StoryEditor
SplitNERVOZA U SUSJEDSTVU

Ljudi iz splitskog nebodera godinama su za vodu plaćali predstavniku stanara i ‘afanali‘ kad im je došlo 120.000 kuna duga! Rasplet je još luđi

1. ožujka 2020. - 17:28
Stanari ovog nebodera završili su na sudu, do sada imaju desetak pravomoćnih presuda, od čega su četiri za stanare, a sedam ili osam ih je presudilo u korist Vodovoda i kanalizacijeJoško Šupić/HANZA MEDIA

Stanovnici nebodera na adresi Ulica slobode 43, smještenog neposredno uz raskrižje s Ulicom Domovinskog rata, ogorčeni su na pravosudni sustav i, smatraju, izrazito nepravednu sudsku praksu.

Njihova ljutnja sasvim je razumljiva, jer iako su svi zbog istog činjeničnog stanja 2016. godine uvedeni u sudske procese koje je protiv njih podigao "Vodovod i kanalizacija" (ViK), nakon gotovo četiri godine, različiti sudovi kojima su predmeti dodijeljeni donose zasebna i različita rješenja.

O razlogu parničenja izvještavali smo odmah nakon što je problem nastao. Za dug koji se akumulirao tijekom 2015. i 2016. godine, od nešto malo manje od 88 tisuća kuna glavnice, koji se potom popeo na 120 tisuća kuna, stanari su doznali tek kada su dobili kolektivnu opomenu iz ViK-a.

Zapetljano, raspetljano

Naime, u neboderu se voda distribuirala preko zajedničkog mjerila, pa su vlasnici stanova dobivali skupni račun za vodu, a trošak raspoređivali prema internom dogovoru.

Tadašnji predstavnik stanara novac je redovito uzimao, ali nije ga prosljeđivao ViK-u. Nakon što se cijeli slučaj raspleo, obećao je prodati stan i podmiriti dug. U međuvremenu su se stanari organizirali te angažirali četiri odvjetnika koji će ih predstavljati u parničnim postupcima koje je protiv njih pokrenuo ViK.

- Predmetni računi u ukupnom iznosu od 104.146,86 kn nisu bili plaćani u cijelosti, stoga je VIK pokrenuo tužbe protiv svih suvlasnika zgrade, sve to temeljem odredbe članka 41. Zakona o obveznim odnosima. S obzirom na veliki broj tuženika, Sud je predmetne tužbe razdvojio u zasebne spise, na način da se vode posebni postupci u kojima je obuhvaćeno četvero ili petero tuženika.

image
Joško Šupić/HANZA MEDIA

S obzirom na neujednačenu praksu pojedinih sudaca kako Općinskog suda u Splitu, tako i županijskih sudova, dobili smo više prvostupanjskih presuda, od kojih su neke presuđene u korist VIK-a, a neke u korist tuženika. Isto tako, po žalbama stranaka, dobili smo više presuda županijskih sudova od kojih je većina presuđena u korist VIK-a, dok su poneke presuđene u korist pojedinih tuženika - potvrdili su nam iz komunalne tvrtke.

Dakle, događa se da pojedini suci, kako Općinskog, tako i županijskih sudova, na različit način tumače zakonske i podzakonske odredbe, te stoga donose potpuno različite presude, s potpuno različitim obrazloženjima. Upravo to razljutilo je stanare, iako još uvijek sve presude nisu postale pravomoćne.

- Ovo nema veze ni s pravom ni s pravosuđem. Na svojoj koži osjećamo kako je vladavina prava u ovoj zemlji smiješna stvar! Ovo više nema veze samo s nama, postali smo primjer djelovanja pravosuđa za cijelu državu! Općinski sud u Splitu razbio je slučaj na 60 predmeta. Prvostupanjske presude bile su većinom donesene u korist stanara, no pravomoćne presude donose drugostupanjski županijski sudovi.

I tu nastaje problem. Zagrebački, dubrovački i recimo vukovarski sud donijeli su presudu u našu korist, dok su sudovi u Bjelovaru, Rijeci, Karlovcu, Šibeniku, Splitu presudili u korist ViK-a. Pa gdje to ima? Isti predmeti, suprotne presude! Pogotovo smo ljuti jer pogrešaka ima puno. Nismo pravodobno dobivali obavijesti o dugu - ogorčenju stanara tu nije kraj.

Što raditi?

- I sada se stvara panika, jer tko je izgubio spor, ne zna što raditi. Puštaju se glasine da se ne vrijedi dalje tužiti jer da je siguran gubitak za stanare na nekim županijskim sudovima - pitaju se zašto je tolika razlika od suda do suda.

- Recimo, zagrebačke presude imaju u obrazloženju pet do šest stranica, smatramo da je to profesionalno, što se ne može reći za štura objašnjenja našeg suda - smatraju predstavnici stanara.

Trenutačno imaju desetak pravomoćnih presuda, od čega su četiri za stanare, a sedam ili osam ih je presudilo u korist ViK-a. Novac iz pričuve se ne troši, već se skuplja, pa će se, bude li za to 51 posto stanara, dio duga i iz toga podmiriti.

Apsurdna je i činjenica kako se sutra, 28. veljače, navršava tri godine otkada je podnesena kaznena prijava protiv osobe koja je stvorila dug. Iako je optužnica potvrđena, kaznena prijava još uvijek nije dodijeljena sucu. Da su imali tu presudu, možda bi ishod u slučajevima stanara imao sasvim drugačiji ishod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 15:26