StoryEditor
SplitVJEŽBALIŠTA KOD BENA

Lani obećali da beton neće na Marjan, a u natječaju ga - naručili, planirano šest vježbališta te ugradnja oko četiri tone armature radi betoniranja

Piše Sandi Vidulić
12. ožujka 2020. - 15:07
TOM DUBRAVEC/ HANZA MEDIA

Grad je raspisao novi natječaj za izradu otvorenog vježbališta na Marjanu koje bi bilo smješteno istočno od Bena, a vrijednost posla procijenjena je na oko 590 tisuća kuna.

Riječ je o jednom od sadržaja iz projekta “Marjan, brdo prošlosti – oaza budućnosti”, koji je doživio kritike javnosti unatoč nekim dobrim idejama, jer je bez javne rasprave htio novcem EU-a dovesti neke sadržaje koji nisu pristajali park-šumi.

U Banovini su pod pritiskom javnosti, medija i aktivista odbacili neke ideje koje je u projektu zamislio Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Odustalo se od terena za paintball kod Bena, a poništen je i natječaj za adrenalinski park. Također, Budiša je planirao da se za vježbalište na otvorenom kod Bena iskopa građevinska jama u koju bi se izlilo šest armiranobetonskih ploča, a na njih položile antistresne gume.

Aktivisti su smatrali da je lokacija krajnje neprimjerena za takve materijale, pa su iz Grada najavili da će izmijeniti projekt.

– Podloga za sprave neće biti betonirana osim nužnih temelja, a umjesto gume koja se stavlja na beton, za amortizaciju će se koristiti prirodni materijali, poput pijeska ili šljunka, dogovorili su sudionici sastanka. Zato će Grad poništiti postupak javne nabave te izraditi predloženu izmjenu glavnog projekta i ponovno pokrenuti nabavu – poručili su iz Banovine u travnju 2019., nakon sastanka s udrugama “Naš Marjan” i “Sunce”, te Društvom “Marjan”.

Međutim, novo nadmetanje ovih je dana raspisano po staroj dokumentaciji, koja ponovno predviđa armiranobetonske ploče i gumene podloge. U opisu projekta se od potencijalnih izvođača traži “strojno betoniranje armiranobetonskih temeljnih podnih ploča” te “izrada gumenih podova kao završne obrade na lokaciji projektirane sprave za vježbanje”.

Dapače, natječajnoj dokumentaciji priložen je glavni projekt iz 2018. koji je izazvao revolt udruga. Po njemu bi se za učvršćivanje sprava za vježbanje u zaštićenoj park-šumi upotrijebile gotovo četiri tone armature na betonskoj ploči debljine 12 centimetara, s dodatnih devet centimetara antistresne gume s ljepilom.

Planirana je izgradnja šest vježbališta na površini tek nešto manjoj od 250 četvornih metara. Dva bi zauzimala po 35 četvornih metara, sljedeća dva po nešto više od 37 kvadrata, te još dva po 51 četvorni metar.

Zanimljivo je da su iz gradske uprave, također nakon lanjskog sastanka s čelnicima triju udruga, izjavili kako će se adrenalinski park, koji je savjetnik Budiša osmislio istočno od Bena, izmjestiti izvan zone park-šume ili će ga ostaviti na Marjanu, ali izvan pošumljenog područja. Međutim, sada se ponovno spominje adrenalinski park kod Bena.

– Lokacija za izvedbu vježbališta na otvorenom nalazi se istočno od uvale Bene, gdje je omogućeno smještanje više kompatibilnih sadržaja (adrenalinski park, piknik-zona i boćalište). Grupiranjem se maksimiziraju prednosti jedinstvene kontrole i naplate, blizine postaje gradskog prijevoza, javnih zahoda i sl. – napominje se u “friškom” dokumentu.

Predsjednika Društva “Marjan” Srđana Marinića zamolili smo za komentar.

– Nakon što su gradski oci proveli takozvanu sanaciju park-šume od potkornjaka, koja je sve samo ne to, više im ništa ne vjerujem. Krešimir Budiša mi je nakon sastanka koji su udruge održale u Banovini rekao kako ne bi moglo ići ono što smo dogovorili o vježbalištu – da se ne koriste armiranobetonske ploče i gumene podloge – jer da to ne bi bilo po zakonu. Do danas nisam uspio otkriti na koji zakon je gradonačelnikov savjetnik mislio. Mogli bi po toj logici izgraditi sportsku dvoranu na Marjanu!? Uostalom, zašto onda ne sruše sve sprave dolje na Benama, ionako su bespravno napravljene – ističe Marinić.

Grad: Svaki projekt je regularan

 

– Nakon lanjskog obećanja udrugama koje je objavljeno putem medija da će se betonirati samo temelji sprava i izbaciti antistres-podloga, Grad je kontaktirao izrađivača projekta, ali on nije pristao na izmjenu ni na potpis takvog projekta s obzirom na sigurnosne standarde u projektiranju vježbališta i dječjih igrališta te na osipanje terena.

Grad ne može preuzimati na sebe rizik možebitno neadekvatno izrađenog projekta koji ne zadovoljava standarde te da bude odgovoran u slučaju tužbi po neželjenom događaju. Sudionici iz udruga bili su upoznati s takvom situacijom na sastanku na kojem im je predstavljena kompletna dokumentacija, pa i glavni projekt koji je uklopljen u okoliš – odgovorili su iz Banovine na naša pitanja.

Izdvojeno

24. srpanj 2020 22:59