StoryEditor
SplitAKCIJA ‘BORANKA‘

Krenula je četvrta sezona popularne akcije: volonteri su pošumljavali područje Korešnice stradalo u velikom požaru 2017. godine

Piše PSD
18. rujna 2021. - 17:53

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna 'Boranka', ove je subote krenula u četvrtu sezonu, a pošumljavalo se požarište na splitskoj Korešnici.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje 'Boranka', započeli su s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Stotinjak volontera je pošumljavalo područje koje je stradalo u velikom požaru 2017. godine.

Izviđačima Splitskog skautskog zbora i Odreda izviđača pomoraca Spinut, uz ostale građane, u prvom ovogodišnjem pošumljavanju pridružili su se i učenici i nastavnici Obrtničke škole i Prirodoslovne škole iz Splita.

Organizatori su svim volonterima osigurali besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitnu opremu, alat za sadnju, vodu za piće, sendviče i voće.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, sljedećih pet subota, zaključno sa subotom 16. listopada, a pošumljavat će se i požarišta u splitskim naseljima Donje Sitno i Žrnovnica.

image
Joško Ponoš/Cropix

U narednim akcijama dolazak na pošumljavanje najavili su i planinari, sportaši, volonteri HGSS-a, studenti i profesori splitskih fakulteta, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, zaposlenici tvrtki sponzora, ali i brojni drugi građani.

Izviđači, koji su inicirali kampanju 'Boranka' još 2018. godine i okupili do sada više od 7300 volontera na akcijama sadnje, uz nastavak 'Boranke' najavljuju i nastavak edukativnih akcija kroz škole, ali i druge aktivnosti zaštite prirode koje će uskoro uslijediti.

- Iskreno smo zahvalni svakom volonteru koji nam se pridružio i pomogao u vraćanju šuma na dalmatinska požarišta. Uz pomoć svih njih 'Boranka' je danas najveća akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi i jedan od najpriznatijih primjera dobre prakse kako se brine o prirodi.

Uz akcije pošumljavanja, naši volonteri organizirano će od idućeg tjedna zalijevati posađene sadnice kako bi preživjele sušno razdoblje i vrućine koje u Splitu u pravilu traju do kraja listopada.

Akcije zalijevanja sadnica započeli smo uz pomoć Europskih snaga solidarnosti i Hrvatskih šuma već prošle godine, a pokazalo se da se tako vjerojatnost preživljavanja sadnica diže na čak 90 posto što je fenomenalno.

image
Joško Ponoš/Cropix

Uz to, uskoro krećemo i s edukativnim radionicama po školama kako bi djecu i mlade naučili o važnosti šuma i učincima klimatskih promjena - najavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

U organizaciji 'Boranke' izviđačima i drugim volonterima uvelike pomažu Hrvatske šume koje osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja.

Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji, ovogodišnje 'Boranke' su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel.

Nova akcija pošumljavanja održat će se iduće subote, 25. rujna, na području splitskog naselja Donje Sitno, iznad crkve Svetog Trojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 09:10