StoryEditor
SplitMJESTO SJEĆANJA

Kultna kavana koja je mlade sa splitske Rive namamila na Cankarjevu, slavi 30. rođendan. Otvorio ju je legendarni Tomislav Ivić, a mi smo se prisjetili kako je to izgledalo. Među brojnim facama bio je i Ante Gotovina

Piše Mirela Goreta
30. lipnja 2022. - 17:01

"Nostradamus' hit je sada, ovog našeg lipog grada. Tamo 'čuče' lica mlada i poneka 'sijeda brada'. Okolo je promenada, tuda uvijek gužva vlada, a djevojke od 'očada' štiti bijela cerada. Većini je važno tada, da ih vide kod 'Nenada'; svuda 'šminka', nigdje jada, samo glamour i parada", objavljeno je, uz potpis autora Russo, na stranicama Slobodne Dalmacije 2. siječnja 1993. godine što dovoljno govori o tadašnjoj popularnosti kavane "Nostradamus". Ona pak ne jenjava ni do dan danas - u posljednjih se 30 godina prometnula u omiljeni dnevni boravak svih generacija Splićana.

Otvorenje kultne splitske kavane organizirano je na rođendan njezina vlasnika, proslavljenog trenera i izbornika, nogometnog vizionara Tomislava Ivića, 30. lipnja 1992. godine. Svoja je vrata svečano otvorila u okviru tvrtke Retoi d. o. o. (skraćenice njegova imena i supruge mu Regine), a na otvorenju su se, uz jednog od najtrofejnijih svjetskih trenera, njegovu obitelj i prijatelje, okupili tadašnji splitski obrtnici, odvjetnici i sportaši poput Roberta Jarnija i Ivice Šurjaka, pa čak i general Ante Gotovina. Trideseti rođendan "Nostradamusa" obitelji Ivić i Kurtović (kavanu danas vodi Roko Kurtović, sin Ivićeve kćeri) odlučili su obilježiti postavljanjem posebne memorijalne ploče na kojoj je naveden sportski životopis legendarnog trenera, svi klubovi i selekcije (Hajduk, AFC Ajax, R.S.C. Anderlecht, FC Porto, Olympique de Marseille, Atlético de Madrid, S. L. Benfica, Fenerbahce SK...) gdje je radio, uz napomene o ostvarenim rezultatima.

 

image

Voditelj lokala Frane Petrinović ispred memorijalne ploče s imenima klubova koje je trenirao osnivač Tomislav Ivić. 

Vojko Bašić/Cropix

 

- Pločice na panou postavljene su s magnetima, pa ih se može izvući i fotografirati. Mislimo da je to nedostajalo ovom prostoru, poput nekakvog leksikona... Da kad gost, domaći ili strani, uđe u kavanu zna u čijemu se prostoru nalazi. A riječ je o čovjeku koji je, primjerice, dok je trenirao Paris Saint Germain, jedan od najbogatijih klubova na svijetu, dobio medalju grada Pariza od tadašnjeg gradonačelnika Jacquesa Chiraca, koji je kasnije postao francuski predsjednik. Naši ljudi znaju tko stoji iza "Nostradamusa", ali oni nešto mlađi i stranci ne, pa će im ovo odmah skrenuti pozornost - kažu članovi obitelji Ivić i Kurtović ističući kako će "Nostradamus" zauvijek ostati mjesto sjećanja na slavnog trenera i nogometnog vizionara.

U vitrinama "Nostradamusa" već je izložen dio njegovih brojnih trofeja, a neki se privremeno nalaze u trofejnoj sali HNK Hajduk, u Ivićevoj spomen-vitrini. Među njima je, između ostalog, i "Hajdučko srce", koje je slavni trener posthumno dobio od Torcide, lopta s kojom se igrala finale Svjetskog klupskog prvenstva u Tokiju i, primjerice, sat koji mu je darovala tzv. Četvrta vilaja što je u 70-ima bilo ime za Torcidu, a na njemu piše "Stvaraocu novog Hajduka, Četvrta vilaja, Split, 13. rujna 1970."

 

image

Privatni arhiv

image

Privatni arhiv

image

Privatni arhiv

image

Privatni arhiv

 

U spomen na slavnog trenera jučer je u crkvi Sv. Frane održana i misa zadušnica, a obitelji Ivić i Kurtović sljedeće godine, u kojoj bi Tomislav Ivić slavio 90. rođendan, planiraju izlazak njegove monografije i "Nostradamus" u novom ruhu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 17:05