StoryEditorOCM
SplitAko prođe, prođe

Ma čekaj?! Našli smo mjenjačnicu u centru Splita koja za sto eura daje samo 607 kuna, a onda smo napravili još par koraka i samo tako uštedjeli

Piše I.B.
23. listopada 2021. - 08:50

Kada bismo vas pitali koliko kuna otprilike možete dobiti za 100 eura, sigurno biste imali nekakvu brojku na umu. Koliko bi iznosila ta brojka? Zapamtite odgovor.

Javio nam se, naime, iznenađeni čitatelj koji je primijetio da jedna mjenjačnica u centru Splita euro mijenja po zanimljivom tečaju. Kako je rekao za 100 eura u mjenjačnici u centru dobit ćete 607 kuna. Značajno manji iznos nego li je to uobičajeno. Valja napomenuti da je takvo što potpuno legitimno.

Ako taj tečaj usporedimo sa srednjim tečajem HNB-a riječ je o čak 150 kuna manje na iznos od 100 eura (HNB-ov tečaj je otprilike 7,526, op.a.).

I sami smo napravili đir po gradu da vidimo je li takav tečaj iznimka ili pravilo u splitskim mjenjačnicama u centru. Prvo smo svratili u poslovnicu u Ulici kralja Tomislava, na Pisturi, koju nam je spomenuo naš čitatelj. Imali smo točnu dojavu.

Ljubazne djelatnice su nam objasnile da je tečaj po kupca povoljniji ako se mijenja veći iznos eura. Ako ćete, primjera radi, mijenjati tisuću eura, onda je razlika u odnosu na druge mjenjačnice manja pa tečaj iznosi 7,11 kuna. I dalje je znatno niži nego što je u ostalim mjenjačnicama koje smo obišli.

- Dobar dan? Koliko dobijemo kuna za 100 eura? - pitali smo redom.

Iznosi su varirali, ali najniži (osim lanca mjenjačnica na koje nas je usmjerio čitatelj, op.a.) bio je 7,30, najviši pak 7,45. Valja napomenuti da spomenute mjenjačnice nisu udaljene jedne od drugih više od pet do deset minuta hoda.

Stoga, kao i za druge stvari u životu, valja se dobro informirati. A ako govorimo, konkretno, o ovom slučaju bolja ponuda može biti udaljena tek 10 do 20 metara...

Vlasnici mjenjačnice koja nudi mizernu svotu kuna za sto eura garantirano se vode onom dobrom, starom "Ako prođe, prođe", a sigurno im i prođe koji put. Naročito kod turista kojih ni sada ne manjka po Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 03:12