rehabilitacija, logopedija i socijalna pedagogija. Postoji fakultet Prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru gdje gotovo svi profesori sa zagrebačkog fakulteta drže nastavu te je njihov studij jednak kao naš studij.

Privatni studij Fakultet društvenih znanosti dr. Milenko Brkić, Sveučilišta Hercegovina, nije ekvivalent hrvatskom studiju te je potrebno polagati niz ispita za upis potrebnog zvanja i ovlašten rad u sklopu istog.

Ministarstvo: Neka roditelji sami nadziru

Ako građani imaju saznanja da usluge pružaju osobe ili udruge koje ne ispunjavaju uvjete za pružanje socijalnih usluga, mogu o takvim saznanjima obavijestiti Samostalni sektor za upravni i inspekcijski nadzor ovog ministarstva – odgovorili su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ministra Josipa Aladrovića.


Jedno od pitanja koje smo uputili Ministarstvu vezano za ovaj slučaj bilo je i koje tijelo provjerava stručne kvalifikacije/stručnu spremu osoba koje rade u civilnim udrugama poput ove za pružanje pomoći djeci s teškoćama.


- Nadzor nad radom doma socijalne skrbi, centra za pomoć u kući, centra za pružanje usluga u zajednici, vjerske zajednice, udruge i drugog pružatelja usluga u djelatnosti socijalne skrbi provode inspektori socijalne skrbi – stoji u odgovoru Ministarstva.


Također, dodaju, vezano za regulirane profesije u sustavu socijalne skrbi (socijalni radnici, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, socijalni pedagozi) prilikom inspekcijskog nadzora provjerava se imaju li odobrenje za samostalan rad.


- Osim toga, uvjeti za pružanje socijalnih usluga za svaku korisničku skupinu posebno su propisani Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga – podsjećaju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

M.Cv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 23:54