StoryEditor
SplitNEĆEŠ, RAZBOJNIČE

Krađe po portunima navele stanare na uvođenje novih vrsta osiguranja

31. svibnja 2016. - 01:23

Krađe bicikala iz drvarnica stambenih zgrada sve su učestalije, a mnogi vlasnici dosjetili su se kako zaštititi svoju imovinu – postavljanjem nadzornih kamera u svojim ulazima.

Snimke kamere tako su nedavno otkrile kradljivca skupocjenog bicikla na žnjanskoj adresi. Koliko je takvih kamera uopće u zajedničkim stambenim prostorima, nije poznato, no čini se da je zanimanje suvlasnika za takvom zaštitom sve veće.

– U pravilu bi za to trebala suglasnost svih suvlasnika. Ipak, nemoguće je dobiti suglasnost svih, pa se uglavnom takav posao obavi, a oni koji nisu suglasni imaju pravo na sudsku zaštitu. Radi privatnosti, kamere se ne postavljaju pred ulaze u stanove. Ostali dijelovi mogu se tretirati kao javno mjesto ako služi i ostalim osobama koje trajno ili povremeno borave u zgradi – odgovaraju na upit suvlasnika u Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada.

Slovo zakona

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj rečeno nam je da je to uređeno Zakonom o privatnoj zaštiti, koji propisuje kako tu djelatnost mogu obavljati pravne osobe i obrtnici koji su od MUP-a ishodili propisano odobrenje za obavljanje poslova tehničke zaštite – zaštitara.

– Način ugradnje propisan je Pravilnikom o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite. Ugrađeni elementi moraju odgovarati hrvatskim, odnosno europskim normama, dok je kvaliteta ugrađenog sustava tehničke zaštite predviđena samo za novčarske ustanove. Pravilnikom je predviđeno kako se tehnička zaštita provodi isključivo unutar perimetra koji odvaja štićeni prostor ili građevinu od okolnog prostora. Vlasnik ili korisnik objekta u kojemu je ugrađen videonadzor dužan je osigurati da se na vidnom mjestu pri ulasku u štićeni objekt, kao i u unutrašnjosti prostorija, postavi obavijest posjetiteljima da se prostor nadzire sustavom tehničke zaštite. Snimljeni podaci ne smiju se koristiti izvan njihove zakonske namjene, a sadržaj snimljenog materijala je i u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka. Inspektorat unutarnjih poslova obavlja nadzor nad obrtima i pravnim osobama koji ugrađuju sustave videonadzora – kažu u MUP-u.

Cijene nadzora

Cijene ugradnje videonadzora razlikuju se ovisno o kvaliteti sustava, od minimalno tri tisuće kuna bez montaže i PDV-a, a plaća se najčešće iz pričuve preko upravitelja zgrade, i to na rate. Uglavnom se stanari zgrade odlučuju za analogni sustav zbog povoljnije cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 05:42