StoryEditor
SplitFOLKLORAŠI NA ULICI

KUD Jedinstvo nakon pravomoćne presude mora napustiti prostor iza kazališta. Deložacija je pitanje dana, a Grad im za probe nudi stan i - podrum!

Piše Ivana Perković
22. studenog 2020. - 19:27
Vojko Bašić/Cropix

I ove su godine dobili tradicionalnu nagradu grada Splita. To im je šesta po redu, uz pet zlatnih plaketa – grbova grada.

Tijekom posljednjih 101 godinu priznanje im je dva puta udijelila i Županija, nositelji su povelje Republike Hrvatske, plakete krovne svjetske folklorne organizacije (CIOFF) koja djeluje u okrilju UNESCO-a, osvajači 35 prvih mjesta na brojnim lokalnim, nacionalnim i međunarodnim natjecanjima i još barem toliko srebrnih i brončanih. Kulturno-umjetničko društvo je to koje danas broji oko 400 aktivnih članova, od čega više od 80 posto čine mladi ljudi u dobi do 30 godina.

Tijekom godina je u njihovim prostorima proplesalo, prosviralo, zaglumilo i propjevalo oko 15 tisuća Splićana, među njima i neki velikani, poput Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Silvija Bombardellija, Jakova Gotovca, Ive Marjanovića i Ljube Stipišića, ali i pripadnici novije hrvatske glazbeno-umjetničke scene – Danijela Martinović, Nikša Sviličić i Vojko V.

Oni koji su u gradu pod Marjanom odrasli znat će i da su s "ulice maknuli" velik broj djece upravo u ono vrijeme kad je to bilo najneophodnije, dok su današnja splitska "apartmanska naselja" bila od Boga zaboravljeni getovi, bogati jedino drogom.

Jesmo li spomenuli, imaju 101 godinu, bave se edukacijom mladih Splićana u području tradicionalnog plesa i glazbe, a njihov "Šotobraco Splitom" je putem turističkih mobitela i fotoaparata obišao kuglu zemaljsku? I da će uz sve to uskoro najvjerojatnije postati beskućnici?

image
Vojko Bašić/Cropix

KUD "Jedinstvo" je tijekom listopada zaprimio drugostupanjsku presudu kojom privatni vlasnici prostora na dijelu Ujevićeve poljane, iza Kazališta, u kojem već desetljećima djeluju folkloraši, traže njihovu deložaciju.

Pitanje je dana kada će je aktivirati vlasnici kojima je vraćena ta nekretnina, koja je njihovim precima bila oduzeta u doba bivše države.

U isto vrijeme, prostor do, u kojem djeluje glazbena sekcija KUD-a, u sličnom je postupku – ista priča, drugi vlasnici. Također, otprilike u isto vrijeme je i Grad dovršio izgradnju Hrvatskog doma u nedalekoj Tončićevoj ulici, koji je originalno izgrađen s idejom da okupi i kulturno-umjetnička društva, a u kojem, sve se čini, mjesta za "Jedinstvo" nema.

Nude im se gradske nekretnine, i to stanovi u zgradama, pa prašnjavi podrumi odijeljeni nosećim zidovima i stupovima... Tužno je i zamisliti ansambl od 20 članova kako u takvom prostoru pokušava otplesati splitsko kolo.

Bilo bi na parketu više razbijenih glava nego opanaka. Jedino što im se ne nudi je adekvatan prostor u centru grada u kojem i djeluju cijeli vijek.

Predsjednik "Jedinstva" Emin Sarajlić kaže da se sada samo nadaju da obavijest o deložaciji neće doći barem tijekom sljedećih mjesec dana.

– Svjesni smo da je to gotova stvar, pitanje je samo dana, ali još se nadamo da će se pronaći nekakvo rješenje. Prije dvadesetak dana bili smo na sastanku s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i Matom Omazićem, pročelnikom Službe za društvene djelatnosti, ali nakon toga muk.

Poslali smo dva e-maila i nema nikakvog odgovora – govori potišteno Sarajlić, te napominje da su s njihovim problemom upoznali sve administracije u Banovini, od one poteštata Slobodana Beroša prije gotovo dva desetljeća, pa nadalje.

– Proces koji je ove godine okončan traje već dulje od 17 godina, tako da nema "nismo znali". Cijelo vrijeme, a pogotovo u vrijeme zadnje dvije gradske administracije, mi nudimo nekakva rješenja, ali nema sluha.

Baldasarova vlast nas je nekoliko puta izigrala, obećavali su nam riješiti problem s prostorom, pa bismo u zadnji čas doznali da to ne namjeravaju. I ova administracija je obećala pomoći, ali sve što su nam do sada ponudili nije adekvatno za održavanje proba ili zahtijeva velika ulaganja, a "Jedinstvo" nema novca – ističe čelnik KUD-a.

Napominje da je Grad u posljednjih 15 godina njihovu društvu u prosjeku isplatio tek oko 30 tisuća kuna godišnje potpore za rad, ali i za to, kao i za sve ostalo, morali su se natjecati zajedno sa svim splitskim udrugama u kulturi.

Članstvo u društvu ne naplaćuju, a polaznici folklora, gitare, mandoline i tambure plaćaju simbolične iznose za cjelogodišnje tečajeve.

Svi ostali koji su aktivni, osim stručnih voditelja i tajnice, koji iz lojalnosti prema "Jedinstvu" pristaju na male naknade, rade na volonterskoj bazi.

Sarajlić dodaje da drugi gradovi znaju cijeniti svoje čuvare tradicije i lokalnog kulturnog identiteta, pa je tako, primjerice, dubrovački Folklorni ansambl "Linđo", osim što od 1998. godine djeluje kao gradska ustanova u kulturi i godišnje je financiran s više milijuna kuna, dobio adekvatan prostor u novoobnovljenim Lazaretima.

image
Vojko Bašić/Cropix

Uprava "Jedinstva" je prikupila dovoljan broj potpisa gradskih vijećnika za održavanje tematske sjednice o KUD-u, na kojoj će inzistirati ako se problem s prostorom ne riješi uskoro, jer sat otkucava i svaki dan bi mogli završiti na ulici.

– Ne želimo ispasti bezobrazni, nije da nam ne nude ništa, ali folklorna plesna umjetnost ima neke svoje zahtjeve. Ne možete očekivati od vaterpolskoga kluba da trenira u atomskom skloništu ili od nogometnog kluba da igra u košarkaškoj dvorani, pa isto tako ni od nas da probe održavamo u stanu.

Nismo zahtjevni, treba nam plesna dvorana površine deset puta deset metara, sanitarni čvorovi i prostor za glazbenu školu. Da se razumijemo, ova vlast nam je omogućila depo za naš neprocjenjivi fundus nošnji i kostima i nije da nam ne nude nekakve prostore, samo u njima nije moguće raditi.

Jasno mi je da imaju puno drugih stvari na pameti, ali mislim da "Jedinstvo" nije zaslužilo takav tretman nakon 100 godina djelovanja i promocije Splita u cijelom svijetu – zaključuje Sarajlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 22:47