StoryEditor
Splittaman kad triba...

Križ stiže za 7 dana, a Tuđmana lijevaju!

Piše PSD.
5. svibnja 2013. - 00:32
Građevinska mehanizacija za gradnju križa stigla je na marjanski vrh Telegrin. Podignuta je i ograda, ali nema oznake o izvođaču, investitoru, projektantu i dozvoli po kojoj se radi.

- Dužni smo bili pustiti građevinare jer su izdane lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta. Nije na nama da sudimo o tim aktima, nego da nadziremo obavljaju li se radovi na točno propisanoj lokaciji – kazao nam je Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom. Da je izdana potvrda glavnog projekta, potvrdio nam je i dogradonačelnik Jure Šundov, dodavši da će križ biti visok deset metara, sukladno smjernicama Ministarstva kulture.

Kolci u zemlji

- Mi smo htjeli 23 metra, a Ministarstvo nam je dalo smjernice za deset i po njima radimo. Već je na Marjanu ograđeno gradilište, obavljeno je iskolčenje i trenutno se priprema teren za postavljanje križa – veli Šundov. Na pripremi križa, koji će na Marjan biti dopremljen krajem idućeg tjedna, trenutno radi 30 ljudi, no Šundov nije htio otkriti u kojoj radionici. - Oni trenutno rade na ručnoj obradi kamena u tehnici “martelina”. Križ će na Marjan stići u dijelovima, a bit će ih šest – četiri vertikalna i dva horizontalna, svaki dimenzija 70x70x300 centimetara – kazao nam je Šundov. Prije postavljanja, napravit će se i kameni postament, koji bi trebao biti gotov do nedjelje. Kako smo već i pisali, križ će biti gotov do 14. svibnja.

Dakle, riječ je o znamenju visokom 10 metara, ne računajući visinu postolja. Naime, iz Banovine su nam prije nekoliko dana odgovorili da nisu tražili izmjenu dozvole nakon što su im konzervatori poslali “Nadopunu mišljenja” u kojem traže da križ s postoljem ne bude viši od osam metara. Ukratko, gradonačelnik Željko Kerum odlučio je podići križ koji neće biti po volji Ministarstvu kulture. Ili je u pitanju provokacija da mu “komunisti” izdaju zabranu, što bi - računaju neki - moglo donijeti više izbornih bodova od same izgradnje znamenja?! Naime, u Ministarstvu kulture su nedavno najavili da bi mogli poslati inspekciju i obustaviti radove ne bude li se Kerum pridržavao preporuka konzervatora da križ ne bude viši od osam metara.

Armiranje podloge

- Naložen je konzervatorski očevid – kratko kaže Radoslav Bužančić, šef splitskih konzervatora. Prema rješenju kojim je Marjan proglašen kulturnim krajolikom, prije zemljanih radova mora se provesti arheološko istraživanje ili dobiti od konzervatora uvjete za arheološki nadzor. Zbog konzervatorskog očevida ili ne - koliko smo vidjeli - jučer se na Telegrinu nije radilo.

Što se tiče spomenika Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku, zemljani radovi kod pothodnika u gradu su gotovi, a u tijeku je armiranobetonsko pripremanje podloge. Početkom idućeg tjedna podloga će se popločati. Metalna skulptura, napominje Šundov, izlijeva se u četiri dijela, a dio je već napravljen. - Iako smo planirali da bi spomenik bio gotov 24. svibnja, mislimo da bi, bude li sve u redu, radovi mogli završiti osam dana prije, dakle 16. svibnja – najavio je Šundov.

sandi vidulić
nikolina lulić

Dr. Franjo iz više komada

Iako još nema potpisani ugovor, arhitekt Branko Silađin tvrdi da je prionuo poslu oko spomenika dr. Franji Tuđmanu. Skulptura kipara Zorana Jurića je u ljevaonici. Silađin ističe da im nije trebala lokacijska dozvola. Činjenicu da će novi plato na koji će postaviti Tuđmana s crvenom granitnom kockom biti veći od 12 četvornih metara, Silađin pravda time što je spomenik u tlocrtu manji od dva metra, pa kaže da zato ne treba lokacijska. Krajem idućeg tjedna lijevanje dijelova skulpture bit će gotovo pa će se znati hoće li se što morati ponavljati.


Najprije odbili, a onda tražili!

Iz tvrtke “Lokošek projekt” tvrde kako su dobili pravomoćnu lokacijsku dozvolu prije proglašenja Marjana zaštićenim, na koju su konzervatori već jednom dali uvjete te ih ne mogu naknadno mijenjati.

− Pročelnik konzervatora imao je pred sobom četiri rješenja koja smo ponudili. Jedno od njih bilo je po projektu iz 1927. godine, odnosno križ od šest metara s postoljem od dva metra. To rješenje nije uvaženo, nego je odobreno ono koje je križ zarotiralo i većih je dimenzija. Kako se nakon svega može tražiti nešto što je prethodno odbijeno? − pita se Nives Lokošek, vlasnica projektantske tvrtke. Zanimljivo, iz “Lokošeka” tvrde da im Grad nije uputio dopis šefa Konzervatorskog odjela kako treba smanjiti križ, iako je po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji projektant odgovoran da glavni projekt bude usklađen sa zakonima i propisima.


Izdvojeno

31. svibanj 2020 04:59