StoryEditorOCM
SplitDUBIOZNA OBNOVA

Maja Đerek prijavila Europskoj uniji veliki splitski projekt: ‘Što su Puljak i Ivošević učinili da se zaustavi pljačka?‘

Piše Split SD
20. listopada 2023. - 19:30

Maja Đerek, suspendirana pročelnica za gradsku imovinu na svom je Facebooku objavila kako projekt obnove Botaničkog vrta u Splitu prijavila Europskom uredu za sprječavanje prijevara (OLAF).

image
Tom Dubravec/Cropix

- Projekt obnove splitskog Botaničkog vrta je započeo u mandatu bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i njegovog savjetnika Krešimira Budiše te se godinama razvlači i nikako da se okonča.

Cijeli projekt, u sklopu kojeg je i obnova Botaničkog vrta, bespovratno je sufinanciran od strane Europske unije s preko 2 milijuna eura (75 posto). Svečanom potpisivanju ugovora u svibnju 2018. su čak osobno nazočili ministrica Gabrijela Žalac i njezin šef Andrej Plenković.

image

Gabrijela Žalac i Andrej Plenković

Damjan Tadić/Cropix

Dubiozna obnova Botaničkog vrta obilježena je bespravnom gradnjom na zaštićenom području Marjana, a koja se (u suradnji s Građevinskom inspekcijom) godinama ne uklanja.

Dubiozna obnova je obilježena neracionalnim i netransparentnim trošenjem europskog i gradskog novca, a ukupni trošak obnove vrta je povećan pet puta - s 330.000 eura na najmanje 1.770 000 eura ! Projekt je ušao u šestu godinu realizacije, a u ovom trenutku nitko ne zna koliki će biti ukupni trošak niti kome je točno isplaćen novac za radove.

Tko će odgovarati za ovo? Katastrofalnu krivu procjenu Banovine Splićani će skupo platiti, a tek kako se sve to odužilo...

image
Duje Klarić/Cropix

Dubiozna obnova je obilježena tvrtkama koje izvode radove, a koje su godinama povezane s Milanom Bandićem i HDZ-om. Naime, projekt izvodi zagrebačka građevinska tvrtka "Teh-gradnja", miljenica Milana Bandića, koja je u njegovom mandatu u samo 5 godina dobila čak 85 projekata. Uz to, tvrtka i vlasnik imaju i pravomoćnu optužnicu za protupravnu gradnju. Takva tvrtka je potom angažirala tvrtku Vice Mihanovića. Doktor Vice nije nabavio sve biljke, a nitko ne zna koliko novca mu je isplaćeno.

image
Duje Klarić/Cropix

Budući da se radi o gradskoj imovini, u nekoliko navrata sam na kolegijima osobno upozoravala moje nadređene na nezakonitosti u projektu, a osobito da ne postoje građevinske dozvole. Nakon što sam nekoliko puta pred kolegama jasno rekla da je potrebno poduzeti pravne mjere, dobila sam jasan naputak gradonačelnika Ivice Puljka - "Dosta više s tim zakonima!".

Splitski botanički vrt samo što nije otvoren, a u Banovini još ne znaju najvažniju stvar: ‘Znat će se na primopredaji‘

Puljkov nevjerojatni nalog je imao za cilj zataškavanje svega, ali i da se zaštite nadležne službenice iz Službe za razvoj bliske HDZ-u i Krešimiru Budiši koje drže dokumentaciju i revno isplaćuju sredstva izvođačima.

Bitna karika je i Teo Vojković, Puljkov pročelnik koji je imenovan bez javnog natječaja, a koji je svojom službenom odlukom doslovce dozvolio nezakonitu gradnju na zaštićenom području. Puljak i Ivošević očito trebaju baš takve službenike za provođenje svoje gradske politike, a koji će uvoditi toliko reklamirani "red".

image

Teo Vojković

Nikola Vilić/Cropix

Prije dvije godine sam podnijela detaljnu prijavu USKOK-u zbog malverzacija u Državnim nekretninama, ali zbog očitog političkog dekreta oni ništa ne poduzimaju. U ovom slučaju se radi o potpuno netransparentnom projektu koji se financira iz EU fondova pa sam prijavu podnijela Europskom uredu za sprječavanje prijevara (OLAF).

Iz navedenog proizlazi da je, nakon dvije i pol godine Puljkovog i Ivoševićevog mandata, tragikomično postavljati pitanja "Di je zapelo oko Botaničkog vrta ?" već je jedino logično pitanje "Što su Puljak i Ivošević konkretno poduzeli da se zaustavi pljačka gradskog i EU novca"?

Koja kriva procjena! Obnova Botaničkog vrta na Marjanu narasla s 2,5 na 11,4 milijuna kuna! I da, Split je opet loš kod povlačenja europskih sredstava

Umjesto takvog razumnog pitanja, serviraju nam se PR smicalice o tobožnjoj "mržnji" HDZ-a prema Puljku i Ivoševiću te njihove prozirno inscenirane "svađe". Međutim, upravo ovakvi (i brojni drugi) primjeri jasno ukazuju na njihovu stvarnu povezanost i savezništvo kako bi sve ostalo suštinski isto, a rade se samo kozmetičke promjene uz puno medijske galame i PR-a.

image
Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:23