StoryEditor
Splitgladne i lukave

Lisice se na Mejašima goste pilićima, u Živkovom kokošinjcu zavladala je prava pustoš: ‘Svako jutro jedna koka manje‘

11. listopada 2020. - 09:13
Živko Mirčeta s preživjelom kokošiMladen Nejašmić

Lisice na istoku grada od nedavno su postale uobičajna pojava. Nakon sanacije Karepovca, pa i zadnjeg velikog požara od prije nekoliko godina, brojnost ovih divljih zvijeri u svakodnevnom je porastu. Sve je to prouzročilo gubitak njihovog uobičajnog staništa, a zbog trajnog gubitka brojnih životinjskih vrsta, među predatorima je zavladala glad. Dok čagljevi nesmetano šetaju po Pazdigradu gdje je jedan prije nekoliko mjeseci i skončao pod automobilskim gumama, na Mejašima se lisice goste pilićima.

- U samo nekoliko dana ostao sam bez desetak koka. Svaku jutro jedna manje - žali se Živko Mirčeta u čijem je kokošinjcu nakon lisčje gozbe zavladala pravo pustoš.

Prvo je pomislio da mu ih netko krade sve dok ga jednu noć nije probudila jurnjava po dvorištu.

- Kada sam pogledao kroz prozor ima sam što i vidjeti. Perje leti na sve strane, a lisica naganja kokoši. Otvorio sam prozor i počeo je tjerati. Međutim, nije se dala smesti, uhvatila je jednu i u panici tražila izlaz iz kokošinjca. Na sreću onako uplašena ispustila ju je i prebacila se preko ograde - ispričao nam je Mirčeta svoj bliski susret sa mosorskom zvijerkom.

Alarmirao je i Veterinarsku službu čiji su djelatnici uskoro u njegovo dvorište postavili zamku, ali lukava lija nikako da upadne u trapulu. Pošto se radi o vrlo prepredenoj i skrovitoj životinji nastojanja da ju se uhvati živu najbolje opisuje značenje one stare, soli na rep.

Pojava lisica na gradskim ulicama više i nije neka novost. Osobito od pojave koronavirusa i lockdowna prije nekoliko mjeseci kada su Splićani Rivu i Žnjan zamijenili sa Lovrincom. Tako su umjesto Dioklecijanove baštine uživali u zelenim perivojim gradskog groblja. Nemali je broj naših sugrađana tada viđao lisice kako se onako s noge na nogu prošetavaju između grobova nimalo uplašene ljudskom pojavom. Za mnoge iznenađenje, ali za neke simboličan znak da nas je maleni virus ponizio i posjetio na stvarnost u kojoj činimo manje od jedan posto ukupnog života na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 09:28