StoryEditorOCM
SplitOVO NIJE NORMALNO

Kvadrat najskupljih stanova u Splitu ‘skočio‘ na čak 8.000 €! Stručnjaka smo pitali kad će cijene početi padati

Piše Saša Ljubičić
23. ožujka 2023. - 14:12

Cijene nekretnina divljaju, i to ne samo u Hrvatskoj, tako je manje-više svugdje na Zapadu. Odnosi između prosječne cijene metra četvornog stambenog prostora i prosječne neto plaće, i ovdje i po drugim zemljama Europske unije, pokazuju da je mladim ljudima koji pripadaju srednjem sloju, čak i uz ozbiljno zaduženje jako teško doći do krova nad glavom.

U Hrvatskoj je prosječna plaća oko tisuću eura neto, a u velikim gradovima kvadrat stana u novogradnjama plaća se u prosjeku i više od tri tisuće eura. Jasno je, dakle, da se ovdje jako teško skućiti i da su u tom smislu milenijalci osuđeni na podstanarstvo. Ni u Njemačkoj, primjerice, nije ništa bolje. Džabe plaća od tri i pol, četiri tisuće eura, kad kvadrat stana u Münchenu stoji i po dvanaest tisuća eura.

Galopirajuća inflacija

U nas su najskuplji kvadrati u Dubrovniku, Rovinju, Opatiji i Splitu. U Opatiji, najbolji stanovi s pogledom od milijun dolara, "pizaju" čak deset tisuća eura po metru četvornom! I u starom dijelu Dubrovnika je tako. Na splitskoj Zapadnoj obali kvadrat se također prodaje po zlato: osam tisuća eura.

Što je činiti onima koji kane kupovati nekretninu? Požuriti s kupnjom ili mudro čekati krizu koja se najavljuje jer je inflacija ozbiljno utjecala na životni standard građana? Kriza bi značila usporavanje gospodarskog rasta i veliku nezaposlenost. 

Vidi li se kraj rastu cijena nekretnina?  

–  Ne znam, nisam vizionar, i nitko na to ne može dati jasan odgovor. Situacija je sada takva da na tržištu nema dovoljno nekretnina. Samo od početka godine, u ova tri mjeseca, broj oglašenih nekretnina se smanjio za četvrtinu –  kaže Ervin Poljaković, iskusni posrednik u prometu nekretninama, vlasnik agencije "Plexus", i objašnjava zašto je došlo do te situacije.

– Prvo smo imali korona-krizu, a onda je uslijedio rat u Ukrajini i velika inflacija koja obezvrjeđuje novac. Službeno, ona na godišnjoj razini iznosi dvanaest posto, a u praksi je njezina stopa petnaest posto, pa svi koji imaju veće svote novca, nastoje ih uložiti u nekretnine kako bi ga spasili od propadanja. Zato se kupuje i zlato, državne obveznice, čak i bilo kakve nekretnine, samo da se novac izvuče s banke i iz čarapa jer ga jede inflacija. Ljudi se ponašaju logično – veli Poljaković i upozorava na paradoks: u našim najvećim gradovima nema dovoljno nekretnina za prodaju i najam, a tolike zjape prazne. Mrtvi kapital.  Prema podacima iz siječnja prošle godine, u Splitu je više od 17 tisuća, a u Zagrebu čak 50 tisuća praznih stanova!

Cijene su eksplodirale

–  Ovo je i posljedica rentijerstva. Turistički najam je u odnosu na onaj na mjesečnoj bazi, u određenim razdobljima bio deset puta isplativiji, a sad je zbog nešto većeg poreza taj odnos pet naprema jedan u korist turističkog najma. Mislim da bi zato trebalo smanjiti porez na mjesečni najam stanova, i tako stimulirati stanodavce za najam stanova na mjesečnoj bazi, tim više jer je puno vlasnika stanova koji zaziru od najma turistima, jer taj posao, ako ga sami radite, zna biti izuzetno naporan –  veli agent za nekretnine Poljaković, i zaključuje da rentijerski mentalitet šteti društvu u cijelosti jer stvara gotovane, što generira opet cijeli niz problema, a jedan od njih je nedostatak radne snage.

Pomama za nekretninama počela je nakon svjetske krize 2008. godine. Tada je zbog kraha na Wall Streetu mnogima propao silan novac uložen u vrijednosne papire, pa su drugi, poučeni tim lošim iskustvom, pretvarali stečeni kapital u ciglu i beton. U prethodnom desetljeću cijene nekretnina su rasle iz godine u godinu, da bi posljednjih par – eksplodirale. Prije pandemije za osamdeset tisuća eura u Splitu se moglo kupiti jednosoban stan u novogradnji, a danas je cijena takve nekretnine i sedamdeset posto veća. Unatoč tome što su nekretnine dugo dobivale na vrijednosti, i osim razdoblja svjetske krize kada su se cijene nakratko bile strmoglavile, nije bilo većih oscilacija, ovakav porast cijena nitko nije očekivao. No, nastavi li inflacija galopirati ovim tempom, pitanje je tko će to više moći platiti? Znači li to početak krize u kojoj ćemo kao problem ponovno imati visoku stopu nezaposlenosti, a socijalnu sigurnost samo oni koji će raspolagati gotovinom? Teško je biti pametan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 09:01