StoryEditor
Splitbunt pod borovima

Krenulo je masovno potpisivanje peticije protiv uklanjanja ograde: Maknite barikade, hoćemo li helikopterom ići na Ovčice?

Piše Diana Barbarić
16. prosinca 2016. - 22:48
sumica.JPG

Dugogodišnja pravna bitka i zavrzlame oko vlasništva nad zemljištem u Šumici na iznad ulava Ovčice i Firule (i Grad je dijelom vlasnik spomenute parcele) dobili su novu dramatičnu epizodu.
Već smo svjedočili ilegalnim pokušajima naplate parkiranja, svojatanju vlasništva, požaru na restoranu, komunalnom neredu (slobodno nastavite niz) na tom prevrijednom komadu zemljišta, a kap koja je prelila čašu bilo je postavljanje metalne ograde na sjeverni ulaz. Odradile su to službe Grada, navodno zbog zaštite od novih požara, a javnost je reagirala masovnim potpisivanjem internetske peticije kojom se traži hitno uklanjanje "barikada".

Inicijativu naslovljenu na gradonačelnika Ivu Baldasara pokrenula je Vera Ferić-Ivanišević, vlasnica kavane "Ovčice", koju je ovaj potez iz Banovine potpuno izbacio iz takta. Peticiju je do utorka (jučer) prijepodne potpisalo više od 450 naših sugrađana, koji su komentirali kako je nužno Šumicu sačuvati slobodnom za iduće generacije.

- Iako me ništa nisu pitali, zatvorili su javni prolaz, a ja sam vlasnica kafića i koncesionarka, koja uredno plaća sve svoje obveze. Učinili su prolaz prema plaži nedostupnim za majke s kolicima, za osobe s invaliditetom, Hitnu pomoć... To je strašno. Uostalom, što oni misle kako ću ja dostavljati robu za kavanu. Helikopterom možda? - ljuti se Vera Ferić-Ivanišević, pa dodaje kako joj je smiješan argument da je pristup zatvoren zbog sigurnosnih razloga jer je zbog postavljene ograde onemogućen prilaz i vatrogasnom vozilu.

- Pa jel' oni misle da smo svi mi kreteni? Poslala sam pismo gradonačelniku i tražim objašnjenje ovog postupka. Tu je očito problem nepodijeljenog vlasništva između Grada i ostalih sudionika koji traže izgradnju hotelskog kompleksa... Osobno sam protivnik bilo kakve izgradnje na ovom pojasu, a nadam se da je takvog mišljenja i većina građana. Ovim potezom sam ugrožena kao poduzetnica jer moram imati pristup za dostavu, ali mislim da su na gubitku i ostali građani jer nemaju slobodu kretanja po javnom putu. A što se tiče samog parkiranja automobila, stupove su mogli postaviti tamo gdje se vozila parkiraju, a ne da sve zatvore - tvrdi vlasnica kavane.
Prema njezinim riječima, u kafiću na plaži još ima robe za nekoliko dana rada, a onda bi mogla staviti ključ u bravu ako gradska vlast ne makne ogradu.

- Posredno su mi poručili da se možemo dogovoriti o prolazu, ali ja ne želim kao tat otključavati ta vrata. Nemam se ja što s njima dogovarati! - žestoko će Ferić-Ivanišević.

Osim brojnih građana, kazala nam je kako su peticiju već potpisale i gradski vijećnici Daša Dragnić, Jakov Prkić, Maja Dvornik i Danira Matošić Matičević.

Baldasar: Trebali smo i prije zatvoriti ulaz

Gradonačelnik Ivo Baldasar otklonio je mogućnost uklanjanja ograde ispred Šumice. Štoviše, kazao je kako mu je žao što to nije napravljeno i prije. Opovrgnuo je glasine da će se na mjestu požarom uništenog restorana "Euphoria" nešto novo i veće graditi.

- Vlasnik restorana Sikirica pitao me mogu li tamo graditi, ali to GUP-om nije dozvoljeno i sve što može je napraviti novi objekt u istim gabaritima kao onaj uništen u požaru. Šumicu smo zatvorili za automobile u dogovoru s vlasnikom restorana, a pješaci mogu prolaziti. Vlasnici kavane odobrili smo prolaz dostavnih vozila - kazao je gradonačelnik i ocijenio da je peticija sasvim nepotrebna:

- Svi žele uvesti red, a kada ga počnemo uvoditi, onda se bune. (AK)

Grad ima šestinu parcele

Nekad pitoma Šumica sada izgleda očajno! Požarom uništeni ugostiteljski objekt, hrpe škovaca, stvarno kataklizmički prizor... Ne tako davno Banovina je organizirala čišćenje tog prostora, zašto to sad ne ponovi?

Inače, Grad je vlasnik šestine zemljišta površine oko 8500 kvadrata, većinu parcele drži tvrtka "Fateor" u vlasništvu Zorana Sikirice, bivšeg direktora tadašnje Hypo banke, a dio ima Addiko banka, pravna sljednica Hypa. 

#ŠUMICA#OVČICE#OGRADA#BARIKADE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 18:00