StoryEditorOCM
SplitBIVŠE RADNICE SLAVE

Prodan splitski Bellevue! Šestero ih se natjecalo, a novi vlasnik je njemački milijarder i ‘kralj šlapa‘. Isprsio je milijune eura

Piše Tanja Gattin, Ana Franić
21. travnja 2023. - 13:58

Nakon desetljeća agonije na splitskom Trgovačkom sudu u petak je prodan splitski hotel "Bellevue" za 14.111.111 eura.

Novi vlasnik hotela "Bellevue" je Klaus Alex Birkenstock, vlasnik obližnjeg hotela "Ambasador" kojeg je prije nekoliko godina kupio stari hotel na tom mjestu, potom ga srušio i sagradio novi objekt. Klaus Alex je inače jedan od najvećih svjetskih obućara, nekadašnji vlasnik brenda Birkenstock kojeg je kupila grupacija LVMH.

U njegovo ime ponudu je predala tvrtka "Retoi", koju zastupa Tonći Medić, povezan s Birkenstockom preko firme"To je to".

Tko je tajanstveni milijarder koji ulaže u luksuzni hotel na Zapadnoj obali? Bogati nasljednik preko ušiju je zaljubljen u Dalmaciju i Olivera, a oazu mira pronašao je blizu Splita

Za kupnju hotela stiglo je sedam zatvorenih omotnica, ali je uplaćeno šest jamčevina u iznosu od dva milijuna eura.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Iza ponude tvrtke ""Ružarija" upućeni su odmah prepoznali kralja kladionica "Supersport" Danka Ćorića, ali službeno je ponudu dala Linda Ćorić, osnivačica "Ružarije", u iznosu od 13 130 000 eura.

Tvrtka "Porto Hvar" u vlasništvu Turčin Mithata Görkema Aksoya ponudila je 8.008.008 eura, "Rico Coce" u vlasništvu Siniše Omelića 13.100.000 eura, a vlasnik obrta "Mediteran" Mateo Teo Juradin ponudio je 7.423.002 eura.

Braća Josip i Matko Mijić, suvlasnici "Građe Solin" i vlasnici niza hotela u gradskoj jezgri, preko svoje tvrtke "Tu doma" ponudili su 9.109.000 eura. Tvrtka "Tu doma" poslala je dvije identične ponude.

S raspletom događaja na Trgovačkom sudu u Splitu zadovoljni su i vjerovnici.

- Očekujemo da ćemo dobiti potraživanje od 2002. godine. Zadovoljna sam kad sam čula da je to "Retoi" firma, to je od pokojnog Tomislava Ivića, našeg splitskog trenera. To su podrijetlom Nijemci i izvrsna je ponuda. Čak su mi čudne dvije iste ponude braće Mijić. To su vjerojatno pokušali muljati. Ja sam presretna i nadam se da ćemo se naplatiti - kazala je bivša radnica "Laurusa" Lidija Jurjević.

S njom se slaže i kolegica Marija Doljan.

- Mi smo zadovoljni i nadamo se da ćemo dobiti naša potraživanja – rekla je Doljan.

RANIJE

Hotel Bellevue danas bi nakon 13 sati trebao dobiti novog vlasnika! Tada će se na Trgovačkom sudu u Splitu otvarati ponude koje su do utorka pristigle u stečajni spis "Laurusa", a ako bude ponuda s istim iznosom odmah će se održati javna dražba kako bi se dobio najbolji ponuđač.

Najniža cijena za hotel ne smije biti ispod 7.167.031,65 eura, a natjecati se mogu samo oni koji su na račun suda uplatili 2 milijuna eura jamčevine.

Maroje Stjepović, stečajni upravitelj "Laurusa" kaže da ne zna koliko je pristiglo ponuda, ali očekuje da ih je između 3 i 5.

- Bilo je puno razgledavanja hotela od domaćih i stranih investitora – kazalo nam je Stjepović.

S nekretninom koja pripada "Laurusu" u stečaju, prodaje se oprema i inventar koji se nalaze u hotelu. Upravo je račun za taj inventar postao razlog za međusobno kazneno prijavljivanje između Maroja Stjepovića, stečajnog upravitelj tvrtke "Laurus" koja je vlasnik većeg dijela hotela na prokurativama i Meri Šitić, stečajna upraviteljica "Laurus Bellevuea", tvrtke koja je godinama bez osnove upravljala tim turističkim biserom.

Nakon što je donesena pravomoćna presuda da je "Laurus" vlasnik većeg dijela hotela, ta tvrtka u stečaju je u travnju 2022. godine podnijela 6 milijuna kuna tešku tužbu protiv "Laurus Bellevuea" kao nepoštenog posjednika, želeći naplatiti naknadu za korištenje hotela. Taj iznos predstavlja dio neto dobiti koju je "Laurus-Bellevue" ostvario od 2005. godine.

Kako su sve pokretnine unutar hotela pripadale "Laurus Bellevueu" i procijenjene su na oko 2,45 milijuna kuna, Šitić i Stjepović su dogovorili o prijeboj međusobnih potraživanja.

Šitić je tako prodala opremu i inventar hotela Bellevue. No, kako kaže Stjepović, ona za to odbija izdati račun iako je, navodi, to obvezna. Pa ju je on kazneno prijavio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Nakon toga Šitić je privila Stjepovića za isto ona kaznena djela za koja je on nju prijavio mjesec dana ranije, osim što je u prijavu protiv njega dodala "lažno prijavljivanje kaznenog djela". 

Šitić traži da joj Maroje izda račun za korištenje nekretnine

No, Stjepović ju je obavijestio, tuži se ona stečajnom sudu, kako tražbina "Laurusa" prema "Laurus Bellevueu" proizlazi s osnova naknade štete za protupravno ostvarenu neto dobit od rada hotela, na koju naknadu štete se ne obračunava PDV, a ne za neplaćene zakupnine.

image

Hotel i kavana Bellevue

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54