SplitGrintalo

Krumpiri rodili, no cijena na pazaru se ne spušta!;  Evo ih na bancima po sedam kuna, a u centrima su pali na 3,5: 'Ma, to su oni iz Egipta. Tamo ih Nilom zalijevaju. Nije Nil - Cetina'

Piše Dražen Duilo

Svim onim kišama minulog proljeća proljeća nisu se veselile ni masline u cvatu, ni žitarice po njivama, ni svit koji voli ubost pomu, balancanu, papriku, tikvicu ili kukumar u vlastiti vrtal, jer u blato ne možeš saditi, ali za jednu kulturu predstavljale su pravu blagodat. To su kumpiri. Dobri su, čujem iz više izvora, ove godine, skoro pa nikad bolji.

No, njihov urod, nije donio njihovu nižu cijenu. Makar ne na splitskom pazaru. (Jedan je pazar, sve ostalo su pazarići.) Dapače.

- Pošto kumpiri - pita prodavačicu vazda budni sakupljač prizora iz stvarnosti ovog grada.

- Sedam kuna!

Pa tako prvi put, drugi put, treći put... Uvijek isti odgovor. Držanje cijene akt je samopoštovanja koje prema sebi gaju splitski pazar. I kad se jednom dosegne neka brojka, teško da će se kalati natrag. Kao npr. jagode ove sezone, cijena im se nije mijenjala od prvih do zadnjih - 35 kuna. Jeftinije su bile samo one koje su se par dana vukle po bancima, pa ako je netko povjerovao da je prošao povoljno, korigirao bi mišljenje kad bi ih doma počeo čistiti. Zbog škarta, dakako.

Više cijene nisu, kao što bi netko mogao pomisliti, inflacija, nego stimuliranje osobne potrošnje čiji rast bijaše jedan od parametara na temelju kojeg su stručnjaci iskazali optimistične brojke o rastu BDP-a... Rječju, skuplji kumpiri, veći BDP.

- Pošto kumpiri?

- Sedam kuna! Evo ji, lizeta...

- A po trgovinskim centrima se prodaju po četiri, eno sinoć je bilo na televiziji, u jednom takvom centru već su 3,5 kune.

- Jesu oni iz Egipta. Tamo moš nać i za jednu kunu.

- Je, tamo ih Nilom zalivaju. Nije Nil - Cetina.

Ma koliko kumpir bio - kumpir.

PROŠLE KOLUMNE NAŠEG 'GRINTALA' MOŽETE PRONAĆI NA OVOM LINKU.

#GRINTALO