StoryEditor
SplitISTRAŽILI SMO

Majka: Zaštitar mi je sina bez razloga bacio na pod; Mall: Divljanje tih maloljetnika je trajalo 10 dana, imamo snimke; Policija: Provest će se nadzor

13. siječnja 2021. - 18:53

Postupanje zaštitara tvrtke "Villa In-finitus" nad maloljetnicima koji su vozili skateboard u garaži splitskoga prodajnog centra "Mall" istražuju Općinsko državno odvjetništvo i inspekcijski nadzor Ravnateljstva civilne zaštite, a obaviještena je i pravobraniteljica za djecu. Majka 15-godišnjaka dostavila im je videosnimke na kojima se vidi kako njezina sina zaštitar drži rukom oko vrata, odiže ga u zrak i baca na pod, iako se ne vidi da se dječak opirao ili bio nasilan.

Situacija je eskalirala u petak navečer, kada je zaštitarska služba centra pozvala policiju zbog maloljetnika koji su, prema njihovoj prijavi, radili nered u garaži i prostoru centra. Problematično je bilo što voze skateboard po garaži te su se spominjala i oštećena vozila te huligansko ponašanje.

image
Trgovački centar Mall of Split
Vojko Bašić/Cropix

U konačnici je policija za dvojicu od trojice malodobnika, 16-godišnjaka i 15-godišnjaka, utvrdila samo elemente prekršaja remećenja javnog reda i mira, nije bilo prijave ni za oštećenja tuđe stvari ili druga protupravna ponašanja.

Bacanje o pod

Pozvani su njihovi roditelji, koji su odmah došli, a nama se obratila majka 15-godišnjaka koja je bila zgrožena snimkama ponašanja zaštitara prema njezinu sinu.

image
Incident u trgovačkom centru
Privatni album

– Roditelji ovog drugog dječaka i ja davali smo izjavu policajcima ispred centra. Kako je meni jedna gospođa koja je bila u centru s dvije curice proslijedila snimku na kojoj sam vidjela da zaštitar bez razloga baca moga sina o pod, dok drugi divljački gura ovog drugog momka, nisam uopće htjela potpisati policijski zapisnik. Gospođa mi je rekla kako je ona vikala zaštitarima: "Sram vas bilo!", kad je vidjela kako postupaju s djecom. I na snimkama možete čuti zgrožene uzvike kupaca centra na postupanje. Da su djeca išta oštetila ili razbila bili bi i prijavljeni za to, tako da to apsolutno nije istina – kazala nam je uznemirena majka.

image
Incident u trgovačkom centru
Privatni album

Na snimkama se također čuje kako maloljetnici govore zaštitarima: "Zovite policiju!" i "Zovite mi mater i oca!" te kako ih pitaju: "Koje smo to mi auto oštetili?", ali im nitko od čuvara nije odgovorio. Osim bacanja 15-godišnjaka na pod, vidi se i kako se u pozadini drugi zaštitar nagurava s 16-godišnjakom.

Majka je snimke poslala Državnom odvjetništvu i splitskoj policiji te pravobraniteljici za djecu. Iz splitskog Državnog odvjetništva doznajemo kako su u povodu prijave naložili provođenje izvida, tijekom kojih će utvrditi eventualno postojanje bitnih obilježja kaznenog djela ili prekršaja u postupanju nad maloljetnicima. PU splitsko-dalmatinska dostavila je izvješće Ravnateljstvu civilne zaštite, koje je nadležno za zaštitarske službe.

image
Garaža trgovačkog centra Mall of Split.
 
Vladimir Dugandžić/Cropix

– U odnosu na postupanje djelatnika zaštitarske tvrtke koji je uporabio sredstva prisile, nadležnom tijelu, Područnom uredu civilne zaštite Split, u čijem je sastavu Služba inspekcijskih poslova, uputili smo obavijest o događaju, a sve kako bi bili u mogućnosti provesti inspekcijski nadzor – obavijestili su nas iz splitske policije.

Također su nam kazali kako će i snimke koje su naknadno dobili u sklopu majčine prijave biti proslijeđene istoj službi.

image
Incident u trgovačkom centru
Privatni album

Vlasnica zaštitarske tvrtke "Villa In-finitus" je Lea Paurević, a direktorica je Nada Novković, koja nam se javila na broj mobitela istaknut na službenoj stranici.

– Nemam komentara, gospođa kao majka ima pravo raditi što želi. Policija je izašla tu večer, a mi odgovaramo Ravnateljstvu civilne zaštite. Mi smo s naše strane izvještaj podnijeli. Odradili smo po zakonu sve što smo trebali i mislim da smo sve napravili prema našim ovlastima i te večeri – kazala nam je direktorica.

Da navedena zaštitarska tvrtka stoji iza svojih zaposlenika, pokazuje i slučaj Tonija Višića (31), koji je i dalje na njihovoj platnoj listi unatoč pravomoćnoj presudi za nasilje. Navedeni zaštitar iz Kaštela i bivši boksački prvak osuđen je na dvije godine zatvora jer je na ljeto 2019. godine u noćnom klubu "Central" u Splitu 20-godišnju djevojku udarcem oborio na pod, nakon čega ju je udario nogom i šakom u predjelu glave, pri čemu je zadobila prijelom jagodične kosti, sinusa gornje čeljusti i dna očne duplje lijevo.

Izgubljena licencija

– On tu večer u klubu nije radio kao naš zaposlenik. I dalje radi kod nas, ali ne kao zaštitar jer je izgubio licenciju – rekla nam je direktorica Novković.

Smatra li što sporno u postupanju zaštitara, upitali smo i Kristijana Gelu iz uprave "Malla".

– Ovo je sve još dobro završilo. Divljanje tih maloljetnika je trajalo 10 dana, mi imamo i snimke i unutar centra, ne samo iz garaže. Roditelji su prije pozivani na razgovor da se riješi problem jer im se djeca ganjaju po "Mallu", a zvali smo policiju i prije. Zaštitar maloljetnika nije udario i nije ga tukao.

Primijenio je sredstvo prisile koje smije upotrijebiti, a da je mali mirno stajao, ne bi se ni to dogodilo. Je li prekoračio ovlasti, to će se tek utvrditi. Pitam ja vas što bi bilo da netko od njih padne sa skateboarda i slomi nogu ili da ga auto udari u garaži. Stavilo bi u zatvor mene i zaštitare. To je prometna garaža s puno automobila, a ne igralište – pojasnio nam je.

image
Odd Andersen/AFP

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević smo obaviješteni kako je primjena sredstava prisile nad djetetom strogo regulirana propisima koji moraju biti u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

– U slučajevima kada postoji sumnja na prekoračenje ovlasti u postupanju zaštitara i kršenje prava i interesa djece koja su u sukobu sa zakonom, roditeljima preporučujemo da se obrate nadležnoj policijskoj upravi te vlasniku zaštitarske kuće o čijem djelatniku je riječ. Osim njima, roditelji se u ovakvim slučajevima dodatno mogu obratiti i našem Uredu, kako bismo postupali sukladno svojim ovlastima u zaštiti prava i interesa djece – naveli su u odgovoru na naš upit.

Majka je prijavu i  snimke poslala i pravobraniteljici te ostaje vidjeti koje će daljnje korake poduzeti njen Ured.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 11:42