StoryEditorOCM
SplitPALI, BAGER!

Kreću radovi vrijedni 4,8 milijuna kuna: 250 stanovnika Mejaša uskoro će dobiti kvalitetne priključke na vodoopskrbu i odvodnju

Piše PSD
12. svibnja 2021. - 10:44

U gradskom kotaru Mejaši kreću radovi na izgradnji odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe područja Bilice-Dračevac kojim će 250 stanovnika tog područja dobiti nove, kvalitetne vodoopskrbne i kanalizacijske priključke.

Predviđeni radovi dio su projekta optimalizacije sustava EKO Projekta ukupne investicijske vrijednosti u visini 4.847.221,16 kn (s PDV-om), a sredstva za njegovu realizaciju osigurana su iz naknade za razvoj i realizaciju EKO projekta.

Lokaciju početka radova jučer su obišli predstavnici Vodovoda i kanalizacije Split (ViK) kao investitora, Agencije EKO Kaštelanski zaljev kao naručitelja te Grada Splita i Gradskog kotara Mejaši.

image
U gradskom kotaru Mejaši kreću radovi na izgradnji odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe
Grad Split

- ViK je u posljednje četiri godine uložio 60 milijuna kuna u rekonstrukciju kanalizacije i vodovoda na splitskom poluotoku i od toga najveći dio upravo na istoku grada. Ovo je sjajan posao i čestitam upravi VIK-a i Agencije EKO Kaštelanski zaljev na dobroj koordinaciji jer je potpuno jasno da je perspektiva razvoja grada u zdravoj vodi, zdravom zraku i zdravom okolišu - kazao je Krstulović Opara i dodao kako i u narednom razdoblju ovom dijelu grada predstoji velika rekonstrukcija, osobito na području Dračevca.

- Odmah iza nas je prostor bivše vojarne Dračevac za koju sam nedavno, u nazočnosti premijera, imao priliku primiti dva potpisana ugovora u vrijednosti od 106 milijuna kuna kojima će se tu izgraditi tehnološki park. Potpuno je jasno da će u sljedećih nekoliko godina ovaj prostor biti najveće gradilište na splitskom poluotoku - najavio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Direktor VIK-a Tomislav Šuta izrazio je zadovoljstvo skorim početkom radova na na izgradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Bilice-Dračevac koji bi trebali biti završeni u roku od godine dana.

image
U gradskom kotaru Mejaši kreću radovi na izgradnji odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe
Grad Split

- Kanalizacijska mreža je duga 1700, a vodoopskrbna 500 metara. Znamo da je na ovom području dio stanovnika na gravitacijskom kanalu i za taj dio grada Splita je jako bitno da se uspostavi normalna vodoopskrba. Projektom će se osigurati 250 novih priključaka za lokalno stanovništvo. Inače, u protekle četiri godine na području grada Splita, za četiri tisuće stanovnika osigurani su novi priključci na odvodnju, odnosno vodoopskrbu, pojasnio je Šuta dodajući kako će se na ovom prostoru infrastrukturno riješiti i područje Stoca koje je u fazi projektiranja.

Izvršna direktorica Agencije EKO Kaštelanki zaljev Tina Runjić Ćuk kazala je kako je priprema ovog važnog projekta trajala dvije godine tijekom kojih je izrađena projektna dokumentacija, ishođene su lokacijska i građevinska dozvola te je proveden postupak javne nabave izbora izvođača radova.

- Za godinu dana, stanovnicima područja Bilice-Dračevac poboljšat će se kvaliteta života, spojit će se na sustav odvodnje i dobit će adekvatnu vodoopskrbu. Inače, na prostoru Mejaša, kroz EKO projekt je već uloženo 30 milijuna kuna čime su za oko četiri tisuće stanovnika omogućeni priključci na sustav javne odvodnje - istaknula je Runjić Ćuk.

image
U gradskom kotaru Mejaši kreću radovi na izgradnji odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbe
Grad Split

Realizacijom ovog projekta, izgradit će se fekalni kolektori i vodoopskrbni cjevovodi, jer za većinu objekata unutar zone obuhvata ne postoje izgrađeni kolektori za odvodnju otpadnih voda pa se otpadne vode tih kućanstava pohranjuju u neadekvatno izrađene i uglavnom propusne sabirne jame. Neki od stambenih objekata u predmetnoj zoni su i bez priključaka na tlačnu vodoopskrbnu mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 16:51