StoryEditor
Splitpresica

'Kuće u imotskom kraju zbog toga su bukirane prije nego one na Makarskoj rivijeri': splitsko-dalmatinski HDZ-ovci pohvalili se postignućima u 2018. i najavili projekte za narednu

22. prosinca 2018. - 13:01
hdz_press1-221218

Splitsko-dalmatinski HDZ i sedam saborskih zastupnika te stranke iz 9. i 10. izborne jedinice nahvalili su u subotu u Splitu rad i postignuća župana Blaženka Bobana.

- Pohvaljujem župana koji je realizirao niz projekata i pokrenuo onu što je obećao. Mi ćemo nastaviti biti mu potpora u Saboru – kazao je šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader.

Pohvale su bile obostrane, ali i na račun Vlade Andreja Plenkovića.

- Vlada je prvi put održala dvije svoje sjednice na našem području. Prvi put u svibnju u Splitu, a potom i na Hvaru. Pokrenuti su projekti vrijedni dvije milijarde kuna. Od tada imamo mjesečne koordinacije Županije, gradova i ministarstava da sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru – istaknuo je Boban i kako konkretan rezultat svega toga naveo tunel Kozjak i 870 milijuna kuna, koliko je osigurano u proračunu.

- Sjećate se da sam 1. siječnja ove godine bio kod tunela Sv. Ilija. S uvođenjem besplatne cestarine dobili smo to da su kuće u Imotskom i okolici prije bukirane nego one na Makarskoj rivijeri. Osim skraćenja putovanja, Split i okolica će tunelom kroz Kozjak dobiti još jedan izlaz i više neće biti na samo jednom – rekao je Boban.

Najavio je također kako će za mjesec dana s Ministarstvom zaštite okoliša i uz financiranje Europske Unije biti poptpisan ugovor za odlagalište u Lećevici, težak 59 milijuna eura.

Kao mjeru demografske obnove naveo je program obnove obiteljskih kuća za mlade u ruralnim područjima. Svi oni koji se vrate i ostanu dobit će od 60 do 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava uz uvjet da im djeca, ukoliko ih imaju, pohađaju vrtić ili školu u istom ili najbližem mjestu.

- Nadam se da će zahvaljući svim projektima za četiri-pet godina sve izgledati drugačije u našoj županiji što se tiče demografije, gospodarstva i ostalog – poručio je župan.

Splitsko-dalmatinsku županiju Miro Kovač nazvao je 'županijom u pokretu', ali i naglasio kako 9. i 10. izborna jedinica nose 30 posto svih glasova HDZ-a na parlamentarnim izborima.

- Ja želim da se demografski ponovi 1968. godina, kada sam ja rođen u splitskom rodilištu i da Splitsko-dalmatinska županija bude nukleus demografske obnove RH – rekao je Kovač, koji je političke suparnike optužio da 'pričaju priče za malu djecu, dok HDZ radi'.

Njegova kolegica iz saborskih klupa Dragica Vranješ fokusirala se na poreznu reformu koja je, po njoj, uz veće plaće i nova radna mjesta omogućila, primjerice, Sinju prihod od 22 milijuna, a Vrgorcu sedam milijuna kuna, dok je Ante Babić iznio podatak o 32 milijuna kuna za Imotosku krajinu. Petar Škorić je kazao da je HDZ upravo taj koji Pelješkim mostom spaja hrvatski jug, a kao važan splitski projekt koji se realizira uz pomoć Vlade istaknuo preseljenje željezničkog i autobusnog kolodvora u Kopilicu.

Medija se dotakao Ivan Šipić i zapitao kako će se uz priče o isljevanju koje dominiraju itko vratiti. Ipak je naveo suprotan slučaj:

- Imate selo Grab kod Trilja, odakle je lani za Božić otišlo 11 ljudi. Od tih 11, sada se vratilo njih sedam.

Na koncu je nova stranačka zvijezda Ante Bačić Baćo, poznat po nedavnom verbalnom okršaju s Mirom Buljem, 'zahvalio' na medijskom prostoru i poručio:

- Nemojte više, molim vas!


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 01:47