StoryEditor
SplitSVI RAČUNI

Krstulović Opara i Vuk Vuković potpisali ugovor koji jamči transparentnost rada Banovine: Splićani će konačno vidjeti kako se troši proračunski novac

Piše Diana Barbarić
24. lipnja 2020. - 09:04

Prije godinu dana kolegica Anita Belak Krile objavila je članak o tome kako je Bjelovar postao najtransparentnii grad što se tiče proračunskog trošenja novca, a do te je titule došao bez puno problema, ali, rekli bismo, uz puno dobre volje. Građani Bjelovara su, izvijestili smo tada, zahvaljujući posebnoj aplikaciji ostvarili uvid u svaku kunu koje troše njihovi gradski oci, a mi smo čitatelje zapitali mogu li zamisliti da ćemo ikad doznati takve podatke o trošenju našeg novca u Splitu, Zadru, Šibeniku...? 

E, pa, čini se da smo dočekali i brže nego smo se nadali. Grad Split kreće s uvođenjem istog tog online projekta koji ima za cilj potpunu transparentnost najvažnijeg gradskog dokumenta - proračuna Grada Splita. Kako javljaju iz gradske uprave, implementaciju ove aplikacije Grad Split realizirat će u suradnji s Instututom sinergije, znanosti i društva sa sjedištem u Čakovcu koji je isti projekt uspješno proveo u Bjelovaru i Omišlju, dok će Split biti najveći grad u zemlji koji uvodi ovakav stupanj transparentnosti i uključivosti građana u donošenje odluka i rad gradske uprave. Ujedno i, koliko je poznato, jedini grad u kojemu je na vlasti HDZ, a da se uključio u ovaj projekt.

Ugovor o realizaciji prve faze implementacije vrijedan je 75 tisuća kuna, a pilot projekt obuhvatit će dvije gradske službe: Službu za društvene djelatnosti te Službu za međunarodne i EU fondove.

- Ovaj projekt je naš doprinos u vraćanju povjerenja građana u institucije javne vlasti. Na ovaj način naši će građani dobiti uvid u sve proračunske isplate Grada i proračunskih korisnika, moći će jasno pratiti kamo i kome ide proračunski novac. Na taj način želimo demistificirati rad Gradske uprave, učiniti ga potpuno transparentnim, a građane uključiti u naš rad kao partnere i suradnike na istom cilju, a to je kvalitetan život u uređenom gradu – kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je s Vukom Vukovićem s Instituta sinergije znanosti i društva potpisao Ugovor o realizaciji prve faze.

Zanimljivo je da je upravo Vuk Vuković, naš poznati ekonomist mlađe generacije, a u posljednje vrijeme i istaknuti član nove i agilne udruge Glas poduzetnika, jedan od najglasnijih zagovornika transparentnosti trošenja proračunskog novca. Vuković smatra da je upravo transparentnost "prvi korak, nužni uvjet, u borbi protiv korupcije, nepotizma i neefikasnog trošenja javnog novca".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 05:42