StoryEditor
SplitPROSVJED ispred banovine

Krivi spoj: dozvolu za antene su zatražili pola godine nakon postavljanja

19. prosinca 2016. - 17:42
prosvjed_antena3-191216.JPG

Dvadesetak stanovnika Pujanki u ponedjeljak se okupilo ispred Banovine sa zahtjevom da se u GUP uvedu kriteriji za postavljanje baznih stanica, kao što su to učinili Zagreb i Istra, nezadovoljni što je takva telekomunikacijska antena u travnju postavljena na vrhu njihove zgrade na adresi Pujanke 32, ali i na još jednoj u susjedstvu.

No, prosvjed je otišao u prilično neočekivanom smjeru kada su dobili potvrdu svojih tvrdnji da je tvrtka "Tele 2" infrastrukturu postavila na zgradi bez uporabne dozvole, te da je nije ni zatražila, što im je potvrdio Teo Vojković, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

A di je bila inspekcija?

– Takvi se antenski stupovi prema važećem pravilniku izvode bez građevinske dozvole, ali na temelju glavnog projekta za koji su potrebne dozvole javnih tijela. Mi smo investitoru početkom studenoga na njegov zahtjev poslali poslali popis tih institucija, tako da nema dvojbe da su to od nas zatražili kada su radovi već izvedeni. Naš Odjel izdaje uporabnu dozvolu i oni će je dobiti ako se u zakonom propisanom postupku utvrdi da su ispunili sve uvjete, iako je cijelo ovo vrijeme nisu ni zatražili. Inspekcija Ministarstva graditeljstva je ta koja bi trebala reagirati na takvo kršenje propisa, a ne mi. Mi nismo prijavljivali taj slučaj jer smo čuli da su stanari već podnijeli takav prijedlog. Zašto bismo prijavljivali nešto što je već prijavljeno? Gradska služba ne može diktirati postupanje građevinskoj inspekciji – objasnio je Vojković te dodao da bi prijava suvlasnika zgrade trebala biti jednako vrijedna kao ona od gradskih službi.

Ta saznanja izazvala su šok i nevjericu kod okupljenih stanara.

– Svi ste vi u sprezi, i država i Grad i mobilni operateri, sramite se! Kažete da ćete im retroaktivno dati dozvolu, a antena radi više od šest mjeseci, postoje li uopće zakoni i pravna država? Od 12. travnja kada je ona postavljena pisali smo nekoliko puta građevinskoj inspekciji i nitko nam nije odgovarao, a sada nam je jasno zašto. I nije isto kada ja to prijavim ili to napravi Grad, ne mogu doći sebi da to govorite. Ne mogu vjerovati ni da ćete ih nagraditi s uporabnom dozvolom čim ispune uvjete. Preostaje nam samo da se popnemo na tu zgradu, sve srušimo sami, idemo u zatvor i plaćamo kazne – gnjevan je bio Petar Gudić, predsjednik kotara Pujanke, koji je još u vrijeme postavljanja antene prikupio peticiju sa 700 potpisa koji traže njezino uklanjanje, no sve je palo u vodu kada je investitor, kako su ustvrdili, naknadno dobio suglasnost potrebne većine suvlasnika zgrade.

Lakše se diše

Tenzije su se ipak smanjile kada su prosvjednici razgovarali s gradonačelnikomIvom Baldasarom koji ih je primio u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

– Ako dobijemo od teleoperatera kompletnu dokumentaciju, mi dozvolu moramo izdati po sili zakona i to ne možemo izbjeći, a u takvom bi nas slučaju investitor i tužio. Ono što mi kao Grad možemo učiniti jest ponovno poslati prijavu građevinskoj inspekciji, sanitarnoj inspekciji i HAKOM-u naše mišljenje o cijeloj situaciji – istaknuo je gradonačelnik.

– Mirniji smo i kada smo čuli da će se nakon izglasavanja novog GUP-a ići s dodatnim izmjenama pa se nadamo da će se tada moći ispuniti i naši zahtjevi da se uvedu kriteriji za postavljanje baznih stanica, po uzoru na druga mjesta u našoj zemlji koja su to napravila – kazao nam je Jakša Bulić, predsjednik udruge "Bili cvitak" koja je organizirala prosvjed zbog straha od posljedica zračenja takve stanice, ali i one koje se nalazi na adresi Tijardovićeva 12.

Tele 2: Zatražili smo papire

Iz mobilnog operatera "Tele 2" ustvrdili su da su "u procesu dobivanja uporabne dozvole".

– Naša infrastruktura izgrađena je u skladu s glavnim projektom i suglasnostima svih nadležnih tijela, te je za to ishođena dozvola za uporabu od Ministarstva zdravstva na temelju mjerenja koje je obavila akreditirana neovisna pravna osoba. Mjerenje je pokazalo da su razine emitiranih polja daleko ispod onih propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Proces ishođenja uporabne dozvole za predmetnu infrastrukturu je pokrenut - poručili su iz "Tele 2".

Objašnjenja smo zatražili od Ministarstva graditeljstva iz kojeg su nam obećali odgovoriti u što kraćem roku, no to nije bilo moguće do zaključenja ovog broja našega lista. 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:13