StoryEditor
Splitdobra liječnica tena

Kristina iz Splita ispričala kako su spašeni životi njenih blizanaca: ‘Od prvog kontakta do operacije u Londonu prošla su 24 sata...‘ HZZO nije sudjelovao

Piše PSD
14. svibnja 2022. - 09:55
Kod Kristininih blizanaca ginekolozi su utvrdili da je riječ o rijetkom sindromu međublizanačke transfuzijeScreenshot Nova TV

Delikatan i tužan slučaj trudnice Mirele Čavajde senzibilizirao je hrvatsku javnost na probleme u trudnoći.

Povodom toga vlastito iskustvo iznijela je Kristina iz Splita, čiji je slučaj različit od onoga Mirele Čavajde, ali ga s njim povezuje liječnica Tena Kovačević, koja je objema pomogla i o kojoj obje govore pozitivno.

Kristina je imala blizanačku trudnoću koja je kod nje išla kako treba sve do 23. tjedna, da bi ginekolozi tada utvrdili da je riječ o rijetkom sindromu međublizanačke transfuzije u kojem u posteljici dolazi do miješanja krvi između dvaju blizanaca spojenij na isti krvotok. "Ta se operacija radi u tek nekoliko europskih bolnica i za to u Hrvatskoj nema pomoći", rekla je Kristina za Dnevnik.hr.

HZZO ima potpisane ugovore za takve operacije u Austriji, Belgiji i Njemačkoj, ali Kristini se žurilo i po savjetu splitske ginekologinje javila se klinici svjetskoga stručnjaka fetalne medicine Kyprosa Nicolaidesa, iz koje su joj odmah odgovorili i već sutra je bila u avionu.

image

Dr. Tena Kovačević, o njoj samo lijepe riječi imaju Kristina i Mirela Čavajda

Matija Djanješić/Cropix

Tamo ju je dočekala liječnica, Zagrepčanka Tena Kovačević. "Za jedan sat sam operirana, zahvat je trajao otprilike pola sata. Od poslanog maila do operacije prošla su 24 sata. A od zahvata do nešto ranije, ali zdravo rođenih beba prošla su tri mjeseca", objašnjava Kristina za Dnevnik.hr.

Kristinino uspješno i sretno iskustvo, koje je išlo mimo HZZO-a, vjerojatno ne bi moglo otrpjeti višednevnu pravnu proceduru i očitovanja hrvatskih bolnica i njihovih. To bi trebalo biti još jedno upozorenje da takvi postupci trebaju biti sistemski riješeni, da zdravstveni sustav bude na pomoć trudnicama u problemima, a ne da ih one rješavaju mimo njega ili unatoč njemu.

image

Mama Kristina: Zahvat je trajao otprilike pola sata, a od zahvata do nešto ranije, ali zdravo rođenih beba prošla su tri mjeseca
 

Screenshot Nova TV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 10:22