StoryEditor
Splitjer oni to zaslužuju

Lipo li je radit' u gradskom poduzeću: zamislite da krećete na godišnji, a poslodavac vam da 'džeparac'; Neki doista uživaju u takvom luksuzu, među njima su zaposlenici Banovine, ali i najvećeg gradskog gubitaša...

Piše Ana Franić
18. srpnja 2019. - 20:41

Vrijeme je ljetnih godišnjih odmora, dio građana već se zasluženo odmara nakon što su u znoju lica svoga odradili prvi dio godine, uključujući i prevrući lipanj.

Već se dobrano planiraju druženja i kupanja, a onima kojima će na bankovne račune sjesti i regres za godišnji odmor, popularan pod nekadašnjim nazivom "K-15", bit će lakše ugovoriti smještaj ili barem podmiriti troškove do željenog odredišta na dalmatinskoj obali, u unutrašnjosti Lijepe naše ili u inozemstvu.

Taj dobrodošli novac još uvijek primaju brojni državni i javni službenici, zaposlenici niza državnih tvrtki, ali i većina zaposlenika splitskih gradskih poduzeća, koji imaju dodatan razlog za veselje, jer će im dodatak odlično sjesti kada odluče "pustiti mozak na pašu".

Odlučili smo provjeriti hoće li sama Banovina svojim djelatnicima ovog ljeta isplatiti regres za godišnji odmor i u kolikom iznosu, a isto pitanje uputili smo i poslovodstvima svih komunalnih tvrtki.

Kako nam je potvrđeno u gradskoj upravi, njihovi zaposlenici već su primili lijepu sezonsku potporu u pojedinačnom iznosu od 1200 kuna.

Najbolje su ipak prošli radnici "Čistoće", koji će dobiti 3000 kuna bruto regresa za godišnji odmor. Pojedinačni neto iznos ovisit će o individualnim olakšicama radnika, a iz Uprave te komunalne tvrtke su nam odgovorili kako se radi o isplatama koje se u prosjeku kreću oko 2300 kuna.

– Ukupan trošak poduzeća iznosit će nešto manje od milijun kuna – rekli su nam iz "Čistoće".

"Prometovi" radnici na godišnji će otići s podebljanim novčanikom u iznosu od 2100 kuna, koji se isplaćuje sukladno kolektivnom ugovoru koji je na snazi u javnom prijevozniku, a iz te gradske tvrtke naglašavaju kako očekuju da će ukupan planirani izdatak za isplatu ovogodišnjih regresa iznositi 1,4 milijuna kuna.

"K-15" u iznosu od 2100 kuna isplaćen je i zaposlenicima "Split parkinga", a za taj je sezonski dohodak ukupno izdvojeno 394.500 kuna.

U "Stano-upravi" je regres isplaćen na način da je zaposlenicima s većim mjesečnim plaćama usmjeren manji iznos, a djelatnicima s tanjim "buštama" veći iznos regresa. Iz te gradske kompanije su nam odgovorili kako je prosječan neto iznos isplaćen po zaposleniku bio 1536 kuna.

Nekima - ni lipe

U tvrtki "Lovrinac", kako je odgovoreno našoj redakciji, isplaćena je naknada za godišnji odmor u neoporezivom iznosu od 1250 kuna po radniku. Radnicima "Vodovoda i kanalizacije" regres je isplaćen još u lipnju, kada je svaki zaposlenik dobio 1300 kuna, što za cijelu tvrtku iznosi ukupno 607.100 kuna.

Pozitivna novčana injekcija i ove godine izostat će kod zaposlenika "Splitske obale", kao i kod troje radnika tvrtke "Spalatum D.M.C.", poznate po najvišim prosječnim plaćama među komunalnim poduzećima.

– "Spalatum D.M.C." nema u planu isplatu regresa, kao ni drugih dodataka redovnih primanja u ovoj godini – kazao nam je direktor Ante Šunjić.

Istovjetna pitanja poslali smo i na adresu uprave "Parkova i nasada", a iz te komunalne tvrtke su nam odgovorili kako je iznos njihove naknade za godišnji odmor 1000 kuna po zaposlenom.

Ima se, može se...

'Vodovodu' ove godine 500 kuna više

Banovina - 1200 kuna

'Stano-uprava' - u prosjeku oko 1300 kuna

'Promet' - 2100 kuna

'Čistoća' - oko 2300 kuna

'Vodovod i kanalizacija' - 800 kuna

'Parkovi i nasadi' - 1000 kuna

#BANOVINA#SPLIT#REGRES

Izdvojeno